Lucrare Managementul Resurselor Umane La S.c. Aroconstruct S.a

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 10 Iulie 2022

Descriere Lucrare

1.1-MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE (MRU)
1.1.1. Definire
MRU constituie complexul de activitati orientate catre utilizarea eficienta a “capitalului uman” al unei organizatii, in scopul realizarii obiectivelor acesteia simultan cu asigurarea conditiilor ce garanteaza satisfacerea nevoilor angajatilor si, implicit, motivarea acestora in a fi loiali organizatiei din care fac parte.
In acelasi timp, putem afirma ca MRU e un proces constand in exercitarea a patru functii : asigurarea, dezvoltarea, motivarea si mentinerea resurselor umane.

1.1.2. Importanta
Conceptul de resurse umane nu este nou.Cu peste 30 de ani in urma, P.Drucker in lucrarea sa “The Practice of  Management”  atribuia managementului trei functii : obtinerea performantei economice, conducerea managerilor si managementul muncitorilor si al muncii. “Omul e singura resursa aflata la dispozitia omului care poate fi dezvoltata” afirma el, si “Oamenii trebuie considerati ca resurse...Managerii si muncitorii reprezinta impreuna resursele umane ale unei organizatii.”
Individul, prin structura sa, prin sentimente, mentalitate, cultura, motivatie, dorinte si in special prin constiinta de sine, reprezinta marea necunoscuta a unui sistem, putand impiedica sau, dimpotriva, putand potenta o actiune, un proces, o activitate.
Totodata, prin natura sa de fiinta sociabila, omul traieste si actioneaza in colectivitate, face parte din anumite grupuri de care se simte mai mult sau mai putin atasat, grupuri care la randul lor interactioneaza cu alte grupuri, depinzand de unele si exercitand influente asupra altora.
Prin urmare, initierea si desfasurarea cu succes a activitatilor diferitelor organizatii depind intr-o masura covarsitoare de gradul in care e inteles, motivat si coordonat factorul uman.
Resursele umane constituie elementul creator, activ si coordonator al activitatii din cadrul organizatiilor, ele influentand decisiv eficacitatea utilizarii resurselor materiale, financiare si informationale.
A descrie oamenii ca fiind “resurse” le subliniaza importanta si arata faptul ca managementul lor cere nivele inalte de preocupare, atentie si profesionalism.
Accentuarea rolului resurselor umane nu semnifica insa o subevaluare a celorlalte resurse. Conceperea sistemica a firmei implica abordarea interdependenta a resurselor, pornind de la obiectivele fundamentale la a caror realizare concura impreuna, de la conexiunile de esenta ce exista intre ele. Suprasolicitarea resurselor umane in detrimentul celorlalte afecteaza echilibrul dinamic al intreprinderii ce conditioneaza functionarea si dezvoltarea sa profitabila.
1.1.3. Filosofie
Numai prin satisfacerea nevoilor angajatului cel care il angajeaza va putea obtine implicarea acestuia in realizarea obiectivelor organizatiei - ceea ce este necesar pentru succesul acesteia - si numai contribuind la succesul organizatiei angajatii vor putea sa-si satisfaca nevoile legate de munca pe care o desfasoara.
Numai atunci cand cel care angajeaza si angajatul accepta aceasta dependenta reciproca si mutuala MRU ocupa o pozitie centrala in cadrul organizatiei si este generator al succesului acesteia.
Atunci cand cel care angajeaza e preocupat de angajati numai ca factori de productie MRU e marginalizat in cadrul organizatiei si privit ca o activitate generatoare in exclusivitate de costuri.
Cheia unui MRU eficace consta in transformarea angajatilor, prin actiuni specifice, in angajati devotati organizatiei si multumiti de slujba lor.
1.1.4. Concepte
Politica de personal defineste linia directoare de abordare a intereselor organizatiei  in scopul atingerii obiectivelor acesteia, prin intermediul conducerii si al gestionarii resurselor umane.Prin politica de personal a unei organizatii se precizeaza strategiile de urmat si procedurile de transpunere in practica a MRU, impreuna cu maniera de control a mijloacelor necesare atingerii obiectivelor stabilite.
Cultura de intreprindere constituie sistemul complex de reguli, norme de conduita, conveniente, valori si criterii de apreciere considerate ca esentiale - vitale si in acelasi timp reprezentative - pentru organizatie.Ea influenteaza modul in care se definesc directiile de actiune, maniera de atingere a obiectivelor si modul de evaluare a performantelor firmei.                  Elementele constitutive si, totodata, formele de manifestare ale culturii de intreprindere sunt : 
multimea normelor si a criteriilor ;
scala de valori ;
climatul si comportamentul organizational ;
stilul de conducere ;
procedurile de actiune ;
structurarea organizatiei ;
sistemul de comunicare dintre membrii organizatiei.

1.1.5. Principii
Principiile esentiale ale MRU sunt :
1. Aprecierea factorului uman ca o resursa vitala pentru organizatie ;
2. Corelarea, intr-o maniera integrata, a politicilor de personal si a politicii generale a firmei, ca o conditie fundamentala de asigurare a succesului activitatii ;
3. Preocuparea sustinuta si permanenta de concentrare si directionare a capacitatilor si eforturilor individuale, intr-un efort colectiv, ca o cerinta sine qua non de realizare eficienta a obiectivelor fixate ;
4. Dezvoltarea unei culturi de intreprindere adecvate, ca o necesitate in exercitarea de influente- determinante si benefice - asupra eficientei de ansamblu a organizatiei.
1.1.6. Obiective
Ca obiective fundamentale ale MRU se pot retine urmatoarele :
1. integrarea strategica a MRU in contextul planificarii strategice de ansamblu a organizatiei, in concordanta cu politica generala a firmei si cultura de intreprindere ;
2. sporirea flexibilitatii organizatiei prin intermediul elaborarii si dezvoltarii unei structuri organizatorice articulate, receptiva la schimbari ;
3. stimularea loialitatii angajatilor fata de organizatie si de obiectivele acesteia, prin motivarea adecvata a personalului ;
4. garantarea calitatii intregii activitati a organizatiei, prin implementarea conceptului de Management al Calitatii Totale ( Total  Quality  Management ).
Descarca lucrare
  • Specificatii Lucrare Managementul Resurselor Umane La S.c. Aroconstruct S.a :

    • Tema: Managementul Resurselor Umane La S.c. Aroconstruct S.a
    • Tip de fisier: zip
    • Numar de pagini: 82 pagini
    • Nivel: Facultate
    • Descarcari: 0 descarcari
    • Accesari: 355 accesari
    • Nota: 10.00/10 pe baza a 1 comentarii.
    • Pret: 2 Monede
    • Pret aproximativ in lei: 8 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
      Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
    • Taguri: resursa umana, companie, competitivitate, atu,