Referat Probleme De Etica In Administratia Publica

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 11 Iulie 2022

Descriere Referat

        Romanul lui Kazuo Ishiguro, zugraveste profesia de servitor si implicatiile acestei meserii atat din punct de vedere al starilor interioare ale personajului ce detine aceasta slujba, cat si proiectia exterioara a imaginii sale. 
       Romanul se construieste avand ca fundal calatoria efectuata de Stevens, proiectand secvential amintirile sale din perioada cand il slujea cu loialitate pe lordul Darlington la Darlington Hall. El este un majordom cu standarde inalte intelegandu-si ocupatia nu ca pe o simpla meserie, ci ca pe un mod de viata.
         Avand o experienta profesionala bogata stie sa afiseze un comportament ireprosabil, ca un invelis impenetrabil, insa ce ascunde un suflet macinat de conflicte interioare, unde se duc adevarate lupte cand este vorba sa indeplineasca sarcini care in aparenta par destul de simple. Stevens este un perfectionist, insa scepticismul si indoiala ce il caracterizeaza il fac sa puna in dilema fiecare problema ce trebuie rezolvata.
          Astfel ca romanul debuteza cu o dilema etica, cu un conflict intre doua norme morale, ce il va chinui pe Stevens nopti intregi. Este vorba de realizarea unei scheme de personal, cu doar patru oameni, pe cand altadata folosea si 28 de oameni. Una din normele morale ce intra in atributiile sale de majordom era aceea de a asigura curatenia si buna functionare la Darlington Hall, o casa respectabila ce primea oaspeti de seama. Cea de-a doua norma morala viza personalul in sine caruia ii sporea volumul de munca, iar Stevens nu vroia acest lucru astfel incat si-a atribuit siesi sarcini ce-l suprasolicitau. Nevrand sa foloseasca personalul “ca mijloc, ci doar ca scop in sine”(I. Kant “Bazele metafizicii moravurilor”, apud notite curs), pentru ca lucrurile sa decurga corect si bine, conform unei reguli de baza a moralitatii, considera ca aducerea unui nou membru care sa completeze personalul (d-ra Kenton) poate rezolva dilema in care se afla, intr-un mod demn de prestatia sa ca majordom. Altfel spus” o norma este dreapta daca avantajeaza si pe cel mai dezavantajat membru al comunitatii in care ea se aplica(…). Oricand si oricine poate sa ajunga in cea mai dezavantajata pozitie. De aceea ar trebui sa se tina cont atunci cand se stabilesc regulile jocului”(Miroiu si Blebea Nicolae, 2001,pg.40 apud notite curs).
       Stevens da conotatii majore pana si banalei probleme de a alege momentul potrivit in care sa-I reaminteasca actualului sau stapan de propunerea asupra calatoriei. 
        Pregatirile dinaintea plecarii ii dau batai de cap. In acest punct avem de-a face cu o dilema, mai précis cu un conflict epistemologic, care se refera pe de o parte la dorinta lui Stevens de a arata in conformitate cu toate circumstantele din timpul calatoriei (inclusive ipostaza de sofer), ceea ce implica achizitionarea unui costum corespunzator, iar pe de alta parte problema cheltuielilor care nu se vroiau atat de costisitoare. Intr-un final decide ca economiile ii permit sa-si cumpere un costum nou.
        Relatiile cu noul stapan dl. Farraday, sunt diferite in comparatie cu ale dl. Darlington. Acesta nu este caracterizat de sobrietate fiind mai degraba un caracter spiritual, tachinandu-l ades pe Stevens si punandu-l in situatii neplacute. El nu stie cum sa reactioneze in fata acestei noi provocari. Aceasta dilemma etica l-a pus pe ganduri intreaga calatorie. Stevens pune in balanta pe de o parte necesitatea de a raspunde la tachinarile stapanului pentru ca acesta sa nu vada in tacerea lui un soi de neglijenta, dar pe de alta parte considera a nu raspunde stapanului, in eventualitatea unei replici proaste sau nepotrivite, pe care ar putea sa i-o dea. Desi inca mai are indoieli asupra deciziei sale pana la finalul romanului, Stevens se gandeste serios sa-si amuze stapanul prin a-I raspunde cu aceasi moneda, ba mai mult ia toata situatia ca pe o datorie morala, opusa caracterului sau sobru si retinut. El actioneaza sub influenta profesiei si considera ca trebuie sa se adapteze noilor atributii. In acest sens Stevens recurge la ascultarea unor emisiuni radiofonice cu caracter comic care pentru el au un rol didactic.
