Curs Turismul Balnear In Romania

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 13 Iunie 2016

Descriere Curs

        Turismul balnear este o forma de turism practicat la scara larga, atat in tara noastra cat si in strainatate. Generozitatea naturii a facut sa ne putem bucura si noi de numeroase statiuni balneoclimaterice, cu ape termale, ape minerale, namoluri sapropelice, etc.
        Medicina balneară dobandeste in ultimul timp noi valenţe, concomitent cu dezvoltarea sociala si economică a ţării noastre şi cu modernizarea bazei materiale pentru curele în statiunile balneo-climaterice.
        România, gratie aşezării sale geografice şi a structurii geologice a scoarţei pământului, dispune de o mare bogăţie de factori naturali de cură – ape minerale, mofete (emanaţii naturale de gaze terapeutice), nămoluri, lacuri terapeutice – răspândite pe o mare suprafaţă a ţării, în diferite zone climatice. 
        Pe teritoriul ţării noastre există aproape toate tipurile de ape conuscute – oligominerale, alcaline, alcalino-teroase, clorurate-sodice, iodurate, sulfatate, feruginoase, arsenicale, sulfuroase, carbogazoase, radioactive, etc – cu o foarte mare varietate în privinţa compozitiei chimice, a gradului de mineralizare şi a temperaurii lor. Ţara noastră dispune, de asemenea, de tipuri variate de climat, în raport cu unităţile geografice şi cu altitudinea(climat litoral, de câmpie, de dealuri ţi coline, de munţi mijlocii şi înalţi).
        O parte dintre factorii naturali de cură au fost utilizaţi pentru tratament cu aprope două milenii în urmă, istoricii atestand că romanii au folosit ape minerale de la Băile Herculane în scopuri terapeutice. De-a lungul timpului, descoperirea de ape minerale şi nămoluri a permis aparitia unor stabilimente balneare, la început mai rudimentare, care începând din sec. XVIII şi XIX s-au dezvoltat treptat. Ţara noastră dispune astăzi de peste 160 de staţiuni şi localităţi cu factori curativi naturali. În multe dintre ele, destinate tratamentului cu factori naturali, s-au construit unităţi moderne de tipul hotelurilor de cură şi a complexelor sanatoriale, în care serviciile de cazare, masă şi tratament sunt oferite în cadrul aceleiaşi clădiri (ex. Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Băile Tuşnad, Covasna, Căciulata, Amara, Sângeorz-Băi, Mangalia, Slănic, etc.).
        In cele cinci capitole ale proiectului vom trata asadar aceasta tema, a turismul balnear, analizand toate aspectele semnificative care sunt apoi transcrise intr-o completa prezentare PowerPoint cu 22 de slide-uri.

Extras din referat:

        "Indicaţiile speciale se referă la unele afecţiuni cardiace, la bolile de nutriţie, reumatice, renale, ginecologice. etc. Astfel, cei cu hipertensiune arterială în stadiul I şi II  îşi pot petrece concediul în staţiunile balneare cu profil cardiovascular,de la munte,dar şi pe litoral ,având grijă să evite acţiunea razelor infraroşii,iar înotul sau alte sporturi să nu suprasolicite organismul.
        Pentru cei cu forme articulare ale reumatismului se recomandă staţiunile : Felix, 1 Mai, Călimăneşti, Ocna Sibiului etc.Afecţiunile ginecologice,de genul nexitelor şi metroanexitelor, tulburările funcţionale ovariene şi stările portoperatorii , se pot trata eficient în staţiunile : Sovata, Bazna, Ocna Sibiului, Amara şi cele de pe litoral. Pentru afecţiunile otorinolaringologice(rinite, faringite, sinuzite cronice),sunt recomandate , pe lângă staţiunile demunte şi cele de pe litoral. Tuberculozele strict extrapulmonare, cum sunt morbul lui Pott si tumorile albe, precum şi rahitismul, necesită cură heliomarina. În ceea ce priveste helioterapia(cura de soare),aceasta poate fi practicata atat la munte cat şi la mare. Soarele este un puternic factor natural de radiaţii terapeutice, de mare eficacitate în prevenirea şi combaterea diferitelor afectiuni,benefic pentru întărirea şi refacerea organismului. Băile de mare (talazoterapia) au efecte terapeutice prin acţiunea apei, care are urmatoarele caracteristici: temperatura, actiunea mecanica a valurilor, mineralizarea apei de mare si diferenţa de potential electric între corpul omenesc şi apa mării. Se ştie ca apa căleşte organismul ,marind rezistenţa la răceli,iar valurile produc un masaj ce intensifica circulaţia sângelui"
Descarca curs