Referate Limba Romana

Lista referate limba romana

Detalii referat Nivel Nota Pagini Pret
Comentariu romana "enigma otiliei" profil real +caracterizare otiliei

Comentariu "Enigma Otiliei" pentru nota 10 asigurata, explicat pe inteles

Liceu 10 5 6
Anna karenina

Romanul lui Lev Tolstoi, “Anna Karenina”, este unanim recunoscut ca fiind unul din piscurile cele mai inalte ale artei literare.

Liceu 10 7 13
Povestea lui harap alb

Povestea lui Harap Alb pentru bacalaureat 2023

Liceu 10 3 2
Enigma otiliei

Enigma Otiliei pentru bacalaureat 2023

Liceu 10 3 2
Caracterizare ion din romanul ion de liviu rebreanu

Caracterizare Ion, Liviu Rebreanu 200 cuvinte, 1200 caractere

Liceu 10 1 5
Basm modern jack și vrejul de fasole

Comentariu Jack și vrejul de fasole, basm modern, pentru examenul de definitivat

Facultate 10 3 13
Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război comentariu (eseu argumentativ bac)

Eseul abordează toate cerințele subiectului III din proba de Bacalaureat la limba și literatura română.

Liceu 10 5 6
Relația dintre două personaje Ștefan gheorghidiu și ela

Eseul abordează toate cerințele subiectului III din proba de Bacalaureat la limba și literatura română.

Liceu 10 4 5
Caracterizare personaj principal stefan gheorghidiu

Eseul abordează toate cerințele subiectului III din proba de Bacalaureat la limba și literatura română.

Liceu 10 3 4
Baltagul particularitati

Eseu pentru liceu si bac la opera literara ,,Baltagul" care va fi folos oricui.

Liceu 10 4 8
Caracterizare catavencu personaj ,,o scrisoare pierduta"

Eseu-caracterizarea unui personaj dintr-un comedie-,,O scrisoare pierduta" ce ajuta atat la orele de limba romana, cat si la sustinerea examenului de bacalaureat. Mult succes!

Liceu 10 4 11
Caracterizare de personai gheorghiu ,,ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi"

Eseu caracterizarea personajului Gheorghidiu din opera ,,Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" de Camil Petrescu

Liceu 10 5 11
,,moara cu noroc" caracterizarea personajului ghita

Caracterizarea personajului Ghita din nuvela ,,Moara cu noroc" a lui Ioan Slavici care creaza o opera bazata pe cunoasterea sufletului omenesc, cu un puternic caracter moralizator, orice abatere de la principiile etice fiind sanctionate de autor.

Liceu 10 4 11
Caracterizare harap alb

Caracterizarea personajului Harap-Alb din opera care ii poarta numele

Liceu 10 4 11
,,ion" liviu rebreanu caracterizare de personaj

Caracterizarea personajului Ion din opera cu acelasi nume a lui Rebreanu, punand in evidenta caracterul si trasaturile protagonistului.

Liceu 10 4 11
Caracterizare ilie moromete personaj ,,morometii"

Caracterizarea personajului Ilie Moromete, personaj al romanului ,,Morometii" , de Marin Preda

Liceu 10 4 11
Particularitatile romanului ,,enigma otiliei"

Eseu limba romana-particularitatile romanului ,,Enigma Otiliei" de George Calinescu

Liceu 10 4 8
Caracterizarea otiliei

Lucrarea realizata pentru conturarea personajului feminim Otilia din opera ,,Enigma Otiliei" scrisa de George Calinescu.

Liceu 10 4 11
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Modernismul este un curent literar manifestat in perioada interbelica ale carui trasaturi au fost teoretizate de Eugen Lovinescu si promovate prin intermediul revistei „Sburatorul”.

Liceu 10 3 9
Particularitatile basmului povestea lui harap alb

Eseu privind particularitatile basmului apartinand lui Ion Creanga, respectiv ,,Povestea lui Harap-Alb"

Liceu 10 4 8
Poezia ,,floarea albastra" m.eminescu

Poezie romantica „Floare albastra” face parte din tema iubirii si a naturii, dar si cea a omului de geniu regasita in prima secventa, vizibila in incercarea fetei de a-l chema spre ea in timp ce acesta este cufundat in studiu.

