Referat Alcaloza Ruminala

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 01 Iulie 2020

Descriere Referat

Rumegătoarele, numite si selenodontele sunt un subordin demamifere erbivore artiodactile, de talie mijlocie sau mare, care cuprindeovinele, caprinele, bovinele, cervidele și antilopele, răspândite în staresălbatică în toate continentele, în afară de Australia. Ele au un gât binediferențiat și mobil, fruntea lată ce poartă adesea coarne, ochi mari și urechilungi, îndreptate în sus, coada relativ scurtă, rareori ajunge până la călcâi.

Trăsăturacaracteristică a acestui subordin este stomaculcompus format din 3 sau, mai adesea, din 4 compartimente (ierbar sauburduf, ciur, foios și cheag), adaptat la fermentarea hranei nemestecate și laregurgitarea ei în gură, pentru a fi rumegată. 

          Stomacul ocupa cea mai mare parte a cavitatiiabdominale si este format din 4 compartimente: rumen (cu o capacitate decirca 200-300 l la bovine), reteaua, foiosul (omasum) care impreunaformeaza compartimentele pregastrice (prestomacuri) si cheagul (abomasum)sau stomacul glandular propriu-zis, care secreta suc gastric. Din cauzaacestei compartimentari, rumegatoarele sunt denumite impropriu “poligastrice”.La nastere rumenul si reteaua reprezinta numai jumatate din abomasum.

            Prestomacurile sunt prevazute cu unepiteliu pluristratificat de tip esofagian, fara glande digestive; nu prezintaenzime digestive proprii. Prestomacurile sunt specializate si adaptate laconsumul nutreturilor celulozice, pe care le valorifica prin procesele intensede fermentatie microbiana.

Dupa cum amamintit si anterior, la rumegătoare digestia se realizează într-un tub digestivvoluminos, format din mai multe compartimente: rumen, rețea, foios și cheag.

Primeletrei compartimente gastrice poartă denumirea de prestomace sau prestomacuri; aici furajele sunt depozitate, fiindsupuse, pe de o parte unor prelucrări mecanice și  fizice datorită unor contracții specifice carese succed într-o anumită ordine, formând cicluri de contracții, iar pe de altăparte acestea sunt supuse unor transformări chimice cu ajutorul unor enzimecare provin chiar din alimente și al microflorei ruminale.

Indigestiile prestomacelor apar destul de des la rumegătoarele mari,mai rar la cele mici și constau în diminuarea sau abolirea contracțiilorrumino-reticulare cu sau fără modificarea formei abdomenului fiind asociată, deobicei și cu suspendarea rumegării și lipsa poftei de mâncare. Disfuncțiileprestomacelor diminuează valoarea economică a animalelor prin scădereaproducției de lapte și procentului de grăsime.

Alcaloza ruminală este o indigestie biochimică provocată deconsumul brusc şi excesiv de furaje bogate în azot (proteic sau neproteic).Asociată cu o alcaloză metabolică negazoasă sau chiar cu  efectele amoniacului în exces, alcalozaruminală determină şi tulburări ale homeostaziei calciului şi magneziului, faptce explică  apariţia frecventă asimptomatologiei nervoase.

La taurine proteinele nu trebuie sa depaseasca 18%din ratie. La 20% se poate inregistra la vaci infecunditate, iar la tauriacelasi fenomen apare la un nivel de 21-22% proteine in ratie. Cercetariexperimentale au demonstrat ca supraalimentrea proteica determina modificaripatologice ale ovarelor. Aceste modificari se datoresc in primul randtulburarilor functionale ale sistemului neuroendocrin, fiind reversibile dacase intervine la timp in corectarea alimentatiei.

In anumiteperioade de vegetatie, unele plante produc cantitati relativ mari de proteinasi aminoacizi liberi, mai ales triptofan, care poate da un sindrom asemanatorcu emfizemul pulmonar natural. Microorganismele din rumen transformacantitatile excedentare de triptofan intr-un produs secundar care sensibilizeazaanimalul, declansand enfizemul pulmonar. Excesul unor aminoacizi in ratie poatefi tot atat de daunator ca si deficitul.

Inmajoritatea cazurilor de exces proteic in ratie, se instaleaza un dezechilibruintre capacitatea proteolitica a tubului digestiv si aportul alimentar inproteine. Acest dezechilibru atrage dupa sine tulburari digestive traduse prinschimbarea pH-ului digestiv spre alcalin, ceea-ce duce la o alcaloza digestiva urmata de o alcaloza generalizata, de tip metaboliccu manifestari clinice corespunzatoare: la rumegatoare, manifestareacaracteristica este alcaloza ruminalasau indigestia ruminala putrida.

Simptomatologia poate imbraca aspecte foarte diferite. In urma trecerii bruste la unregim alimentar cu exces de proteina pot apare manifestari de colici,meteorism, diaree fetida, autointoxicatie intestinala, alcaloza ruminala, indigestieputrida a rumenului, furbura, tulburari circulatorii periferice, manifestari dealcaloza metabolica etc. Consumul indelungat de ratii cu exces proteic poatedetermina la mamifere sterilitate, accese de tetanie ca urmare ahipomagneziemiei, datorita cantitatii mari de amoniac ce rezulta la nivelultractusului gastrointestinal si care duce la formarea de saruri insolubile demagneziu.

Etiologia alcalozei ruminale:

v  raţiile hiperazotate şi cu hidrocarbonateîn cantităţi reduse. Cel mai frecvent această situaţie se întâlneşte înmomentul hrănirii în exces cu nutreţuri concentrate; a laptelui sau alte sursede proteină animale (în îngrăşătoriile de tăuraşi);

v  suplimentarea în exces a hranei cu azotneproteic: uree, bicarbonat de sodiu, ape amoniacale;

v  nutreţuri alterate şi fermentate în caredismicrobismul duce la proliferarea germenilor din grupurile colibacililor şiProteus;

v  apa insalubră, furajele recoltate de peterenuri fertilizate intens cu azotaţi;

v  furajele verzi, crude, recoltate primăvaradevreme (cu atât mai mult cu cât terenurile au fost intens fertilizate);

v  hipersalivaţia consecutivă înfometării saua furajelor fibroase în exces.

Descarca referat
 • Specificatii Referat Alcaloza Ruminala :

  • Tema: Alcaloza Ruminala
  • Tip de fisier: zip
  • Numar de pagini: 25 pagini
  • Nivel: Liceu
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 205 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 30 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 120 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: alcaloza, ruminala, rumen,