Lucrare Comertul Si Politica Comerciala A Romaniei In Perioada De Tranzitie La Economia De Piata

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 22 Iunie 2022

Descriere Lucrare

        Printre celelalte reforme intreprinse in ţările in tranziţie, liberalizarea schimburilor comerciale externe reprezintă cel mai dinamic domeniu al transformărilor economice. Într-o perioadă de timp relativ scurtă, aceste tări au abandonat schimburile comerciale ermetice din interiorul CAER, adoptănd un sistem deschis in care Vestul Europei a devenit unul dintre cel mai importanţi parteneri comerciali.
In ultimul deceniu înainte de inceperea perioadei de tranziţie economiile socialiste erau comparabile, din punct de vedere al exportului de bunuri, cu ţările in curs de dezvoltare, ambele grupuri inregistrănd aceeaşi tendinta de evolutie. Colapsul regimului comunist a determinat un declin dramatic al exporturilor, a caror proportie in PIB a scazut la mai putin de 25% in principal datorita disparitiei acordului CAER. 
        Liberalizarea ulterioara a schimburilor internationale a permis insa o crestere rapida a volumlui comertului exterior al economiilor in tranzitie, al caror grad de deschidere si diversificare este apropiat de nivelul existent in Vestul Europei. 
Evolutia comertului international, pe perioada de tranzitie, este caracterizata de doua mari tendinte principale: reorientare a schimburilor comercaile catre pietele occidentale (in principal  cele ale Uniunii  Europene) si o crestere continua a deficitului balantei de plati externe. Breton (1999) arata ca ponderea pietelor UE in comertul tarilor in tranzitie este deja comparabila cu ceea a unor tari din Vestul Europei; precum Spania sau Grecia. 
        Deficitul comercial este consecinta directa a specificului schimburilor externe din cadrul CAER, care nu se bazau pe criterii de eficienta. In ceea ce priveste deficitul commerial, acest aspect mai delicat deoarece un volum de importuri superior cantitatii exportate nu implica neaparat un dezavantaj pentru economia in cauza, atata timp cat venitul national este suficient de ridicat, iar fluxurile de capital financiar din exterior sunt semnificative. Deficitul balantei comerciale trebuie deci considerat in contextul general al deficitului balantei de platii. In acelasi timp, deficitul comercial reprezinta elementul fundamental care  diferentiaza din punct de vedere calitativ tarile in tranzitie, mai important decat nivelul sau fiind capacitatea economiei de de a finanta acest deficit in mod corespunza tor.
Pe baza considerentelor de mai sus, rezulta ca domeniul comertului international este mult mai complex si mai important decat simplul schimb de bunuri intr-o economie in tranzitie si restul economiei modiale. Investitiile straine constituie o componenta cruciala ce trebuie luata in considerare atunci cand se analizeaza  performanta comertului exterior intrucat acesta reprezinta un element esential al balantei contului curent. 
        Pe de alta parte, in unele opinii, comertul international este factorul principal care explica declinul economic inregistrat de tarile in tranzitie la inceputul perioadei de transformari: Brenton (1999) afirma ca desfiinterea acordului CAER a constituit intr-o masura la scaderea PIB al acestor tari, iar Havrylyshyn si Al-Atrash (1998) arata ca acele tari care au liberalizat mai rapid comertul international au inregistrat un progres semnificativ in implementarea reformelor economice. Prin urmare, cu cat restructurarea schimburilor externe (din punct de vedere geografic si al competitivitatii) este mai rapida , cu atat mai repede devine posibila si cresterea economica.
Descarca lucrare
 • Specificatii Lucrare Comertul Si Politica Comerciala A Romaniei In Perioada De Tranzitie La Economia De Piata :

  • Tema: Comertul Si Politica Comerciala A Romaniei In Perioada De Tranzitie La Economia De Piata
  • Tip de fisier: zip
  • Numar de pagini: 28 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 19 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 2 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 8 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: economie, istorie, comunism, europa, romania,