Liceu 10 3 8
Particularitatile romanului ion

Eseu pentru evidentierea particularitatilor romanului interbelic ,,ION" scris de Liviu Rebreanu

Liceu 10 5 8
Particularitatile nuvelei ,,moara cu noroc"

Ioan Slavici creaza o opera bazata pe cunoasterea sufletului omenesc, cu un puternic caracter moralizator, orice abatere de la principiile etice fiind sanctionate de autor.

Liceu 10 4 8
Particularitati comedie

Comedia „O scrisoare pierduta”, de I.L.Caragiale s-a jucat cu un succes rasunator pe scena Teatrului National din Bucuresti la data de 13 noiembrie 1884.

Liceu 10 4 8
Plumb g.bacovia

GEORGE BACOVIA este considerat de critica literara cel mai insemnat reprezentant al acestui curent literar din literatura romana. Poet interbelic, apreciat pentru originalitatea sa, care deriva dintr-un pesimism exacerbat cu care traieste, claustrarea intr-un mediu ostil si spaima de moarte, creeaza o lirica a tristetii ireparabile.

Liceu 10 5 9
Relatia dintre personaje catavencu&trahanache ,,o scrisoare pierduta"

Comedia „O scrisoare pierduta”, de I.L.Caragiale s-a jucat cu un succes rasunator pe scena Teatrului National din Bucuresti la data de 13 noiembrie 1884.

Liceu 10 4 13
Relatia dintre personaje ela&stefan ,,ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi"

Romanul „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” este publicat in 1930 si prezinta ca tematica DRAMA INTELECTUALULUI LUCID in raport cu doua experinte capitale: iubirea si razboiul, prin care eroul spera sa-si gaseasca identitatea.

Liceu 10 4 13
Relatie ghita&lica moara cu noroc

Aparuta in volumul de debut „Nuvele din popor” din 1881, „Moara cu noroc” este o nuvela realista, de factura psihologica, naratorul omniscient apeland la cele mai variate mijloace artistice de analiza psihologica, precum dialogul, introspectia constiintei si a sufletului, autoanaliza si autointrospecia, monologul interior.

Liceu 10 4 10
Relatia dintre ion si ana

Primul roman publicat de Liviu Rebreanu in 1920 , „ION” , este realist de tip obiectiv, cu tematica rurala, o capodopera a literaturii romane interbelice. Considerat de Lovinescu „cea mai puternica creatie obiectiva a literaturii romane” , „Ion” infatiseaza universul rural in mod realist. Nucleu acestei opere se afla in nuvelele anterioare „Zestrea” si „Rusinea”.

Liceu 10 4 11
Relatia dintre otilia si felix

ELEMENTELE MODERNE tin de tema romanului citadin, de tehnica pluriperspectivista, prin alernarea imaginii unor personaje in mintea celorlalte devenite REFLECTORI.

Liceu 10 4 13
Relatia dintre personaje harap alb si span

„Povestea lui Harap-Alb” a aparut la 1 aug.1877, in revista junimista „Conv.literare”, fiind apoi reprodus in ziarul „Timpul”, incadrandu-se in genul epic, iar ca specie este un basm cult, intrucat are autor identificat, pe Ion Creanga.

Liceu 10 4 10
Riga crypto si lapona enigel

Poemul se incadreaza in modernismul interbelic prin intelectua -lizarea emotiei, imaginar poetic inedit, ambiguitate, metafore surprinzatoare si innoiri prozodice.

Liceu 10 4 9
Testament

MODERNISMUL este un curent literar , manifestat in perioada interbelica, ale carui trasaturi sunt teoretizate de Eugen Lovinescu si promovate prin intermediul revistei „Sburatorul”.

Liceu 10 4 9
Particularitati ,,ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi"

Adept al modernismului lovinescian, CAMIL PETRESCU, este cel care, prin opera sa, fundamenteaza principiul sincronismului, contribuind la sincronizarea literaturii romane cu literatura europeana prin aducerea unor noi principii estetice si prin crearea personajului intelectual lucid si analitic.

Liceu 10 5 8
Referat oda

Incadrarea poeziei “Oda” la genul liric.

Liceu 10 2 13
Monografie asupra vieții și operei lui ioan slavici in “istoria literaturii de la origini pana in prezent”, de george călinescu

În această lucrare ne propunem să prezentăm o scurtă monografie a lui Ioan Slavici, alcătuită de către marele critic literar George Călinescu în volumul “Istoria literaturii române de la origini până în prezent”.

Facultate 10 11 25
Oreste

Ce reprezintă, în dialectica lui E. R. Dodds, cultura rușinii, respectiv cultura vinovăției? Cultura rușinii înseamnă să te poți bucura de stima publică, cea mai importantă și puternică forță morală este respectul opiniei publice, nu teama de zei.

