Referat Consultanta Imm Urilor

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 09 August 2022

Descriere Referat

De ce este necesară consultanţa în management pentru întreprinderile mici ?
Pe măsură ce activităţile legate de crearea, conducerea şi dezvoltarea unei afaceri devin tot mai complexe, sporeşte şi necesitatea întreprinzătorilor de a beneficia de asistenţă din afara firmei în conceperea şi realizarea acestora.
În plus, aşa cum este cazul ţării noastre, dacă nu există o cultură şi o tradiţie intreprenorială şi managerială importante, această asistenţă este cu atât mai necesară.
Dacă conducătorii întreprinderilor mici doresc să rămână sau să devină competitivi ei trebuie să se gândească să utilizeze consultanţii în management, aşa cum folosesc şi alte servicii de sprijin cum sunt cele oferite de bancheri, jurişti, contabili şi asociaţiile profesionale.
Analizând procesul de înfiinţare şi funcţionare al întreprinderilor mici din România constatăm că dacă înfiinţarea formală este un proces relativ uşor datorită facilităţilor oferite de Legea 31/1991 (privind societăţile comerciale) şi Legea 35/1991 (privind investiţia de capital străin), funcţionarea cu succes, respectiv dezvoltarea şi consolidarea acestor societăţi, se prezintă ca un proces anevoios, plin de surprize şi, de multe ori, de eşecuri. O analiză a 29 de întreprinderi mici având ca obiect de activitate producţia şi/sau comercializarea în domeniul textil, încălţăminte şi confecţii metalice a condus la concluzia că 12 (41%) înregistrează pierderi sistematice fiind în situaţia de a-şi opri activitatea, 8 (27%) şi-au modificat obiectul de activitate diminuând ponderea producţiei în favoarea activităţii de intermedieri şi 9 (31%) au înregistrat profituri între 15-35%.
Cercetarea cauzelor pe baza diagnosticurilor de management şi de proces au pus în evidenţă următoarele aspecte în cazul celor 20 de societăţi care nu şi-au atins scopurile pentru care au fost infiinţate:
lipsa studiului de fezabilitate sau a unui plan de afaceri întocmit înainte de a începe demersurile de constituire a societăţii (16 cazuri);
conflicte între parteneri cu privire la conducerea societăţii (12 cazuri);
alcătuirea şi echiparea necorespunzătoare a aparatului de producţie (16 cazuri);
selecţia necorespunzătoare a personalului de conducere operativă (10 cazuri);
organizarea necorespunzătoare a gestiunii mijloacelor circulante (18 cazuri).
Pentru fiecare caz în parte o combinare a acestor cauze a constituit baza insuccesului, iar depăşirea situaţiilor create nu a fost posibilă pe baza potenţialului mnagerial existent în cadrul firmei.
În acelaşi timp, numai trei dintre aceste firme au apelat la servicii de consultanţă. Celelalte au căutat paleative bazându-se pe sfaturi improvizate sau pe încrederea, mai mult sau mai puţin justificată, în capacitatea proprie sau în rolul unor plăţi suplimentare şi întâmplătoare, mai mult sau mai puţin licite şi justificate în interiorul sau în exteriorul firmei pentru rezolvarea problemei.
Literatura de specialitate ne furnizează în plus faţă de cazuistica prezentată şi alţi factori specifici întreprinderilor mici care pot genera falimentul acestora: 
controlul financiar precar;
politica neadecvată de creditare a clienţilor;
lipsa de capital şi dificultatea accesului la credite;
investiţii exagerate în fonduri fixe;
expansiunea neplanificată;
amplasarea necorespunzătoare a afacerii;
lipsa controlului stocurilor;
atitudine necorespunzătoare faţă de muncă, risc şi etica în afaceri.
