Referat Bolile Sistemului Endocrin La Animale

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 01 Iulie 2020

Descriere Referat

Sistemul endocrin reprezintă totalitatea glandelor endocrine alecorpului animalelor. Glandele endocrine secretă hormoni în interiorul corpului,pentru a coordona activitatea organismului.

Aceste glande, deși nu au continuitatefizică și topografică, reprezintă un sistem unitar care este integrat într-unmod armonic din interdependența mutuală și prezența axei hipotalamice –pituitare, care asigură echilibrul întregului sistem.

Glandele endocrine realizează chimicalenumite hormoni (hormoni endocrini sau incretini) care trec prin circulațiasângelui. Aceștia au funcții aferente menținerii homeostazei organismului, câtși pentru furnizarea echilibrului funcțiilor corpului (în ciuda schimbărilorexterne de mediu) și caracteristicile fizicochimice ale mediului intern.

Glandele principale care compun sistemulendocrin includ glanda pituitară, pancreasul, gland timus, glanda tiroidă,glandele suprarenale și paratiroide.

Glanda hipofiza se mai numeste si glandapituitara si este situata median intr-o structura osoasanumita seaua turceasca (sella turcica). Glanda hipofiza este inconexiune cu hipotalamusul prin tija pituitara prezinta 2 componente majore:adenohipofiza sau hipofiza anterioara si neurohipofiza sau hipofizaposterioara; intre cele doua parti exista lobul (pars) intermediar rudimentarla om.


Glanda tiroida are forma literei H, fiind formatadin 2 lobi si istm. Glanda tiroida se gaseste la baza gatului, corespunzandprimelor inele traheale.


Elementul caracteristic este foliculul tiroidian avand in centru coloidul, inconjurat detireocite. Acestea sunt cele care produc hormonii trioidieni (T3 si T4).Celulele parafoliculare C produc Calcitonina.


Glandele paratiroide sunt in numar de 4, fiindsituate de obicei in spatele lobilor tiroidieni. Pot exista insa si paratiroidesupranumerare, paratiroide situate ectopic - intratiroidian, mediastin,pericard.


Glandele paratiroide contribuie la mentinerea echilibrului fosfo-calcic prin secretia dePTH (parathormon). Actiunea PTH-ului este una complexa, avand receptori lanivel renal si osos. Nivelul lui este reglat de nivelul seric de Calciu siFosfor, alaturi de nivelul de vitamina D.


Glandele suprarenale sau adrenale,dupa cum sugereaza si numele, se regasesc la polul superior al rinichiului.Sunt formate din zone cu embriologie si functie distincta : corticosuprarenalaare rol in productia de gluco- si mineralocorticoizi, steroizi iarmedulosuprarenala sintetizeaza catecolamine.


Funcționalitatea sistemului endocrin, a cărui operație și echilibrusunt garantate de interdependența funcțională a diferitelor glande și prezențaaxei hipotalamice-pituitare, este de a asigura alimentarea hormonilor în toatecantitățile corecte ale corpului omului, astfel încât poate efectua toateprocesele fiziologice necesare.

Funcții de natură endocrină:

 • Participă la menținerea homeostazie;
 • Participă la reglarea umorală a organismului;
 • Participă la procesele metabolice ale organismului;
 • Stimulează creșterea și dezvoltarea organismului;
 • Participă la procesul de reproducere (prin stimularea secreției hormonilor sexuali);
 • Diferențierea caracterelor masculine sau feminine la oameni în perioada adolescenței.
            Diabetul este o boala cronica ce poate afecta oamenii, dar sicainii, pisicile, sau alte animale. Desi diabetul nu poate fi vindecat, pentrucaini, ca si pentru oameni, exista numeroase metode prin care acesta poate fitinut sub control.

Diabetul zaharat este cel mai intalnit tip de diabet in randulcainilor, fiind un dezechilibru al metabolismului, al modului in careorganismul converteste mancarea consumata, in energie.

Acromegalie – tulburare hormonală carese produce ca urmare a excesului de hormoni de creștere secretați de glandapituitară la vârstă adultă, oasele dezvoltându-se exagerat. De obicei,persoanele afectate sunt adulți de vârstă medie.

Schimbările fizice se realizeazătreptat, iar acromegalia este o boală rară, așa că afecțiunea nu este adeseadiagnosticată la timp. Uneori, poate fi diagnosticată după mai mulți ani.Aceasta poate conduce în lipsa tratamentului la timp la afecțiuni grave șipoate pune chiar viața în pericol. Tratamentul poate reduce simptomele șiriscul de complicații.

Hipotiroidismul este o boală endocrină ceprovoacă încetinirea metabolismului, dar și o multitudine de complicațiisistemice, deoarece glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni (T3 și T4), cesunt utilizați în întregul organism.

Astfel, modificările și afecțiunile de la acestnivel au repercusiuni de ordin general. Această boală afectează câinii șicățelele castrate, apărând, de regulă, în jurul vârstei de 4-10 ani, neavând opredispoziție de rasă.

Descarca referat
 • Specificatii Referat Bolile Sistemului Endocrin La Animale :

  • Tema: Bolile Sistemului Endocrin La Animale
  • Tip de fisier: zip
  • Numar de pagini: 22 pagini
  • Nivel: Liceu
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 196 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 30 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 120 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: sistem, endocrin, endocrinologie, animal, boli, glande,