Proiect Traditie Si Aventura In Bucovina

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 02 Mai 2018

Descriere Proiect

Proiectul are parte teoretica in word de 29 de pagini si o prezentare in powerpoint.

Extras din referat

Bucovina este printre cele maiatractive și frecventate zone turistice de pe harta României. Nu întâmplător dealtfel, această zonă, vestită astăzi în întreagă lume, a fost distinsă în anul1975 cu premiul internațional “Pomme d’Or” de către Federația Internațională aZiariștilor și Scriitorilor de Turism, iar multisecularele monumente dearhitectură cu fresce interioare și exterioare din acest colț de țară au fosttrecute de UNESCO în lista monumentelor de artă universală.

Leagăn de veche civilizație, undeistoria se împletește cu legenda, Bucovina păstrează mărturii ale prezențeiomului din cele mai îndepărtate vremuri. Cele 96 de morminte de incinerațiescoase la lumină la Zvoriștea, ca și descoperirile arheologice de la SilișteaScheii, Suceava, Bosanci, Probota sau Dolheștii Mari atestă existența unorașezări traco-getice și dacice bine conturate. Meleagurile bucovinene au fostmartorii închegării și dezvoltării în secolul XIV, a statului feudalindependent al Moldovei.

Așezări precum Baia, Siret,Suceava, Rădăuți păstrează până în zilele noastre construcții (cetăți, ctitoriiși case domnești etc.) din vremea primilor voievozi moldoveni. Alte localitățiprecum Putna, unde în 1871 festivitățile prilejuite de împlinirea a 400 de anide la zidirea ctitoriei lui Ștefan cel Mare s-au transformat, cu participarealui Mihai Eminescu, Mihai Slavici, Ciprian Porumbescu și a altor tineri venițidin toate provinciile istorice românești, într-o impunătoare manifestare acunoștinței de neam și de țară a românilor de pretutindeni, evocă sugestivrolul activ pe care locuitorii suceveni l-au avut de-a lungul timpului pe scenaistoriei.

Bucovina este cunoscută pentrufolclor, costume, mobilier, olărit, tapițerii și covoare. Meșterșugariicontinuă tradițiile moștenite din generație în generație. Măști, costumetradiționale, ouă vopsite, obiecte din lemn sculptate, broderii și covoare caresunt încă elemente ale vieții cotidiene.

  Prelucrarea lemnului este mult apreciată înBucovina, unde materialul este din belșug. Lemnul este folosit în specialpentru obiecte gospodărești, ca și pentru construirea caselor. Diferitele părțiale caselor sunt decorate cu sculpturi, ca și stâlpii verandei sau poartacurții. Zestrele includ, înafară de trusoul de textile, căni de lemn sculptate,linguri, butoaie, polonice și vase.  

 O ocupație veche pe aceste meleaguri esteolăritul. Sunt bine cunoscute două ateliere, Rădăuți și Marginea, deasemeneaBoroaia și Dolhești care merită menționate. Olăritul familiei Mogopat înMarginea și cea a familiei Colibaba din Rădăuți sunt cunoscute în lung și-n lațpentru abilitățile lor.

  Bucovina este una dintre puținele regiuni unde tradiția vopsirii ouălelorde Paști este încă practicată. Cele mai mari și mai grele ouă sunt transformateîn adevărate capodopere cu desene complicate în verde, roșu, albastru, negru șigalben. În Brodina, Izvoarele Sucevei, Sucevița, Breaza, Moldova Sulița și Ulmavopsitul ouălelor este ocupația de bază a femeilor.


Cuprins


ARGUMENT

CAPITOLUL I

AȘEZARE GEORGRAFICĂ ȘI SCURT ISTORIC

1.1.      AȘEZARE GEOGRAFICĂ

1.2.      SCURT ISTORIC

CAPITOLUL II

ATRACȚII TURISTICE ÎN BUCOVINA

2.1. OBICTIVE NATURALE

2.2. OBIECTIVE ANTROPICE

CAPITOLUL III

OBICEIURI ȘI TRADIȚII ÎN BUCOVINA

3.1. OBICEIURI

3.2. TRADIȚII

3.3. STIL DE VIAȚĂ

CONCLUZII

BIBLIOGRAFIE

Descarca proiect
 • Specificatii Proiect Traditie Si Aventura In Bucovina :

  • Tema: Traditie Si Aventura In Bucovina
  • Tip de fisier: zip
  • Numar de pagini: 29 pagini
  • Nivel: Liceu
  • Descarcari: 1 descarcari
  • Accesari: 1793 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 20 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 80 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: bucovina, atestat, turism, traditii, obiceiuri,