Din cele prezentate rezultă că există un serios deficit de cunoştinţe şi practică managerială în paralel cu un important potenţial de iniţiativă intreprenorială. Iată de ce consultanţa, care prin natura ei apare în condiţiile instalării unui deficit de cunoaştere în raport cu anumite probleme resimţite ca presiune sau ca restricţii şi care are o componentă pronunţat educaţională, este necesară în etapa actuală de dezvoltare a întreprinderilor mici.
Consultanţa în management trebuie să răspundă prin misiuni specializate problematicii şi dificultăţilor întâmpinate de întreprinderile mici, recurgerea întreprinzătorilor la sprijinul acesteia putând constitui una dintre modalităţile de evitare a eşecului în afaceri.

Piaţa românească a consultanţei în management pentru întreprinderile mici
În România, ca şi în Europa Centrală şi de Est, piaţa consultanţei în management este relativ recentă, însă cunoaşte o fază de dezvoltare explozivă.
Pe masură ce se adâncesc neconcordanţele dintre exigenţele economiei de piaţă şi stadiul atins la nivelul agenţilor economici cererea de soluţii creşte iar aceasta se reflectă prin amplificarea şi diversificarea pieţei de consultanţă managerială.
Odată cu apariţia şi dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici, aşa cum am arătat în primul capitol al lucrării noastre, a apărut şi o cerere de servicii de consultanţă managerială în acest domeniu.
Această cerere îmbracă două aspecte, unul formal şi altul informal, potenţial. Sub raport formal, în pofida creşterii numărului de întreprinderi mici, cererea este încă relativ redusă, principalele cauze fiind:
lipsa de imagine a profesiunii de consultant în cultura întreprinderilor mici;
acceptarea redusă a faptului că produsele soft ale consultanţei au valoare cu echivalent în bani;
neînţelegerea faptului că activitatea de consultanţă nu poate înlocui activitatea managerială proprie în rezolvarea efectivă a problemelor;
lipsa de experienţă a managerilor întreprinderilor mici în a defini problemele şi a negocia procesele de consultanţă;
credinţa că doar firmele mari îşi pot permite să platească tarifele de consultanţă;
lipsa de experienţă practică a consultanţilor în tipul de probleme pentru care întreprinzatorii solicită asistenţă;
oferta mare de servicii de consultanţă de diferite calificări, nu întotdeauna compatibile cu standardele de performanţă şi deontologie ale profesiei, care generează dificultăţi în selectarea unui consultant competent;
ezitarea conducatorilor întreprinderilor mici de a furniza unor persoane din afara firmei fapte şi cifre referitoare la afacerea lor;
implicarea insuficientă a clienţilor în procesul de consultanţă datorită unei întelegeri necorespunzătoare a rolurilor de consultant şi client;
bariera psihologică în calea utilizării consultanţilor reprezentată de considerarea acesteia de catre întreprinzător ca o recunoaştere a lipsei sale de competenţă;
implicarea insuficientă a organismelor guvernamentale în sprijinirea consultanţei profesioniste în management.
Pentru a depăşi ideile preconcepute ale întreprinzătorilor-manageri consultanţii trebuie să furnizeze fapte şi date care demonstrează valoarea serviciilor lor şi, dacă este posibil, trebuie să se refere la exemple concrete de firme mici cărora le-au acordat consultanţă cu succes.
În ceea ce priveşte cererea potenţială de servicii de consultanţă aceasta este mult mai mare decât cea formală. Argumente în sprijinul acestei afirmaţii sunt evoluţia numărului de întreprinderi mici precum şi criza managerială actuală.
Misiunile speciale ale consultanţei manageriale pentru întreprinderile mici din România se pot concretiza sub forma de:
acţiuni directe de consultanţă centrate pe diagnoza generală sau de subsistem;
acţiuni de perfecţionare şi pregătire a personalului plecând de la problemele diagnosticate;
acţiuni combinate.
