Referat Studiu De Fezabilitate Al Unui Proiect De Investitii

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 05 August 2022

Descriere Referat

      Societatea comerciala EL-CO SA Tg. Secuiesc, apartine ramurei Industriei Electrotehnice, Electronice si mecanica Fina, subramura aparataj electric de joasa tensiune care are avantajele unei productivitati ridicate si este implicata in toate ramurile economiei.
        Subramura aparataj electric de joasa tensiune din Romania dispune de un nivel tehnic, tehnologic si calitativ mediu si nu va suferi modificari majore din punct de vedere al profilului productiei dar se vor introduce tehnologii noi in vederea cresterii performantelor tehnico-economice ale produselor.
          Restructurarea se va face cu un volum important de investitii care duce la cresterea nivelului de competitivitate astfel incat intreaga productie la nivelul anului 2000 sa fie potential exportabila.
Societatea comerciala EL-CO SA, cu sediul in orasul Targu Secuiesc, judetul Covasna  functioneaza in baza HG 1213/1990 cand a luat fiinta prin preluarea integrala a patrimoniului Intreprinderii de Izolatori Electrici de joasa tensiune Targu Secuiesc.
Din punct de vedere al formei de proprietate societatea comerciala EL-CO SA  are atat capital de stat cat si privat autohton (capital de stat sub 50%)
In ceea ce priveste capitalul social acesta este si in prezent in valoare de 9.461.925 mii lei.
Obiectul de activitate al firmei este:
a) proiectarea, producerea si comercializarea pe piata interna si externa a produselor industriale electrotehnice, inclusiv a produselor ceramice industriale, decorative si de larg consum, pieselor de schimb, a semifabricatelor,a SDV- urilor, a masinilor si utilajelor specifice;
a) producerea si comercializarea produselor agricole;
b) efectuarea operatiunilor de comert exterior, engineereing, colaborare directa cu banci de comert exterior ;
c) comercializarea produselor care  fac obiectul de activitate al societatii si ale produselor achizitionate, produse industriale si neindustriale, bunuri de larg consum provenite din productie proprie sau de la terti, cumparate din tara si din strainatate, cu ridicata si cu amanuntul; comercializarea produselor mentionate mai sus se face prin magazine proprii, la sediul societatii si in alte unitati ale societatii care se infiinteaza in diferite localitati din tara si din strainatate.
d) activitatea de service si de asistenta tehnica, efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii;
e) pregatirea profesionala a personalului;
f) activitatea de alimentatie publica;
g) transport de marfuri.

Punctele tari si slabe ale concurentei

Puncte tari
1. La produsele AEJT dezvoltate pe mase plastice majoritatea concurentilor societatii EL-CO SA au in dotare masini de injectie automate, performante cu o productivitate mult mai ridicata fata de aceasta. Se impune deci cumpararea unei astfel de masini (este cuprins in lista de investitii).
2. Societatea EL-CO SA este ramasa in urma la operatiunile de galvanizare si montaj
3. SC EL-CO SA are dobanzi si credite mari fata de concurenta, fapt ce determina costuri ridicate.
4. Fata de firma din vest societatea comerciala are o calitate instabila, datorita unor tehnologii invechite si a fortei de munca insuficient cointeresate.
5. Societatea comerciala EL-CO SA nu are omologari internationale.

Puncte slabe
1. Gama produselor SC EL-CO SA este mai diversificata, clientul atunci cand cumpara produse gaseste la EL-CO SA o gama complexa si de calitate fata de  alte unitati unde nu sunt produse ce au inglobate ceramica electrotehnica. 
2. SC EL-CO SA are un grad inalt de integrare, peste 95% si poate avea o adaptare lina la variatii si cerintele pietei, pe cand alte unitati trebuie sa lucreze in colaborare cu alte firme.
3. SC EL-CO SA are un specific si o structura de productie, unica in tara , din cauza pilonului principal : ceramica. Efortul investitional ar fi deosebit de mare pentru concurenta ca sa realizeze o sectie de ceramica similara cu cea de la EL-CO SA.
4. Scularia SC EL-CO SA, bine utilata si cu personal calificat depaseste nivelul tehnic al multor scularii ale concurentilor interni.

5.2 PRINCIPALII CLIENTI ( cu pondere mai mare de 5%)

A. INTERNI
a) Beneficiari industriali si baze specializate de aprovizionare din toate judetele tarii 42,63%, din care :
Contracte directe cu societati comerciale industriale 17,5%
Contracte indirecte prin baze de aprovizionare 25,13%
b) Beneficiari care deservesc populatia (fostele ICRM- uri ) 11.28%
c) Energetica 9,41%
d) Agricultura 2,2%
e) Servicii si SRL-uri 34,48%

B. EXTERNI
        Atat din punct de vedere al unei structuri de fabricatei ceruta de partenerii externi, cat si a prezentei SC EL-CO SA pe anumite segmente de piata devenite traditionale, alaturi de potentialul de a patrunde si pe alte segmente de piata fac sa se asigure in domeniul exportului o cota stabila de desfacere. Pentru firma EXTRA Canada SC EL-CO SA va asimila produse specifice cerute de aceasta firma in cursul anului 1998.