Facultate 10 7 20
Oedip

Tradiția spune că numele lui Oedip înseamnă „Picior/picioare umflat/umflate”, a fost rezultatul faptului că picioarele sale ar fi fost prinse împreună, din punct de vedere modern, această teorie, etimologie, este pusă la îndoiala de anumite persoane. O alta teorie se leagă de momentele dinaintea adopției, Oedip ar fi suferit răni la picioare și la glezne, făcându-le să se umfle - de aici și numele său.

Facultate 10 8 13
Medeea

1. Medeea este magiciană vestită, fiica lui Aeetes, regele din Colchis, și noapta Circei. Este relevantă originea sa pentru că în final, deși se ceartă inițial cu tatăl acesteia, Medeea se reîntoarce acasă, se împacă cu Aeetes, tatăl ei, și îl încoronează.

Facultate 10 9 25
Ion barbu copacul

Lirica lui Ion Barbu realizează o conexiune între matematică și poezie, acesta înțelegând o anumită geometrie a lucrurilor și transmițând-o, mai departe, prin acest tip de simbolistică aparte.

Facultate 10 4 25
Herakles

1. Lupta continuă divin-uman a fost dintotdeauna o temă preferată atât pentru greci, cât și pentru români. Depășirea situației tragice și ascendența către cer este de obicei, finalul multor oameni sau semi-zei, cum ar fi Herakles.

Facultate 10 6 18
Moara cu noroc tema si viziunea

În concluzie, romanul Enigma Otiliei se înscrie în sfera realismului critic balzacian, dar, precum personajele sale, depășește limitele acestui tipar. Călinescu înfățișează un bazar al moravurilor societății bucureștene interbelice și postbelice, o lume a mizeriilor sufletești în care nu poate fi învingător decât un profitor ca Stănică Rațiu.

Liceu 10 3 13
Fantana dintre plopi argumentare

Tema povestirii reprezentată de iubirea tragică dintre căpitanul Neculai Isaac și o țigăncușă, Marga.

Gimnaziu 10 4 3
Referat detaliat despre mihai eminescu

Un referat normal despre viata lui Mihai Eminescu si Operele lui.

Gimnaziu 10 2 0
Alexandru lapusneanul

Compoziţia nuvelei, riguros construită, se bazează pe conflictul dintre Alexandru Lăpuşneanul, venit pentru a doua oară pe tronul Moldovei şi boierii care-l trădaseră în prima domnie. Acest conflict este deosebit de puternic şi se caracterizează mai ales prin pornirile pătimaşe ale voievodului împotriva marii boierimi, care iau diverse forme, de la imputări şi ameninţări, la torturi şi ucideri. Rigoarea compoziţiei a făcut ca nuvela să fie comparată cu o dramă, fiecare capitol având configuraţia unui act într-o piesă de teatru. Capitolele sunt precedate de motto, sintetizând sugestiv conţinutul acestora:”Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu”, „Ai să dai samă, doamnă”, „Capul lui Moţoc vrem” şi „De mă voi scula, pre mulţi am sa popesc şi eu...”

Liceu 10 2 1
Regimul totalitar in rssm

Descrierea regimuluii totalitar in RSSM (impact, invataminte si consecinte)

Liceu 10 2 3
Moduri de expunere in nuvela "alexandru lapusneanul"

Prezentarea si exemplificarea modurilor de expunere prezente in nuvela "Alexandru Lapuneanul" de Costache Negruzzi

Gimnaziu 10 1 3
Comentariu "ultima noapte de dragoste. intaia noapte de razboi" de camil petrescu

Comentariu pentru examenul de bacalaureat, proba scrisa la Limba romana.

Liceu 10 3 5
Schita eseu ,,alexandru lapusneanul "

Schita cuprinde elementele de baza (titlu , tema , perspectiva )pe care trebuie sa le cuprinda un eseu complex pentru bacalaureat. Ideile vin dezvoltate in viziunea fiecaruia. La sfarsit contine si subiectul operei. Usor de retinut sub forma de schita/schema.

Liceu 10 3 4
Schita eseu ,,povestea lui harap alb"

Schita cuprinde elementele de baza (titlu , tema , perspectiva )pe care trebuie sa le cuprinda un eseu complex pentru bacalaureat. Ideile vin dezvoltate in viziunea fiecaruia. La sfarsit contine si subiectul operei. Usor de retinut sub forma de schita/schema.

