Referat Carminul Colorant E120 Emulsificator

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 08 Aprilie 2016

Descriere Referat

Extras din document

    Carmin sau E120, numit de asemenea roșu natural 4, C.I. 75470 (Centrul pentru Ṣtiinṭă ȋn Interesul Public) este un pigment de culoare roșu aprins obținut din acidul carminic produs din pulberea obṭinută prin zdrobirea femelei unei insecte numită coşenilă (coccus cacti, originară din Mexic) sau din ouăle (gogoşi de coşenilă) acesteia. A fost folosit de secole ca un colorant natural ȋn ṭesătorii, iar ȋn prezent este folosit şi ȋn alimentaṭie, ȋn industria cărnii sau ȋn patiserie. Poate fi galben-portocaliu, ȋn special roşu, mov sau roz. Se mai obṭine şi din planta numită cârmâz (phytolacca decandra). Acidul carminic acṭionează ca şi pesticid pentru a apăra coşenila de prădători.

Recomandări:

    Deoarece este extras din gândaci/insecte, toate produsele ce conṭin acest colorant nu sunt recomandate vegetarienilor sau oamenilor cărora religia le interzice (ex. musulmanii).
    Nu este recomandat copiilor sau persoanelor cu hipertensiune. S-au constatat puṭine reacṭii adverse, ȋn general alergii sau ȋn unele cazuri apariṭia astmului.
    Faptul că unii oameni sunt extrem de alergici la acidul carminic pe care ȋl conṭine colorantul constituie o problemă serioasă. Acest lucru a fost remarcat ȋn 1998 ȋn urma unor plângeri ale pasagerilor care consumau produse alimentare conṭinând carmin, servite ȋn timpul călătoriilor cu avionul.
    FDA (Food and Drug Administration) a cerut rapoarte asupra acestui „colorant adăugat„ ,ȋn urma plângerilor consumatorilor de produse care conṭin carmin. FDA a ȋncercat să interzică acest produs dar CSPIS (Canadian School Of Private Investigation and Security) a replicat că acest colorant este benefic pentru cei care ṭin o dieta ori pentru cei care au un regim de viaṭă deosebit, cum ar fi: musulmanii, evreii sau vegetarienii.
Ȋn prezent carminul este ascuns sub denumiri de genul „culoare adăugată” sau „colorant artificial„. Prin lege, producătorii sunt nevoiṭi să tipărească pe ambalaj dacă produsul conṭine carmin de provenienṭă naturală (din coşenilă) sau obṭinut pe cale sintetică; din păcate mulṭi producători scriu doar: „conṭine carmin” (la carne tocată, jeleuri, prăjituri s.a.). Atât FDA cât şi CSPIS declară că nu vor elimina total folosirea carminului până nu se aduc dovezi clare că reacṭiile alergice de care se plâng consumatorii sunt produse de acest colorant.
    Contrar Uniunii Europene, Canada lasă producătorului opṭiunea de a specifica sau nu numele colorantului alimentar prezent ȋn produs. Ȋn orice caz termenul „colorant” este suficient pentru a răspunde cerinṭelor guvernamentale. Această măsură poate reprezenta o problemă pentru persoanele alergice sau cele strict vegetariene care evită orice produs de origine animală.
    Deoarece fabricarea carminului este relativ complexă şi scumpă, este ȋnlocuită deseori, ȋn zilele noastre, de coloranṭi artificiali cum ar fi roşul de coşenilă A (E124), un colorant azoic. Cu toate acestea, carminul păstrează o parte importantă din piaṭă datorită stabilităṭii sale, a caracterului său natural şi suspiciunile de efecte cancerigene ale coloranṭilor azoici.

Descarca referat
 • Specificatii Referat Carminul Colorant E120 Emulsificator :

  • Tema: Carminul Colorant E120 Emulsificator
  • Tip de fisier: docx
  • Numar de pagini: 10 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 1 descarcari
  • Accesari: 1161 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 1 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 4 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: carmin, emulsificatori, e120,