5.3 MODALITATI DE PLATA

A. INTERN
        Cu fiecare beneficiar societatea EL-CO SA are contracte prin care a stabilit modalitati de plata, pe care le putem grupa astfel:
Beneficiari traditionali ; valoare de peste 500 mil lei pe an plata  prin OP la 30 zile si prin compensari
Beneficiari traditionali ; valoare sub 500 mil lei pe an plata cu cash pana la 30% si restul de 70% in 70 zile 
Clienti noi SRL-uri; plata integrala cu CEC, cash sau in cazul in care firma este cunoscuta si SC EL-CO SA vrea sa o atraga ca beneficiar traditional plata 50% cash sau CEC si restul de 50% plata prin OP la 30 zile.
    Termenul de 30 zile stabilit in contracte nu este respectat, blocajul economic national determina greutati deosebite beneficiarilor nostrii si implicit SC EL-CO SA.

B. EXPORT 
La export SC EL-CO SA  practica in conformitate cu contractele economice urmatoarele forme de plata:
Plata in avans 
Plata prin acreditive 
Plata la livrare prin transfer bancar 
Plata intre 30-60 zile pentru beneficiarii traditionali 
Plata conform vanzarii prin consignatie 

5.4 CANALE DE DISTRIBUTIE, DE PROMOVARE A PRODUSELOR

A. PE PLAN INTERN 
         Canalele de distributie vechi, au pondere importanta cum sunt fostele baze de aprovizionare si fostele ICRM-uri care in majoriatate privatizate cauta sa-si mentina vechi clienti. De aceea in acest sector SC EL-CO SA trebuie sa lucreze  prudent, pentru ca aceste baze sunt curtate de concurenta interna si externa .
        SC EL-CO SA este receptiva la SRLuri noi infiintate, la magazine care se aprovizioneaza direct care impun mai rapid prosusele SC EL-CO SA pe piata, aplicand adaosuri mai mici.
        Pentru a nu pierde piata SC EL-CO SA practica regimul de compensare impunand agresiv produsele chiar daca sunt stocate o perioada de diverse societati cu care intra in compensari. Societatea participa anul la targuri si expozitii unde se perzinta cu produse modernizate sau noi pentru a tine tot timpul atentia clientilor asupra produselor EL-CO.
         Totodata societatea intentioneaza sa creeze o retea de magazine si reprezentante EL-CO  in unele orase mari ale tarii pentru a atrage direct clientii interesati eliminand verigile intermediare care practica adaosuri comerciale.
          Momentan functioneaza la Timisoara o reprezentanta EL-CO SA.

B. PE PLAN EXTERN 
         SC EL-CO  SA incearca prin clientii traditionali sa promoveze si alte produse noi, se incearca sa-si mentina piata exportand marfa de calitate si al timp conform cererilor si contractelor depuse.
        Momentan societatea are incercari si in omologari ale produselor care sa fie acceptate de Comnunitatea Europeana.
In acest domeniu standardele sunt deosebit de exigente, insa aceasta este singura cale de a ramane si de pastra piata la export.
        Si pe plan extern SC EL-CO SA are o atitudine agresiva in a aborda si alti clienti, participand direct la targuri si expozitii, la misiuni economice, la delegatii externe.

VII.RELATIA CU BANCILE
        SC EL-CO SA are in general relatii  bune cu bancile unde are angajate credite.Trebuie mentionat ca lipsa acuta de capital nu se datoreaza numai influentei inflatiei asupra societatii, ci si urmatoarelor fenomene nationale care au afectat direct SC EL-CO SA.
Societatea EL-CO SA pana in 1989 nu a reusit sa-si formeze un capital propriu circulant la nivelul corespunzator desfasurarii activitatii, acesta fiind doar de 15% din necesar, restul era asigurat din credite de completare cu dobanda 2% (inainte de 1990).(Pentru mijloace circulante se aloca 5% din profit net).
Dobanzile aplicate de banci pentru creditele utilizate au cunoscut o crestere, care a contribuit direct la capitalizarea societatii, ori cate eforturi s-au facut in acest sens.
       Acest lucru a determinat ca societatea sa se orienteze la o crestere valorica a productiei printr-o adaptare continua a structurii de fabricatie la cererea pietei.
        La finele anului 1997 ponderea creditului in totalul activelor circulante a ajuns la 46,4%; deci aproape s-a diminuat fata de anul 1989 cu 38,6%.
SC EL-CO SA facand parte din industria orizontala asigurand altor societati industriale produsele necesare, blocajul economic national a afectat si determinat o adaptare a societatii la situatia generala a intregii industrii, insa realizand profituri substantiale in domeniul exploatarii ( rezultate din exploatare ).
Descarca referat
 • Specificatii Referat Studiu De Fezabilitate Al Unui Proiect De Investitii :

  • Tema: Studiu De Fezabilitate Al Unui Proiect De Investitii
  • Tip de fisier: doc
  • Numar de pagini: 23 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 12 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 2 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 8 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: studiu, fezabilitate, proiect, investitie, finante,