Referat Reformele Lui Alexandru Ioan Cuza

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 07 Februarie 2021

Descriere Referat

Acesta s-a născut la Bârlad, fiind fiul ispravnicului Ioan Cuza, proprietar depământ în județul Fălciu, și al Sultanei (sau Soltana), membră a familiei deorigini fanariote Cozadini. Aparținând clasei tradiționale de boieri dinMoldova, Alexandru primește o educație europeană și devine ofițer în armatamoldovenească, ajungând la rangul de colonel. S-a căsătorit cu Elena Rosetti în1844. În anul 1848, precum majoritatea statelor europene, Moldova și ȚaraRomânească au fost cuprinse de febra revoluțiilor. Revolta moldovenilor a fostsuprimată repede, dar în Țara Românească revoluționarii au preluat puterea șiau guvernat în timpul verii. Tânărul Cuza a participat activ la mișcarearevoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor.Urmare înclinațiilor liberale manifestate în timpul episodului moldovenesc, estetransportat ca prizonier la Viena, de aici fiind eliberat cu ajutor britanic. Revenindîn Moldova în timpul domniei Prințului Grigore Alexandru Ghica, a fost numitministru de război (1858) și a reprezentat orașul Galați în divanul ad-hoc dela Iași. Prin toată activitatea sa politică, Alexandru Ioan Cuza a susținutcontinuu unirea Moldovei și Țării Românești.

 A fost nominalizat în cele două Principate, decătre Partida Națională, care milita pentru unire, în defavoarea unui prințstrăin. Ca urmare a contextului politic și a compromisului dintre principalelepartide, este ales domn al Moldovei pe 17 ianuarie 1859 (5 ianuarie dupăcalendarul iulian) și în Țara Românească pe 5 februarie 1859 (24 ianuarie dupăcalendarul iulian).

 Restul vieții sale și-a petrecut-o în exil,locuind majoritatea timpului la Paris, Viena și Wiesbaden. A încercat să revinăîn țară ca persoana privată, dar nu a reușit. Domnitorul Carol I a transmiscererile Consiliului de Miniștri, care a refuzat să acorde permis de intrare înțară.

 Alexandru Ioan Cuza a încetat din viață la3/15 mai 1873, la Hotelul Europa din Heidelberg, în vârstă de 53 ani, ca urmarea unei puternice răceli, fiind suferind însă și de o boală mai veche (astm)precum și de unele tulburări ale ficatului și inimii.

 A fost înmormântat inițial la BisericaDomnească de lângă Palatul domnesc de la Ruginoasa, conform dorinței sale. Laînmormântarea de la Ruginoasa au participat cel puțin 30.000 țărani,discursurile funebre fiind rostite de liberalii Petre Grădișteanu, AndreiVizanti, Nicolae Ionescu, Mihail Kogălniceanu.[36] După cel de-al Doilea RăzboiMondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iași.

Cele mai importantereforme ale lui Alexandru Ioan Cuza

Proiectul de Constituție,întocmit în august 1863, a fost redactat după modelul Constituției franceze dela 1852 și trimis spre aprobare guvernului de la Paris, la 5/17 august acelașian.

Modificări în legislațiaadoptată în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza s-au efectuat, sub aceeașiinfluență franceză, în domeniile educației, sistemului electoral și, mai ales,în cel agrar. Reforma cuzistă care s-a bucurat de cea mai mare audiență,internă și externă, de adeziunea maselor și de susținerea expresă a Franței afost cea privind secularizarea averilor mănăstirești. Prin aceasta se urmăreapunerea în slujba intereselor statului a veniturilor provenite de pe un sfertdin teritoriul țării și evitarea totodată a „exodului” acestor venituri. Legeaprivind secularizarea averilor mănăstirești a fost aprobată la 13/25 decembrie1863, cu 93 de voturi pentru și 3 împotrivă. Cu această lege, Cuza realiza nudoar o reformă de dragul reformei, ci punea capăt unei autentice problemeeconomice. După cum arată statisticile vremii, mănăstirile închinate acumulaudatorii însumate față de statul român în valoare de 19.490.124 lei – 1.466.520lei în Moldova, iar restul în Muntenia.

Descarca referat
 • Specificatii Referat Reformele Lui Alexandru Ioan Cuza :

  • Tema: Reformele Lui Alexandru Ioan Cuza
  • Tip de fisier: docx
  • Numar de pagini: 8 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 36 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 8 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 32 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: drept, istoria statului, juridic, reforme, alexandru ioan cuza,