Cum în cazul întreprinderilor mici întreprinzatorul coincide în cele mai multe cazuri cu managerul, o importanţă particulară o prezintă acţiunile de consultanţă orientate spre transferul de informaţii şi cunoştinţe privind comportamentul minimal pe care un întreprinzător-manager trebuie să-l aibă pentru a organiza cu succes o firmă, a cunoaşte şi minimiza riscurile legate de investiţia de capital şi a conduce şi dezvolta afacerea. În acest caz consultanţa constă în instruirea privind:
conceptul de firmă şi condiţiile viabilităţii acesteia;
funcţiile managementului şi modalităţi de acţiune;
întocmirea planurilor de afaceri;
luarea în considerare a riscurilor şi oportunităţilor;
importanţa şi rolul factorului “capital” şi a factorului “piaţă-concurenţă”;
cunoaşterea legislaţiei;
practicile de negociere;
comportamentul organizaţional, raporturile cu salariaţii şi rezolvarea conflictelor.
Prin cele prezentate anterior am încercat să creionăm profilul cererii de servicii de consultanţă managerială pentru întreprinderile mici şi din punct de vedere al conţinutului acesteia, aspect de care ne vom ocupa însă, în mod aprofundat, în subcapitolele următoare.
În ceea ce priveşte oferta de servicii de consultanţă managerială pentru întreprinderile mici putem afirma că aceasta este relativ diversificată dar încă insuficient adecvată la cererea reală.
Este cunoscut principiul “nevoia naşte funcţia”, care transpusă în plan economic devine “cererea provoacă şi determină actele de producţie şi servicii pentru satisfacerea ei”. De unde concluzia că evoluţia ascendentă a pieţei şi a cererii de consultanţă managerială va conduce la constituirea unui tot mai dezvoltat sector de servicii de acest tip.
Prestatorii interni de consultanţă managerială sunt reprezentaţi, în principal, de:
1. specialişti independenţi, care prin formaţia de specialitate, prin experienţa acumulată şi, în principal, prin rezultatele efectiv obţinute îndeplinesc condiţiile de competenţă şi etică cerute de practicarea consultanţei manageriale;
2. echipe de specialişti, constituite de obicei în funcţie de interesele comune, afinităţi personale de asociere, dar şi după gradul de conjugare complementaritate a pregătirii lor profesionale; de multe ori astfel de echipe se structurează în raport cu problemele ridicate de proiectul ce urmează să fie realizat;
3. organizaţii cu profil de consultanţă, societăţi comerciale cu capital privat sau/şi de stat. În ultima vreme se remarcă tendinţa unor institute de cercetări şi proiectări, instituţii de învăţământ şi altele de a-şi lărgi obiectul de activitate prin asimilarea şi lansarea pe piaţă a unor produse de consultanţă managerială.
4. organizaţii patronale, care acordă şi consultanţă calificată pentru demararea şi dezvoltarea afacerilor.
5. filiale ale unor societăţi multinaţionale de asistenţă şi consultanţă, care au dovedit că au un foarte dezvoltat simţ al pieţei, prezentându-se cu operativitate în zonele favorabile, dar care au dificultăţi în adaptarea la specificul naţional. Acestea sunt concentrate cu deosebire în Bucureşti.
6. centre de consultanţă şi dezvoltare a întreprinderilor mici finanţate de organizaţiile internaţionale şi ţările dezvoltate în cadrul programelor de sprijin şi asistenţă pentru statele foste comuniste din Europa Centrală şi de Est. Organismele finanţatoare ale acestor programe sunt Agenţia Internaţională pentru Dezvoltare a Statelor Unite(USAID), Programul PHARE, Programul Know How Fund, Programul GOPA. Aceste centre utilizează specialişti români formaţi în străinătate şi experţi străini. Ele alcătuiesc Reţeaua Naţională de Centre de Consultanţă şi Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. 
