Referat Poluarea Orasului Ploiesti Rafinaria Vega

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 22 Iunie 2022

Descriere Referat

      Amploarea fenomenului poluant la nivel global nu ţine cont de frontiere, de tipul de activitate economică, de factori climatici, de fenomenele meteo extreme.
În schimb, poluarea este dependentă de gradul de civilizaţie şi de cele mai bune tehnici disponibile, aplicate domeniilor în care acest fenomen are implicaţii majore asupra mediului şi factorului uman.
Principalul element afectat de deşeruile provenite din activitaţile de exploatare, prelucrare, transport şi distribuţie proprii industriei petrolului este mediul, impactul ecologic asupra solului, vegetaţiei si faunei fiind, de la caz la caz, şi determinând de fiecare data prejudicii demne de luat în seama şi de prevenit.
Acoperirea prejudiciilor aduse mediului, în care nu de puţine ori determină consecinţe şi asupra omului, antrenează, de obicei, costuri mai mari decât respectarea normelor de gestionare corespunzătoare a rezervoarelor aflate în uz, a deşeurilor şi reziduurilor.
Deseurile de natură petrolieră şi petrochimică constituie o puternică sursă de poluare a mediului ambian: aer, apa sol. În reziduurile petroliere se concentrează atât hidrocarburi aromatice cum sunt: benzo-pyrenul, benzoantracenul, dibenzoantracenul etc. care reprezintă acţiune cancerigenă asupra organismului uman, dar mai ales heterocompusi cu sulf, azot, oxigen care constituie produse cu risc deosebit în ceea ce privesşe poluarea. Alte deseuri conţin compuşi halogenaţi, eteri, compuşi fenolici etc.
Reziduurile necorespunzator tratate, cat si produsele lor de descompunere, fiind spalate de ape de precipitaţii, se imprăştie şi pătrund în sol. Astfel, se poluează suprafaţa solului pe întinderi mari, după care particulele de sol contaminate şi de materii poluante, prin apele din precipitaţii, pătrund în apele freatice sau în apele de suprafaţă din apropiere ( canale deschise, pârâie, râiuri, lacuri etc. ) . Produsele finale ale descompunerii reziduurilor organice, intrând în contact cu apele din precipitaţii conduc la înrăutăţirea caliăţii apei.  
Reziduurile provenite din industria petrolului pot ajunge în mediul înconjurător şi prin circulaţia schimbului de materie ( alimentarea cu apă, legumicultura etc. ) pot ajunge în organismul uman. Cea mai puternică acţiune fitotoxică o au hidrocarburile aromatice monociclice, prezente ca atare sau formate prin procese metabolice de degradare. O proporţie de 2% produse petroliere impregnate în sol conduce la inhibarea germinării seminţelor, cu consecinţa scăderii recoltelor, iar un conţinut de 1% produse petroliere în sol nu afectează în măsură deosebită producţia agricolă  obţinută de pe solurile contaminate, aceasta tolerantă fiind dependentă şi de natura plantelor cultivate: morcovi ( <0,5% ), tomate ( < 1,5% ), cartofi (< 3,0%). După pătrunderea produselor petroliere în sol, se produce o segregare a acestora: componenţii cu vâscozitate mică pătrund mai adunc în sol, în timp ce fracţiunea mai grea rămâne la partea superioară a stratului de pământ.Printre componenţii cu vâscozitate mică se numară şi hidrocarburile aromatice din seria benzenului care , având solubilitate relativ mare în apă, se dizolvă în aceasta, infestând-o.
Depozitarea şi tratarea necorespunzătoare a deşeurilor provenite din industria petrolului pot conduce la poluarea atmoseferei. Descompunearea reziduurilor cu conţinut de substanţe organice este însoţită de degajarea unor gaze urât mirositoare. Vântul şi miscările de aer ridică praful din grămezile de reziduuri, poluând atmosfera. În urma autoaprinderii reziduurilor petroliere la locurile de depozitare apar produse de ardere ( fum, funingine, cenuşă ), care poluează mediu înconjurator pe întinderi foarte mari. Ca urmare a evacuării ( depozitării ) necorespunzătoare a reziduurilor petroliere din rafinării, pe lângă consecinţele negative de poluare a mediului înconjurător, trebuie avut în vedere, nu în ultimul rând, şi aspectul deprecierii estetice a cadrului natural.
Deşeurile rezultate în urma demontarii unor utilaje dezafectate sunt de cele mai multe ori depozitate în spaţii improprii în apropierea apelor curgătoare, a culturilor agricole sau chiar a terenurilor locuite, fără a fi curăţate în prealabil de reziduuri.
Descarca referat
 • