Referat Componentele Instalatiilor Hidraulice

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 01 Iulie 2020

Descriere Referat

Instalația hidraulică este un agregat de componente interconectate care controleazăenergia hidraulică.

În industria constructoare de mașini contemporane și moderne se întrebuințează pelarg acționarea hidraulică. Acționările hidraulice sunt utilizate în sistemelede dirijare automată a mașinilor-unelte de așchiere a metalelor și liniilorautomatizate a roboților-manipulatori și a mașinilor tehnologice din industriametalurgică, alimentară și cea ușoară etc.

Utilizarea acționărilor hidraulice ne permite să obținem o productivitate înaltă amașinilor, fiabilitate și consum mic de material. Spre exemplu: la strunguri șila utilajele de forjare sunt utilizate sistemele hidraulice pentru efectuareamișcării principale, automate și a deplasărilor automate de copiere amecanismelor de acționare a organelor de lucru etc.

Acționarea hidraulică este o totalitate de dispozitive menite să pună în funcțiune mecanismele și mașinile prin intermediul hidraulic aflat sub presiune. Acționareahidraulică volumică este totalitatea mașinilor hidraulice și volumice și alaparatajului hidraulic al dispozitivelor auxiliare și al mașinilor hidraulice.

Potrivit principiului de reglare a vitezei se deosebesc sisteme hidraulice cu reglareprin drosel (rezistivă), volumică și combinată. În cazul de față noi avem unsistem hidraulic cu reglare prin drosel, care este montat la ieșire. Avantajulacționării hidraulice cu reglare prin drosel constă în sensibilitate înaltă șirapiditate, forța necesară pentru deplasarea elementelor de reglare prinblocarea distribuitoarelor hidraulice și simplitatea construcțieidispozitivelor hidraulice și prețul mic. Însă acționările hidraulice cu reglareprin drosel au un randament mic, condiționat de însuși principiul de stopare alfluxului fluidului de lucru.

Sistemele hidraulice sunt folosite încă de la începutul secolului douăzeci și ne permitastăzi să efectuăm tot felul de operațiuni, cum ar fi ridicarea unor obiectegrele, manevrarea axurilor sau realizarea unor forari de înalta precizie. Unsistem hidraulic are diverse componente, cum ar fi vâlve hidraulice, pompe,motoare sau rezervoare.

Principiul de baza este transmiterea unei forțe dintr-un anumit punct în altul cu ajutorulunui lichid incompresibil, iar această forță este de asemenea multiplicată.Valvele hidraulice au rolul de a controla direcția lichidului, dar și de aporni sau opri circularea acestuia. De asemenea,  ele monitorizează și controlează rată decurgere a lichidului și reacționează la schimbarea presiunii. Pompele sunt celecare transformă energia mecanică în energie hidraulică. Lichidul este ținutîntr-un rezervor, care are și rolul de a facilita eliberarea umezelii șiaerului din lichid.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează un sistem hidraulic, putem să luăm căexemplu două pistoane, al doilea având un diametru mult mai mare decât primul,fiecare dintre ele glisand într-un cilindru de sticlă corespunzător cădiametru. Aceste două sisteme sunt conectate între ele printr-un tub de sticlăplin cu ulei. Uleiul este incompresibil, deci forță aplicată primului pistonajunge la cel de-al doilea într-un mod foarte eficient.

Apa este un lucru vital în orice domeniu. Prezența acesteia este necesară pentru bunădesfășurare a activităților și a vieții, în general. Apă este folosită și multealte domenii. Această este folosită pentru producerea unor materiale, că deexemplu betonul necesar în construcții, pentru menținerea igienei, în oricedomeniu, sau pentru răcire în activitățile desfășurate în industrie sau IT (unelecalculatoare sunt răcite pe baza de apă).

Ținând contce acest lucru, prezența apei trebuie să fie asigurată indiferent de domeniulde activitate. Pentru acest lucru, în unele domenii precum industria grea sauușoară, sunt utilizate așa numitele instalații hidraulice. Acestea suntansamble formate din mai multe echipamente, dispozitive și conducte care suntinstalate astfel încât să asigure transmiterea apei de la o sursă către maimulți utilizatori. acestea pot fi de două feluri: închise și deschise.

Celeînchise sunt instalații în care apă este recirculata și are rolul de purtătorde căldură într-un sistem. Instalațiile hidraulice deschise sunt cele în careapă transmisă de sursă este consumată și eliberată prin anumite puncte de cătreutilizatori.

În acesteinstalații, rolul principal îl are pompă hidraulică. Această asigura circulareafluidului (în acest caz, al apei) de la sursă către utilizatori. Conducteleprin care circulă apă pot fi din oțel sau din inox, în funcție de necesitățileclienților.

Pentru montarea unei astfel de instalații este nevoie de o echipa de profesionișticare să asigure bună funcționare a acesteia. Sunt necesari profesioniștidoarece montarea unei instalații hidraulice presupune măsurători exacte,suduri, teste, iar acestea pot fi făcute doar de persoane special instruite înacest sens. Există firme specializate care oferă astfel de servicii.

Pompele - transformă energia mecanică a motorului antrenat în energia potențială apresiunii lichidului.

Motoarele hidraulice - transformă energia lichidului în mișcare detranslație, de rotație și de orientare a elementului  la ieșire.

Dirijarea acționărilor hidraulice se produce cu ajutorul aparatajului hidraulic (pompă-motor hidraulic) și anume: supapelede siguranță, supapele cu clapetă reversibilă, drosele și distribuitoare.

Mecanismele de control sunt: manometrele; releurile de presiune, detemperatură , nivel și timp; reductoarele de poziție a elementului la ieșire.

Sistemul deacționare hidraulică este un sistem fizic de acționare compus din generator(pompă), motor și instalații anexe. Generatorul(adică pompa hidraulică) are rolul de a produce energia hidraulică. Motorulprimește energia sub forma unei mase de lichid puse în mișcare de generator șio transformă în energie mecanică.

Instalațiile anexe sunt elemente secundare care ajută procesulprincipal de transformare a energiei hidraulice în energie mecanică. Ele potfi: manometre de control, racorduri, conducte rigide și flexibile, supape,filtre, radiatoare, rezervor presurizat, orificii de ungere și scurgere, prizede legătură. Energia mecanică rezultată este destinată punerii în mișcare aunui dispozitiv final.

Descarca referat
 • Specificatii Referat Componentele Instalatiilor Hidraulice :

  • Tema: Componentele Instalatiilor Hidraulice
  • Tip de fisier: zip
  • Numar de pagini: 20 pagini
  • Nivel: Liceu
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 192 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 30 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 120 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: componente, instalatii, hidraulice, pompe, motoare,