Prezentăm în continuare sub forma unei hărţi sintetizatoare repartiţia teritorială a principalelor organizaţii de consultanţă în management din România:
Se observă că acestea sunt repartizate în marile oraşe, în special în partea sudică şi centrală a ţării, fiind descoperite o serie de oraşe mari din Moldova (Bacau), estul Transilvaniei şi Dobrogea (Constanta) ca şi majoritatea oraşelor mici şi zonele rurale. Din totalul organizatiilor de consultanta (50), cele mai multe activează, aşa cum era de aşteptat, în Bucureşti (22), în timp ce în alte oraşe numărul acestora variază între 1 şi 3. Această situaţie poate fi explicată prin următoarele elemente:
principalele organizaţii de consultanţă au fost create cu ajutor extern şi datorită unor factori ţinând în special de infrastructură dar şi de scopul iniţial al asistenţei acordate - restructurarea economică, privatizarea şi intervenţia la nivel macroeconomic -, acestea s-au concentrat cu precădere în Bucureşti;
repartiţia organizaţiilor de consultanţă este corelată cu cererea formală de astfel de servicii.
Dorim să precizăm că în opinia noastră atât numărul cât şi repartiţia organizaţiilor de consultanţă în management sunt neadaptate cererii potenţiale de astfel de servicii şi de aceea apreciem că oferta actuală va fi în curând neacoperitoare. 

Credem că această piaţă se va dezvolta foarte mult datorită următorilor factori:
creşterea nivelului calitativ al ofertei prin acumularea de experienţă de către consultanţii existenţi;
adecvarea tarifelor la posibilităţile întreprinzătorilor în paralel cu determinarea corectă a acestora(pe baze obiective);
dezvoltarea culturii manageriale a întreprinzătorilor şi înţelegerea de către aceştia a avantajelor utilizării consultanţei;
dezvoltarea continuă a sectorului întreprinderilor mici;
atragerea unui număr mai mare de specialişti tineri, valoroşi care vor fi interesaţi de domeniu şi vor deveni consultanţi în management;
creşterea prestigiului şi statutului social al consultantului în management;
derularea unor programe de dezvoltare a consultanţei în management cu sprijin guvernamental şi extern.
Considerăm utilă încurajarea dezvoltării consultanţei în management, a creerii de firme de profil, în special în domeniul consultanţei pentru întreprinderile mici, având în vedere atât necesitatea dezvoltării sectorului întreprinderilor mici cât şi realitatea creşterii numărului unor astfel de firme. În plus, este de aşteptat ca în următorii doi-trei ani asistenţa străină în domeniu să se diminueze drastic iar în lipsa acesteia oferta de servicii de consultanţă va trebui asigurată de consultanţii şi organizaţiile de consultanţă locale.
În concluzie, putem afirma că momentul actual este unul de maxim interes pentru consultanţa managerială în general şi pentru consultanţa în managementul întreprinderilor mici în particular, această profesiune având ocazia să-şi demonstreze din plin utilitatea sa în concertul activităţilor sociale. Europa de Est şi implicit România, constituie în mod clar, aşa cum aprecia şi dr. Milan Kubr, “noua frontieră” a consultantului în management.

Rolul şi profilul consultantului în management pentru întreprinderile mici
Consultantul care se ocupă de întreprinderile mici este necesar să fie mai mult generalist decât specialist pentru a avea o viziune globală asupra funcţionării firmei şi a putea face recomandări în toate domeniile managementului.
Un astfel de consultant trebuie să aibă o pregătire profesională şi o experienţă considerabilă în domeniul managementului general şi intreprenorial, precum şi al consultanţei.
Consultantul trebuie să cunoască interacţiunea funcţiunilor întreprinderilor mici, deoarece schimbările produse într-o funcţiune au de obicei repercursiuni şi asupra celorlalte. De aceea atunci când se oferă asistenţă conducătorului unei întreprinderi mici, consultantul trebuie să se asigure că sunt realizate toate sarcinile de conducere, fie şi imperfect, această situaţie fiind preferabilă celei în care, spre exemplu, se realizează perfect 75% din sarcini, iar restul sunt neglijate. Consultantul trebuie să dea dovadă de răbdare şi perseverenţă pentru a-l încuraja pe întreprinzătorul-manager să acorde atenţie tuturor funcţiilor managementului, sfătuindu-l să nu se concentreze în exclusivitate asupra unor activităţi tehnice preferate.
