Referat Sistemul Informatic Al C.e.c.

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 27 Iunie 2022

Descriere Referat

1.1. INFRASTRUCTURA SISTEMULUI BANCAR AL C.E.C.
        Functionarea oricarui mecanism economico-financiar este conditionata de existenta unui sistem bancar care sa sustina, prin ansamblul fluxurilor financiare, dinamica activitatilor dintr-un anumit spatiu economic. Casa de Economi si Consemnatiuni, prin intreaga activitate pe care o desfasoara, detine inca o pozitie bine conturata in cadrul sistemului financiar-bancar romanesc. Astfel, Casa de Economii si Consemnatiuni detine un rol essential in raporturile financiare cu populatia, fiind principala institutie care acorda credite populatiei si la care aceasta isi pastreaza economiile banesti. C.E.C. este de fapt o “banca populara”. De asemenea, C.E.C. desfasoara o activitate bancara si pentru unele organizatii economice si sociale care nu au conturi deschise la alte banci, ca efect al legislatiei in vigoare.

1.1.1.FUNCTIILE SISTEMULUI C.E.C.
        Sistemul C.E.C. este o parte a sistemului financiar-bancar si indeplineste urmatoarele functii principale:
a) Reglarea circulatiei monetare se realizeaza prin stimularea dezvoltarii spiritului de economisire al populatiei si atragerea disponibilitatilor banesti temporare (economii) ale populatiei pentru constituirea de noi surse de finantare aflate la dispozitia statului ( C.E.C.-ul avand ca actionar principal statul ) sau prin plasamente avantajoase la alte banci. Realizarea acestei functii este determinata in principal de activitatea de economisire si creditare a populatiei de care C.E.C.
b) Executia de casa a bugetului de stat este realizata prin activitatea de incasare de la populatie a impozitelor, taxelor, amenzilor, etc.
c)   Controlul financiar al activitatii unor organizatii economice si sociale care isi pastreaza disponibilitatile banesti la C.E.C.
Sistemul C.E.C. prezinta si avantajul deloc neglijabil ( mai ales acum, in perioada nedeterminata a tranzitiei si restructurarii economiei catre o economie de piata) ca sumele depuse sunt garantate de stat si au un caracter imprescriptibil.

1.1.2.ORGANIZAREA SISTEMULUI C.E.C.
        Casa de Economii si Consemnatiuni este o institutie bancara componenta a sistemului financiar-bancar cu unitati distincte in teritoriu ( operative si de coordonare in fiecare judet ) sub conducerea nemijlocita a Centralei C.E.C.
Intreaga retea C.E.C. este compusa din doua mari grupe de unitatii:
-unitati propii:
-sucursalele judetene;
-Sucursalela de Economii a Municipiului Bucuresti
-Sucursala de Credite a Municipiului Bucuresti
-Centrul de calcul electronic al sistemului C.E.C.
-filialele C.E.C.
-agentiile C.E.C.
-unitati mandatare:
-unitati PTTR
-ghisee C.E.C. cu  gestiune
-ghisee C.E.C. fara gestiune
        Centrala C.E.C. organizeaza, coordoneaza, indruma si controleaza activitatea unitatilor C.E.C., elaboreaza norme metodologice si tehnici de lucru pentru toate activitatile desfasurate de unitatile C.E.C. din retea, asigurand totodata si aplicarea acestora.
        Sucursalele judetene C.E.C. sunt organizate in fiecare judet al tarii, fiind subordonate Centralei C.E.C. Au urmatoarele atributii:
-coordonarea activitatii unitatilor C.E.C. in judet
-aplicarea normelor metodologice, a dispozitiilor Centralei C.E.C. cu privire la activitatile de ghiseu, organizarea si tinerea evidentei analitice si sintetice pentru unitatile proprii si cele subordonate;
-intocmirea de balante de verificare.
        Sucursalele judetene nu au personalitate juridical si nu intocmesc buget propriu. In present functioneaza 40 de sucursale. In Bucuresti, din cauza volumului mai mare de operatiuni sunt organizate separate Sucursala de Economii si Sucursala de credite.
        Filialele C.E.C. sunt unitati operative subordonate sucursalelor si care nu au personalitate juridica. Functioneaza in orase mai mari, cu un volum de operatiuni mare. Intr-un judet pot exista maximum 3 filiale, dar exista judete in care nu functioneaza nici o filiala. Acestea au urmatoarele atributii:
-servirea populatiei in legatura cu economiile banesti, acordarea de credite si alte operatiuni de ghiseu;
-organizarea si intretinerea contabilitatii sintetice si analitice a operatiunilor efectuate de la ghiseul propriu si ale unitatilor operative legate pe linie contabila;
-controlul activitatii agentiilor C.E.C. si al retelei mandatare din subordinea sa;
-asigurarea conditiilor de desfasurare a tuturor activitatilorin unitatile operative subordonate.
        In prezent functioneaza 36 de filiale in toata tara si 6 in Bucuresti.
        Agentiile C.E.C. sunt unitati operative, subordonate sucursalelor judetene sau filialelor C.E.C. si functioneaza in orase, commune, intreprinderi si institutii; nu au personalitate juridica. Atributiile agentiilor sunt urmatoarele:
-servirea clientelei in legatura cu primirea si restituirea economiilor banesti ale populatiei;
alte activitati de ghiseu ( incasari de impozit, taxe, amenzi, consemnatiuni ).
        Agentiile C.E.C. sunt direct subordonate din punct de vedere din punct de vedere contabil sucursalelor sau filialelor in raza carora sunt amplasate din punct de vedere administrativ-teritorial, fiind aprovizionate cu numerar, imprimate si alte materiale de catre acestea.
        Reteaua mandatara este formata din cateva categorii de unitati care executa si operatiuni pe librete de economii prin conventii incheiate cu C.E.C.( oficii postale, cooperative de credit ).
Descarca referat
 • Specificatii Referat Sistemul Informatic Al C.e.c. :

  • Tema: Sistemul Informatic Al C.e.c.
  • Tip de fisier: zip
  • Numar de pagini: 19 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 175 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 10 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 40 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: retea, sistem informatic, flux de informatii, plata,