Referat Management Financiar. Concept, Functii

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 05 August 2022

Descriere Referat

MANAGEMENT FINANCIAR. CONCEPT, FUNCTII
        Managementul reprezinta procesul de conducere eficienta, cu reusita, astfel incat sa se atinga obiectivele propuse; managementul  ca stiinta a aparut in sec.XX si este o stiinta multidisciplinara,  deoarece  cuprinde cunostinte din mai multe domenii: matematica, informatica, economia, stiinte juridice, socio-umane. 
        Stiinta managementului este concretizata intr-un ansamblu de principii si concepte, prin care se explica procesul si metodele de conducere, tehnicile si instrumentele care asigura cresterea eficientei activitatilor conduse, in vederea realizarii scopului propus.
Consideratii generale:
Managementul este unul din factorii esentiali care explica de ce o tara este bogata sau saraca. Managementul este o arta si  nu una oarecare, ci arta artelor pentru ca pune în valoare talentele oamenilor. Din cele doua definitii rezulta ca managementul are un pronuntat caracter uman. Conducerea înseamna o retea de oameni care lucreaza împreuna pentru a atinge obiectivele urmarite de catre firme, fiecare structura a firmei îsi organizeaza si conduce propriile afaceri cu singurul amendament ca trebuie sa-si justifice rezultatele în fata conducerii companiei din care face parte. 
Conditii noi în care se desfasoara managementul firmelor din Romania:
1. Trebuie sa faca fata unui efort considerabil de adaptare la conditiile pietei. Acest efort de adaptare ridica probleme cu totul noi, complexe, greu de solutionat;
2. Toate aspectele de management din cadrul firmei  sa duca la 2 raspunsuri foarte clare:
• ce anume trebuie sa faca firma pentru a fi profitabila, competitiva ? acest raspuns nevenind din interiorul firmei, el trebuind cautat în afara.
• cum sa faca ceea ce trebuie sa faca ? acest raspuns vine din interior.
3. Activitatea se desfasoara într-un pronuntat caracter de incertitudine si riscuri. Aceasta stare de lucruri deriva din faptul ca firmele nu-si mai pot programa activitatea în conditiile de certitudine pentru ca activitatea e influentata de o multime de factori greu de stapânit. In acest context rezulta 2 concluzii:
• planificarea în cadrul firmei e în toate cazurile un compromis între necesitatile si posibilitatile de cunoastere;
• aceasta lipsa de certitudine din programe, din planuri permanent suplinita de cercetari, de studii.
4. Largirea, amplificarea factorilor generatori de stocuri, deci stocurile pe toate palierele activitatii, stocuri care presupun imobilizari de fonduri costuri mari cu dobânzi si alte consecinte si ca trebuie sa fie o preocupare permanenta a managementului pentru contracararea factorilor generatori de stocuri.
5. Asistam la un nou comportament al oamenilor - performantele managerilor se masoara prin gradul de punere în valoare a performantelor omului.
6. Marginalitatea cercetarii stiintifice - managementul trebuie sa gaseasca resurse financiare pentru promovarea cercetarii.
7. Timpul înseamna profit sau pierdere. De asemenea, timpul nu e al producatorului, este al clientului si al bancilor.
8. Asistam la a treia dimensiune a dezvoltarii sociale:
• dezvoltarea informationala, care presupune o modificare rationala a comportamentului. Cunoasterea înseamna constientizare, civilizatie si perspective si managementul trebuie sa aiba în prim-plan procesul de adaptare a resurselor umane la acest proces calificativ esential.
9. Inca în cadrul firmelor avem un management neadaptat în întregime la cerintele pietei.
10. Restructurarea, atât globala cât si secventiala a întregii activitatii economice. Restructurarea este trecerea de la organizarea piramidala la organizarea orizontala, la construirea de structuri plate, autonome, stimulative.
11. Globalizarea activitatii economice - economia mondiala are tendinte sa devina un stat, un sistem în care elementele sistemului se conditioneaza tot mai puternic de la o zi la alta.
Cerinte la care trebuie sa raspunda:
1. Atât firma cât si oamenii se pot legitima si aprecia, salariza si stimula numai în raport cu valoarea adaugata.
2. Sa situeze ca obiective prioritare ale firmei intre alti indicatori de performanta urmatorii: productivitatea muncii, investitiilor, gradul de absortie al pietei, inovarea, valoarea adaugata, susccesul în concurenta si gradul de eliminare a punctelor slabe ale firmei.
3. Utilizarea unor pârghii si mijloace adecvate de stimularea personalului.
Factorii care stimuleaza oamenii:
1. Atribuirea de responsabilitate ( acestei pârghii i se acorda 24% din economia generala a mijloacelor de stimulare );
2. Delegarea de autoritate 16%;
3. Salariul 15%;
4. Stimularea salariatului de a-si forma o cariera 14,7%;
5. Ambitia 8,8%;
6. Crearea posibilitatii ca salariatul sa-si formeze un renume 6,7%;
7. Gradul de siguranta pe care îl garanteaza firma;
8. Politica de cadru a firmei 3,6%;
9. Premierea 2%;
10. Asezarea orarului de lucru cu interesele salariatilor;
11. Utilizarea rationala a factorilor geografiei.
Conceptul de management financiar
