Referat Izvoarele Dreptului

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 01 Iunie 2016

Descriere Referat

"Contractul este in principiu un act juridic individual, opera vointei a doua sau mai multe persoane, care convin cu privire la nasterea, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice concrete, din care rezulta drepturi si obligatii ale partilor. 
        Exista totusi o anume categorie de contracte, care nu privesc nemijlocit drepturile si obligatiile unor subiecte de drept determinate, ele nereglementand raporturi juridice concrete, ci au in vedere reglementarile cu caracter generic. Acestea sunt contractele normative si in aceasta calitate sunt considerate ca izvor de drept, cu deosebire in dreptul constitutional, dreptul international public sau dreptul muncii si protectiei sociale.
        In materia dreptului constitutional, contractele normative pot fi concretizate pe scheletul tratatelor incheiate intre statele ce urmeaza sa compuna o federatie, constituind izvor de drept in organizarea si functionarea structurii federative a statelor.
        In dreptul constitutional, contractele normative pot aparea sub forma tratatelor internationale, care reprezinta expresia consimtamantului statelor semnatare si in aceasta masura este considerat izvor de drept.
        In dreptul muncii si securitatii sociale, contractul normativ apare sub forma contractelor colective de munca in care se prevad conditiile generale ale organizarii procesului muncii, iar pe baza lor se incheie contractele individuale de munca."
Descarca referat