Totodată consultantul trebuie să aibă abilităţi în domeniul instruirii, unul dintre cele mai importante roluri ale sale fiind perfecţionarea întreprinzătorului-manager şi a celorlalte persoane care contribuie la conducerea întreprinderii.
Consultantului în managementul întreprinderilor mici i se cere să ofere soluţii practice, fezabile, pentru o gamă largă de probleme complexe şi uneori să ajute la implementarea lor. Aceste soluţii trebuie să fie eficace, uşor de înţeles şi aplicat.
Capacităţile comunicaţionale ale consultantului devin tot mai importante, sarcina esenţială a acestuaia fiind folosirea talentului său de comunicare pentru a identifica probleme şi  a implanta soluţii. Consultantul trebuie să dispună de o reţea bună de tehnicieni care să-l poată ajuta în rezolvarea unor probleme concrete. Odată găsită soluţia, folosindu-şi abilităţile comunicaţionale, consultantul va încerca să-l convingă pe manager să o implementeze.
Rapoartele de consultanţă obişnuite, prezentate de regulă firmelor mari, nu se pot utiliza la întreprinderile mici. Rapoartele scrise trebuie să fie scurte, simple, limitate la minimum şi  adesea prezentate numai la sfârşitul unor misiuni pentru a se explica ce anume s-a făcut şi de ce şi pentru a preciza ce este necesar de întreprins în viitor.
Consultantul trebuie să-şi dea seama că nivelele de pregătire ale întreprinzătorilor sunt foarte variate şi să se adapteze la acestea. El trebuie să folosească un stil cât mai simplu şi să nu adopte un aer superior pentru a-şi impresiona clientul. Rezultate mult mai bune se pot obţine utilizând în mod adecvat lauda, observaţiile critice şi demonstrând că înţelege problemele clientului.
Întreprinzătorul-manager poate simţi o senzaţie acută a eşecului dacă este forţat de împrejurări să folosească un consultant. De aceea, consultantul trebuie să fie atent şi la necesitatea de a reface moralul clientului său.
Cel mai importantă dificultate în cadrul unei misiuni de consultanţă derulată într-o firmă mică este cea a culegerii informaţiilor. De regulă, singura sursă de informaţii este managerul firmei, care este adesea prea ocupat pentru a se sta de vorbă cu el. Consultantul trebuie să facă uz de ingeniozitate, perseverenţă şi tenacitate pentru a extrage informaţiile necesare.
Un alt domeniu în care consultanţii trebuie să deţină informaţii şi să ofere asistenţă este cel al serviciilor şi facilităţilor speciale pentru întreprinderile mici, facilităţi create de guvern, organizaţii patronale, asociaţii profesionale, camerele de comerţ şi industrie şi alte organisme similare. Acestea se pot referi la:
furnizarea de credite avantajoase(nerambursabile, cu dobânzi bonificate);
acordarea de garanţii pentru obţinerea unor credite;
reduceri de impozite;
crearea unor pieţe rezervate şi preferenţiale;
includerea firmelor mici în cadrul unor platforme industriale;
servicii de proiectare şi de control al calităţii;
servicii de consultanţă privind posibilităţile de export;
realizarea de studii de piaţă şi fezabilitate;
facilitarea unor achiziţii de materii prime, în volum mare, cu preţ redus, etc.
Descarca referat
  • Specificatii Referat Consultanta Imm Urilor :

    • Tema: Consultanta Imm Urilor
    • Tip de fisier: doc
    • Numar de pagini: 18 pagini
    • Nivel: Facultate
    • Descarcari: 0 descarcari
    • Accesari: 312 accesari
    • Nota: 10.00/10 pe baza a 1 comentarii.
    • Pret: 2 Monede
    • Pret aproximativ in lei: 8 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
      Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
    • Taguri: management, serviciu, calitate, efort, eficacitate, consultanta,