Managementul firmei vizeaza toate componentele de care dispune o firma având ca solutie optimizarea utilizarii lor. Pentru a realiza aceste sarcini managementul firmei are mai multe functii atribuite ale actului de conducere. 
Functiile sau atributele actelor de conducere
- functia de prevedere;
- functia de organizare;
- functia de coordonare;
- functia de antrenare sau control;
- functia de evaluare si control.
Aceste functii se interconditioneaza.
Prevederea înseamna strapungerea viitorului, cunoasterea viitorului. Este esential si este cheia succesului firmei. O firma care prevede, cunoaste, se pregateste, este mai solida mai putin amenintata de riscuri. De aceea stiinta a realizat o multitudine de mijloace si metode. Sunt multe si stiinta le-a grupat din punct de vedere al orizontului de timp pentru care s-au creat - previziune pe termen scurt, mediu si lung. Din punct de vedere al instrumentelor de previziune, cele pe termen lung sunt grupate sub genericul prognoze, cele pe termen mediu sunt denumite planuri, iar cele pe termen scurt, programe. Previziunea este saltul din situatia actuala. Pentru a se putea realiza acest salt firma trebuie sa se debaraseze sau sa elimine factorii frânatori si sa-i amplifice pe cei pozitivi. Trebuie sa asimileze noi proceduri sau actiuni, altele decât cele de pâna acum. 
Organizarea înseamna asezarea elementelor structurale si functionale ale unei firme în cadrul dorit. Avem doua segmente de organizare: 
1. Organizarea structurala este împartirea firmei pe structurile organizatorice ( fabrici, uzine, sectii, servicii, compartimente, locuri de munca ).
Stiinta a creat mai multe modalitati de organizare: organizare de tip ierarhic, de tip functional, mixta, de tip stat major.
• la organizarea de tip ierarhic - adunarea generala , consiliul administrativ, directori, servicii în forma piramidala. Dezavantaj : alungeste procesul de decizie. Avantaj: asigura ordine desavârsita.
• la organizarea de tip functional - adunare generala, consiliu de administratie, directi pe fiecare specialitate în parte si servicii pe fiecare specialitate. Dezavantaj: complica responsabilitatile. Avantaj: introduc în sistemul de organizare performantele profesionale.
la organizarea de stat major - este un loc de unde se decide. Aprobarea comenzilor o da numai cineva care are rolul de stat major.
2. Organizarea functionala este împartirea firmei pe functii. 
Coordonarea este unirea eforturilor pe directiile necesare. Pentru coordonare sunt necesare în primul rând obiective clare, apoi  trebuiesc  cuantificate cu claritate resursele si toate trebuie încorporate în programe. In legatura cu coordonarea, specialistii spun ca numai prin cuplarea rationala a eforturilor se poate realiza o crestere a productiei cu peste 20%. Coordonarea presupune comunicare. Comunicarea înseamna informatie, iar informatia înseamna forta. 
Antrenarea ( comanda ) înseamna sistemul decizional al firmei. O decizie din punct de vedere al managementului - întelegem alegerea unei variante de urmat dintr-o multitudine de alternative posibile. Este o relatie direct proportionala între calitatea deciziei si valoarea profitului. Fiecare decizie înainte de a se aplica trebuie tradusa in eforturi si efecte. S-a dezvoltat o întrega literatura privind elaborarea, fundamentarea si urmarirea deciziilor. 
Deciziile au fost clasificate dupa criteriile urmatoare: decizii în conditiile de risc, de certitudine, de previziune si de corectie.
Sa nu se ia niciodata o decizie care sa nu fie însotita de un sistem de control. Inseamna ca avem de-a face cu un management hazardant.
Evaluarea si controlul este functia prin care se confirma sau se infirma realizarea celorlalte functii. Aceasta functie e fit-back-ul managementului. Controlul nu trebuie sa perburbe activitatea, trebuie sa o coordoneze, sa o stimuleze, trebuie sa aiba un pronuntat caracter prospectiv, preventiv si corectiv.
Functia - reprezinta un grup de actiuni omogene îndreptate spre un anumit scop.
Functii: de cercetare-dezvoltare, productie, comerciala, de personal, financiar-contabila. Aceste functii se întrepatrund. 
Atributele managementului financiar:
• previziunea financiara face parte din actiunea de previziune generala  a firmei, dar nu ca o componenta  înglobata prin aditie ci ca o componenta cu un rol deosebit.;
• organizarea financiara trebuie sa îndeplineasca un rol activ în preocuparile organizationale ale firmei;
• comunicarea financiara este transmiterea de mesaje. Mesajele implica cheltuieli. Managementul financiar are rolul de a asigura fundamentele deciziilor. 
• controlul financiar fundamenteaza toate celelalte functii ale actului managerial. Orice proiect trebuie urmarit in executie, urmarire ce se face cu ajutorul acelor indicatori. Controlul financiar este o componenta de baza a controlului economic iar împreuna îndeplinesc functiile principale în controlul firmei.
Managementul financiar este un segment al managementul firmei, o prelungire a acestuia în zona economica si financiara a firmei. Managementul financiar trebuie tratat cu aceasi seriozitate  ca si managementul cercetarii, resurselor umane, productivitatii, etc. 