        Perceptia lui Stevens asupra profesiei sale este una extrema in care demnitatea primeaza dincolo de sentimente si trairi sufletesti, nelasand sa se intrevada nici o nuanta interioara afisand o imagine rece, formala si impecabila. El intelege demnitatea ca depersonalizare, ceea ce este un lucru regretabil din punct de vedere uman. Considera o virtute sangele rece carcteristic englezilor, pe care o vede ca fiind singura rasa capabila sa dea majordomi adevarati. Omul afectiv este reprimat, aproape exclus, astfel incat individual fuzioneaza perfect cu profesia. De dragul demnitatii comunicarea afectiva este imposibila, pana si relatiile cu tatal sau avand un caracter formal, din ce in ce mai rece. Respinge si posibilitatea de a avea o relatie extraprofesionala cu d-ra Kenton. 
         Apogeul stapanirii de sine, o situatie in care majordomul Stevens este deasupra omului Stevens are loc in momentul in care se vede constrans sa-si abandoneze obligatiile profesionale si sa fie alaturi de tatal sau ce decedase.”—D-ra Kenton te rog sa nu ma crezi deplasat fiindca nu urc chiar acum sa-mi vad tatal mort. Vezi dumneata stiu ca tatal meu ar fi dorit sa-mi indeplinesc in continuare indatoririle.”(“Ramasitele zilei, pg.124). In acest moment ne confruntam cu o problema etica, in care demnitatea, ca regula de baza a statutului de majordom este superioara tututror celorlalte norme si valori morale. 
        Toate aceste evenimente au avut loc in cadrul consfatuirii din martie 1923. Darlington Hall devine locul unor intalniri neoficiale cum este si aceasta, in care gentlmani din toata Europa discuta prevederile tratatului de la Versailles, dorind sa indulceasca soarta Germaniei. Prin aceasta lordul Darlington avea sa fie stigmatizat si catalogat drept “nazist”. 
        Romanul reda nu foarte amanuntit evenimentul istoric, ci mai degraba este creionat prin reactiile oamenilor, unde serviciile prestate de personal au un rol decisiv. Datoria morala si profesionala a lui Stevens au demonstrat si de aceasta data rigorile meseriei si neabaterea lui de la aceste norme etice.
         Ca o necesitate categorica, care cere o rezolvare obligatorie pentru mentinerea unei case respectabile si desavarsite, lordul Darlington se vede nevoit sa discrimineze pe criterii entice, datorita unor oaspeti care ar putea sa se simta incomod. In acest sens il insarcineaza pe Stevens sa se ocupe personal de concedierea celor doua slujnice evreice, Sarah si Ruth.         Antisemitismul nu il caracterizeaza pe Stevens, insa se supune si acestei “datorii”.”…ma opuneam cu toata fiinta ideii concedierii lor. Cu toate acestea, datoria mea intr-o atare situatie era limpede si din cate imi dadeam seama , nu as fi avut nimic de castigat daca as fi manifestat in mod iresponsabil asemenea dubii personal. Era o indatorire dificila care se cerea, totusi, indeplinita cu demnitate”(“Ramasitele zilei, pg. 168). Urmand cerintele de a sesupune stapanului, acest lucru intra in contradictie cu normele morale exitente la nivelul propriei identitati, ceea ce ne trimite la un tip special de dilema si anume dilema auto-instrumentalizarii.
Descarca referat
  • Specificatii Referat Probleme De Etica In Administratia Publica :

    • Tema: Probleme De Etica In Administratia Publica
    • Tip de fisier: doc
    • Numar de pagini: 4 pagini
    • Nivel: Facultate
    • Descarcari: 0 descarcari
    • Accesari: 353 accesari
    • Nota: 10.00/10 pe baza a 1 comentarii.
    • Pret: 2 Monede
    • Pret aproximativ in lei: 8 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
      Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
    • Taguri: etica, demnitate, incredere, popor, stat,