Referat Turismul Religios In Romania

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 02 Mai 2016

Descriere Referat

        Desi este comentat de cei mai sceptici dintre noi, turismul religios se dezvolta tot mai mult, luand o amploare de neimaginat: mii de oameni, din intreaga lume, nu doar din tara noastra, vin de exemplu sa se roage la moastele Cuvioasei Parascheva de la Mitropolia din Iasi. Este o tendinta relativ noua, dar care nu poate fi oprita pentru ca este practicata la scara mare. Acelasi lucru se intampla si in cazul Parintelui Arsenie Boca, de la Prislop, randul de crestini format la mormantul “Sfantului Ardealului” fiint mereu format din zeci de oameni, zi si noapte, indiferent ca afara sunt +30 grade sau -30 grade. Pe de alta parte, aceasta smerenie oarecum excesiva a dus la o tendinta exagerata de comercializare a religiilor, am indrazni chiar sa spunem pentru ca nu se vand doar produsele religioase precum icoane sau carti spirituale, ci si vin monahal, tuica, cas, etc.
Dincolo insa de aceste controverse, tara noastra se bucura de o veritabila istorie a religie, manastiri vechi de sute de ani fiind periodic destinatia multora dintre noi. Este o gura de pace, de liniste, de splendoare si frumusete a vietii pe care nu o putem gusta decat atunci cand suntem intr-o manastire retrasa, in munti, cu ingeri pe care, desi nu-i vedem, ii simtim din plin.

Extras din referat:

        “Pelerinajul este o formă de procesiune religioasă care se prezintă sub forma unei deplasări a unui grup de credincioşi pelerini, pe jos sau mai nou cu diferite milloace de transport la un loc declarat sfânt. Acesta poate să fie o biserică, templu, moschee, munte, fântână, izvor, peşteră etc. 
Pelerinajul se practică în toate religiile din lume, unele drumuri şi locuri de pelelerinaj devenind renumite. Astfel pentru creştini sunt: Ierusalim, Roma, Santiago de Compostela (cu Drumul lui Iacob), Lourdes. Ţelul pelerinilor evanghelişti luterani fiind Loccum- Volkenroda, iar pentru lumea musulmană Mekka. În România, pelerinajul se desfăşoară în fiecare an în luna octombrie la Iaşi la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Aceasta este cea mai mare din ţara noastră şi una dintre cele mai importante din această parte a Europei.
Se pare că această practică a pelerinajului local, destul de răspândită în lumea antică, are ca motiv principal distanţa dintre localitatea în care locuieşte pelerinul şi popasul final. Acest element ne aminteşte de originea latină a termenului peregrinus, transmisă în multe limbi europene. Etimologic cuvântul se referă la cineva care se îndepărtează de propriul ţinut şi trăieşte ca strain în alt loc. Uneori termenul de peregrinus era considerat ca si sinomim pentru cuvantul exilat.
Incepând chiar cu antichitatea, cuvântul latin suferă încet o transformare semantică în direcţia actualei semnificaţii: călător spre locuri sfinte, cu scop devotional. La aceasta mutatie semantica si-a adus contributia si conceptia prezenta in Vechiul si Noul Testament si, in special, in Epistola catre Diognet (sec. II), potrivit careia crestinul este un strain pe acest pamant, mereu in pelerinaj spre adevarata patrie cereasca. In noua acceptie, de calator spre locurile sfinte cu scop devotional, termenul este atestat incepand cu secolul al VII-lea, in patru reprezentatii gasite pe peretii lacasului Sf. Mihail din Gargano (Italia).”

Descarca referat