ABORDARI  IN TEORIA MANAGEMENTULUI
    Exista mai multe feluri de abordare a situatiilor de management si de rezolvare a problemelor organizatorice corelate.
    1) Abordarea clasica – este focalizata pe eficienta organizatiei pentru a spori succesul acesteia. Este considerata de teoreticienii actuali ca avnd o mare importanta in rezolvarea unor probleme ale practicii manageriale contemporane. 
Henry Fayol  a enuntat in una din lucrarile sale  o serie de principii generale de management, cum sunt : -    diviziunea muncii,
- autoritatea,
- disciplina, 
- unitatea de comanda,
- unitatea de directie,
- subordonarea intereselor individuale intereselor generale,
- remunerarea ,
- centralizarea,
- lantul ierarhic,
- ordinea,
- echitatea,
- stabilitatea personalului,
- initiativa,
- spiritul de echipa. 
       2) Abordarea comportamentala – se focalizeaza pe cunoasterea oamenilor, ca principala sursa de crestere a productivitatii.
       3) Abordarea cantitativa – se bazeaza pe utilizarea unor metode matematice si statistice in modelarea fenomenelor complexe din conducerea organizatiilor. Cercetarile operationale, constituite din ansamblul tehnicilor cantitative, reprezinta componenta de baza a stiintei managementului . Astazi ,managerii folosesc instrumente ale cercetarilor operationale de tipul modelelor de control al stocurilor, modelelor retea si a modelelor probabilistice in procesul de luare a deciziilor.
       4) Abordarea conjuncturala – este o abordare de management care considera ca tot ceea ce intreprind managerii depinde de o serie data de conditii – adica de o situatie. Aplicarea acestei abordari presupune urmatoarele etape:
- perceperea situatiilor existente in cadrul organizatiei;
- alegerea tacticilor de management care se potrivesc cel mai bine acestei situatii;
- implementarea competenta a acestor tactici.
       5) Abordarea in conceptul de sistem – se bazeaza pe aplicarea teoriei sistemelor in procesele de management Un sistem reprezinta o serie de elemente interdependente care functioneaza ca un intreg pentru anumite scopuri. Organizatia ca sistem cuprinde patru grupe de elemente : 
a) intrarile din mediul exterior – reprezinte resursele financiare, materiale,umane si informationale ale organizatiei;
b) procesele de transformare a intrarilor in iesiri – ansambluln proceselor tehnologice si manageriale;
c) iesirile din mediul exterior – produse sau servicii, informatii, performante financiare ale organizatiei;
d) feed-back-ul  reprezinta reactia mediului si a managementului fata de aceste iesiri, in functie de aceasta aducandu-se modificari fie intrarilor, fie procesului de transformare;
Organizatia ca sistem are doua caracteristici de baza : 
- sinergia – este determinata de natura relatiilor dintre elementele sistemului si datorita acestora sistemul ca intreg  are alte proprietati decat suma proprietatilor elementelor componente.
- Entropia – reprezinta tendinta naturala a oricarui sistem, de crestere a starii de dezordine, care inevitabil duce la declin. Prin exercitarea procesului  managerial se asigura mentinerea starii de echilibru a sistemului, a capacitatii de  a-si realiza obiectivele .
       6) Abordari in managementul modern – se impune gasirea unor noi abordari in teoria managementului pentru problemele complexe. Pentru a raspunde acestor probleme, teoreticienii managementului modern au dezvoltat conceptul de organizatie care invata. O organizatie care invata se bazeaza pe urmatoarele principii:
a) – gandire in sistem – fiecare membru al organizatiei isi cunoaste sarcinile;
b) – viziune comuna – toti membrii organizatiei  au o perceptie comuna legata de scopul organizatiei si un angajament sincer pentru indeplinirea acestui scop;
c) – analiza critica a modelelor mentale – membrii  organizatiei analizeaza critic modul in care este prestata activitatea ;
d) – invatare si lucrul in echipa;
e) – desavarsire personala – fiecare membru al organizatiei este interesat sa-si cunoasca mai binesarcinile pe care le are de realizat;

