Referat Integrarea Noilor Modele De Afaceri In Economia Digitala

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 22 Iunie 2015

Descriere Referat

Nu exista domeniu pe care aparitia si dezvoltarea informaticii sa nu-l fi atins si, mult mai mult decat atat, sa nu-l fi influentat intr-un mod major. Acest nou mod de viata din care informatica devine nelipsita pare a fi net superior, cel putin deocamdata, caci dezavantajele inca nu sunt sesizabile, deci nici semnificative. Alaturi de tehnologia informatiei si cea a comunicatiilor (ne referim in acest sens la progresul tehnologic: telefon, fax, televiziune, etc),  informatica a permis in mod automat si un acces mai larg la educatie si cultura, in general.
Economia a cunoscut schimbari profunde odata cu dezvoltarea sectorului informatic si in acest domeniu, astfel ca acum am ajuns sa avem asa numitul comert electronic. Foarte putin costisitor din punct de vedere financiar, un e-business este optiunea a tot mai multi intreprinzatori. Chiar si vechile societati s-au extins si in sfera aceasta virtuala, inregistrand incasari chiar mai mari decat in varianta anterioara, clasica.
Cati dintre noi nu am inceput sa comandam carti de exemplu, de pe internet, evitand astfel pierderea timpului pana la librarie? In plus, adesea ne bucuram si de tot soiul de beneficii precum reduceri sau transport gratuit, etc. Chiar si cei mai in varsta si poate usor mai sceptici s-au acomodat usor acestei noi tendinte. De partea cealalta, este in interesul firmelor sa se adapteze acestei noi tendinte pentru ca si pentru ele sunt avantaje : nu mai trebuie platita chirie, numarul de angajati redus considerabil si drept consecinta taxe mai putine, etc.
Care sunt conceptele fundamentale si ce presupune un sistem informatic, care este tehnologia acestor sisteme si aplicatiile disponibile le aflam din paginile acestui referat.

Extras din referat:

“Noua economie sau economia digitală, rezultantă a interacţiunii dintre calculatorul personal, telecomunicaţii, Internet şi electronică, se caracterizează printr-o serie de trăsături cu totul deosebite de economia tradiţională.
În primul rând, este vorba de crearea unui nou model de afaceri (e-business, e-commerce, e-banking, etc.) prin intermediul intra şi internetului, care schimbă radical eficienţa acestora, în sensul reducerii costurilor, inclusiv a celor tranzacţionale, pe baza relaţiei afacere/afacere (B2B), afacere/cumpărător (B2C), afacere/angajat (B2E), afacere/guvern (B2G), guvern/afacere (G2B), etc. În ultimul timp, comerţul electronic a căpătat extinderea cea mai mare ca formă concretă de realizare a unor afaceri, la care se adaugă şi conturarea unor pieţe sui generis a cunoştinţelor ştiinţifice, impulsionată de ritmul fără precedent al dezvoltării sectorului cercetare-dezvoltare.
Noua economie plasează, în prim plan, cererea, nevoile consumatorilor care se implică într-o măsură din ce în ce mai mare la conceperea, realizarea şi utilizarea bunurilor şi serviciilor, începând încă din stadiul cercetării şi dezvoltării acestora. Din acest punct de vedere, noua economie are un caracter interactiv, participativ, realizând interfaţa dintre ofertă şi cerere pe un areal de volum şi structură, în spaţiu şi timp, cu mult mai riguros. Rolul consumatorului creşte mai ales în sensul că acesta poate deveni o importantă sursă de idei inovaţionale pentru producător, sau de forţare a inovării, în scopul menţinerii sau extinderii pieţei,al sporirii gradului de confort sau, ceea ce este foarte important, al ridicării nivelului de sustenabilitate a dezvoltării economice.
Important este de menţionat că fiecare dintre principiile noii economii deschid paradigme specifice pentru ştiinţa economică, în general, dar mai ales pentru diferitele discipline şi specializări ale acesteia
Noua economie se supune principiului potrivit căruia ”cu cât mai multe persoane se implică cu atât avantajul pentru fiecare implicat este mai mare” (the more people involved the bigger benefit for everyone involved).
Efectele micro şi macroeconomice ale noii economii şi SI au la bază principiile general valabile ale dezvoltării acesteia, care sunt:
a) convingere (awarness);
b) accesibilitate (accessibility);
c) disponibilitate (availability);
d) existenţa resurselor necesare (affordability);
e) adecvare (appropriatness).”

Descarca referat