Liceu 10 3 4
Pasoptismul si dacia literara

Schita cuprinde elementele de baza (titlu , tema , perspectiva )pe care trebuie sa le cuprinda un eseu complex pentru bacalaureat. Ideile vin dezvoltate in viziunea fiecaruia. La sfarsit contine si subiectul operei. Usor de retinut sub forma de schita/schema.

Liceu 10 2 4
Moara cu noroc (slavici) eseu tema si viziunea despre lume

Eseu bine structurat și închegat, care atinge toate caracteristicile operei în cauză, pentru o notă maximă la Bacalaureat.

Liceu 10 3 2
Povestea lui harap alb (creangă) eseu tema si viziunea despre lume

Eseu bine structurat și închegat, care atinge toate caracteristicile operei în cauză, pentru o notă maximă la Bacalaureat.

Liceu 10 2 2
O scrisoare pierdută (caragiale) eseu tema si viziunea despre lume

Eseu bine structurat și închegat, care atinge toate caracteristicile operei în cauză, pentru o notă maximă la Bacalaureat.

Liceu 10 3 2
Plumb (bacovia) eseu tema si viziunea despre lume

Eseu bine structurat și închegat, care atinge toate caracteristicile operei în cauză, pentru o notă maximă la Bacalaureat.

Liceu 10 3 2
Scrisoarea i (eminescu) eseu tema si viziunea despre lume

Eseu bine structurat și închegat, care atinge toate caracteristicile operei în cauză, pentru o notă maximă la Bacalaureat.

Liceu 10 3 2
Maitreyi (eliade) eseu tema si viziunea despre lume

Eseu bine structurat și închegat, care atinge toate caracteristicile operei în cauză, pentru o notă maximă la Bacalaureat.

Liceu 10 3 2
Tabel nominal cu operele, autorul acestora, anul de aparitie si contextul aparitiei

Este un tabel usor de nemorat, operele sunt pentru profilul real. Contine anul si contextul aparitiei + autor.

Liceu 10 1 2
Enigma otiliei eseu tema si viziunea despre lume

Eseu bine structurat și închegat, care atinge toate caracteristicile operei în cauză, pentru o notă maximă la Bacalaureat.

Liceu 10 3 2
"ion" liviu rebreanu, comentariu

Cu “Ion” Liviu Rebreanu inaugurează o fază nouă în istoria romanului românesc şi o trecere de la realismul poetic şi liric la realismul epic..

Liceu 10 7 1
Caracterizare maitreyi

Mircea Eliade este autorul romanului erotic Maitreyi. Titlul da si numele eroinei, a carei caracterizare o prezentam in acest referat.

Liceu 10 2 1
Moara cu noroc rezumat

Moara cu noroc este subiectul acestui referat. Este un mic rezumat al operei scrisa de Ioan Slavici

Liceu 10 3 1
O scrisoare pierduta. argumentare

O scrisoare pierduta este o opera a carei tema o constituie satirizarea societatii burheze si a lumii politice de la mijlocul secolului al 19-lea. Piesa are 4 acte analizate in proiectul de fata. Vorbim asadar despre tipul de comic intalnit si despre trasaturile comediei.

Gimnaziu 10 4 1
Imn lui stefan cel mare

Poezia scrisa de Vasile Alecsandri este modelul clar de imn, unde este preamarita dragostea de tara. Poezia a fost scrisa cu ocazia serbarii comemorative a manastirii Putna, la 400 de ani de la construirea ei. Asadar referatul de fata prezinta un mic comentariu literar al acestei creatii.

Gimnaziu 10 6 1
Particularitati de contructie a personajului ion al lui liviu rebreanu

Prin “Ion”, Rebreanu deschide calea romanului romanesc modern. Acesta apare dupa o perioada de criza a romanului romanesc si continua o traditie realista care povestete de la “Ciocoii vechi si noi” de Nicolae Filimon. “Ion” este roman, deoarece reprezinta o specie epica de mare intindere, cu o actiune complexa, care se desfasoara pe mai multe planuri narative si care are un numar mare personaje.

Liceu 10 2 1
Tema si viziunea despre lume in ion de liviu rebreanu

Viziunea despre lume este realista, scriitorul dorind sa creeze o iluzie a realitatii prin repunerea monografica a imaginii satului ardelean. De astfel, nasterea romanului porneste de la cateva scene importante ce isi au originea in realitate.

Liceu 10 2 2