MANAGEMENTUL CAPITALULUI FIX
Potrivit teoriei sistemului daca se aplica o corectie la un element a sistemului, acea corectie genereaza o relatie în lant în întreg sistemul, modificând structura, relatiile, comportamentul si eficienta existentei sale.

1.CONCEPTUL DE FINANTE PUBLICE SI DE FINANTE ALE  INTREPRINDERII
Conceptul de finante publice: cuvântul finante a capatat un sens foarte larg incluzând bugetul statului, creditul, operatiile bancare si de bursa, etc. Finantele sunt: 
- fonduri banesti la dispozitia statului; 
- mijloace de interventie a statului în economie; 
- metode de gestionare a banului public; 
- act juridic. 
Conceptul de finante ale întreprinderii: activul economic reflectat într-un bilant este aparatul de productie, adica ansamblul mijloacelor prin a caror punere în opera se realizeaza obiectivul întreprinderii, pasivul financiar reprezinta ansamblul fondurilor care asigura finantarea acestuia. Activul economic cuprinde: cladiri, masini, materiale pentru investitii, stocuri de materii prime, semifabricate, productie neterminata, produse finite, etc, iar pasivul financiar este format din fonduri proprii si datorii din care se finanteaza elementele de activ. 
Descarca referat
 • Specificatii Referat Management Financiar. Concept, Functii :

  • Tema: Management Financiar. Concept, Functii
  • Tip de fisier: doc
  • Numar de pagini: 21 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 19 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 2 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 8 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: management, serviciu, calitate, efort, eficacitate,