Referat Tehnologia De Obtinere A Sucurilor Din Fructe

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 02 Mai 2016

Descriere Referat

    Exista o tendinta la nivel mondial de a promova alimentatia sanatoasa si campaniile par sa aiba efect pentru ca tot mai multi dintre noi constientizam ca ne simtim mai bine atunci cand mancam fructe si legume proaspete in locul produselor fast food, de exemplu. Este un trend chiar sa fii vegan, rawvegan, vegetarian, etc.
Cat este insa un simplu mit si cat se poate dovedi medical, stiintific, faptul ca alimentatia de influenteaza sanatatea sau media de varsta? De ce sa cumparam produse bio, cum ar fi laptele cand am putea bea un lapte normal, cu o grasime de 3,5% ? Discutiile si controversele din aceasta perspectiva sunt si vor fi nesfarsite, dar o mica parte dintre ele le analizam si in proiectul acesta care analizeaza toate etapele prin care fructele ajung sa fie pe masa noastra sub forma unui suc. Aflam astfel toate procesele tehnologice de fabricare, de la culegerea fructelor si pana la depozitarea si livrarea produsului finit, al sucului.
In timp ce primul capitol analizeaza toate aceste etape (sortare, spalare, maruntire, adaos de enzime, amestecare, pasteurizare, ambalare etc), cel de-al doilea capitol prezinta principalele conditii ale prepararii sucurilor. Vorbim despre culoarea pe care trebuie sa o aiba sucurile si aroma lor, despre modurile in care putem frana procesele de oxidare, etc. De asemenea, referatul este insotit de o prezentare in Power Point cu 21 de slide-uri.

    Extras din referat:

    “ Frînarea proceselor de oxidare
    Oxidarea sucurilor are loc pe cale enzimatică sau neenzimatica. Primul fel de oxidare, cel enzimatic, se datorează enzimelor naturale din fructe care ajung şi în sucuri. Acaste enzime atacă (oxidează) taninul, polifenolii, care ajung să fie transformaţi în substanţe de culoare brună, nedorită, Prezenţa vitaminei C în sucuri împiedică transformarea polifenolilor în substanţe de culoare brună. Aşa se şi explică folosirea acestei vitamine la prepararea unor sucuri.
    S-a arătat că tot prin procesele de oxidare se distrug multe din substanţele care imprimă aroma şi fruotuozi-tatea specifică a sucurilor.
    Oxidările neenzimatice ce au loc în sucuri şi care, de asemenea, produc modificări ale culorii se datorează unor reacţii de oxidare accelerate de prezenţa sărurilor de fier şi cupru. Aceste săruri pot ajunge în sucuri în urma con¬tactului sucului cu obiecte şi utilaje confecţionate din fier, cupru pe care acizii din suc le atacă uşor.
    Modificarea culorii, mai exact închiderea culorii sucurilor mai are loc şi în urma reacţiei dintre zaharuri şi substanţele proteice, substanţe care se află în mod na¬tural în sucuri.”
Descarca referat