Lucrare Participantii In Procesul Penal. Succesorii, Reprezentantii Si Substituitii Procesuali

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 27 Iunie 2022

Descriere Lucrare

I.1. Delimitări conceptuale

În urma săvârşirii unei infracţiuni ia naştere un conflict de drept penal substanţial care generează un raport juridic de drept penal. Acest conflict este adus spre rezolvare în faţa justiţiei penale, în cadrul unui proces, situaţie în care ia naştere un raport juridic procesual penal, care se dezvoltă şi se rezolvă progresiv cu devoltarea şi soluţionarea procesului penal.
Soluţionarea raportului juridic procesual penal se realizează prin rezolvarea conflictului apărut în procesul de aplicare a normelor juridice penale, în cadrul distinct al unui proces penal care se compune dintr-un complex de acte succesive, îndeplinite de anumite organe şi persoane care au diferite calităţi procesuale. Procesul penal este, prin urmare, o activitate complexă reglementată de lege care se desfăşoară progresiv şi coordonat, prin participarea organelor judiciare şi a unor persoane ca titulare de drepturi şi obligaţii, în scopul constatării faptelor care constituie infracţiuni şi pentru tragerea la răspundere penală celor care le-au săvârşit. Aceste organe şi persoane care, prin activitatea lor, participă la realizarea scopului procesului penal, au calitatea de participanţi în desfăşurarea acestuia.
Delimitarea conceptuală concretă a noţiunii de participant în procesul penal este indiscutabil legată de noţiunea de proces penal. Astfel, dintre definiţiile procesului penal, o redăm pe următoarea (care se bazează pe o corelaţie evidentă dintre procesul penal şi participanţii la acesta) : procesul penal este activitatea reglementată de lege, desfăşurată într-o cauză penală, de către organele judiciare cu participarea părţilor şi a altor persoane, ca titulare de drepturi şi obligaţii, având ca scop constatarea la timp şi în mod complet a infracţiunilor şi tragerea la răspundere penală a celor care le-au săvârşit, pentru asigurarea ordinii de drept şi pentru apărarea intereselor legitime ale persoanelor.

I.1.1. Noţiunea de participant în procesul penal

        În această subsecţiune ne vom ocupa de raportul dintre noţiunile de “participant” şi “parte” şi apoi vom analiza amănunţit prima dintre acestea, urmând ca în următoarea subsecţiune să ne ocupăm exclusiv de analiza noţiunii de “parte” în procesul penal.
În primul rând, trebuie să menţionăm că în literatura juridică de specialitate din ţara noastră, în ceea ce priveşte noţiunea de participanţi în procesul penal, există două accepţiuni (largă şi restrânsă).
În sens larg, noţiunea de participanţi încorporează toate persoanele care au rol în vreo activitate procedurală , din rândul acestora făcând parte organele judiciare, părţile, apărătorul şi alte persoane, accepţiune care este mai puţin folosită şi nu are o semnificaţie tehnică, întrucât presupune reunirea în această noţiune a tuturor celor care iau parte la proces. Mai exact, dacă expresia “organe judiciare” are un conţinut aproape fără dubii, în accepţiunea menţionată există o expresia “persoane”, ce poate induce în eroare pe cei nefamiliarizaţi cu limbajul juridic, unde ar putea fi înglobate (fără a avea o contribuţie directă la desfăşurarea procesul penal şi mai ales la soluţionarea acestuia), cum ar fi: agenţii de pază a clădirilor organelor judiciare şi mai ales a sălilor de judecată, şoferii judecătorilor, procurorilor şi apărătorilor, însoţitorii inculpaţilor arestaţi ca reprezentanţi ai penitenciarelor în care aceştia sunt deţinuţi, cât şi agenţii de citare.
În sens restrâns, prin participanţi în procesul penal se înţeleg organele judiciare, părţile şi apărătorul .
Dacă am încerca să comparăm cele două accepţiuni, ar rezulta că prima se referă la o noţiune de participare mai complexă, incluzând în plus acele persoane care au un rol auxiliar în procesul penal (în materia probaţiunii sau în cea a executării): grefierii, executorii judecătoreşti, experţii, interpreţii, traducătorii, martorii, martorii asistenţi, denunţătorii etc. Această categorie de participanţi, sau mai concret spus, unii dintre aceşti participanţi nu sunt întâlniţi la toate procesele penale, prezenţa lor fiind determinată de natura şi împrejurările concrete ale fiecărei cauze .
Îmbrăţişând cea de a doua accepţiune, trebuie să menţionăm că în cadrul organelor judiciare intră instanţele de judecată (şi aici au în vedere numai completele care judecă dosare de natură penală de la judecătorii şi secţiile penale de la celelalte instanţe), reprezentanţii Ministerului Public (procurorii şi procurorii militari) şi organele de cercetare penală (angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor , de obicei, ofiţeri de poliţie cu studii superioare de profil juridic). Pe de altă parte, dintre părţile în procesul penal, una este obligatorie (învinuitul sau inculpatul), alta fiind obligatorie numai în cazul anumitor infracţiuni pentru urmărirea şi judecarea cărora este necesară prezenţa şi mărturia sa (partea vătămată), iar  în cazul în care partea vătanată se constituie şi parte civilă, în cazurile în care legea prevede, pe lângă învinuit sau inculpat în procesul penal este chemată şi partea responsabilă civilmente. În ceea ce priveşte apărătorul, acesta are calitatea de avocat dobândită conform Legii nr. 51/1995, republicată, şi prezenţa acestuia este obligatorie numai în anumite cazuri prevăzute explicit de lege (reprezentare legală), în restul situaţiilor acesta intervenind pe baza unei reprezentări convenţionale.
Descarca lucrare
  • Specificatii Lucrare Participantii In Procesul Penal. Succesorii, Reprezentantii Si Substituitii Procesuali :

    • Tema: Participantii In Procesul Penal. Succesorii, Reprezentantii Si Substituitii Procesuali
    • Tip de fisier: doc
    • Numar de pagini: 71 pagini
    • Nivel: Facultate
    • Descarcari: 0 descarcari
    • Accesari: 422 accesari
    • Nota: 10.00/10 pe baza a 1 comentarii.
    • Pret: 2 Monede
    • Pret aproximativ in lei: 8 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
      Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
    • Taguri: succesor, participant, reprezentant, proces,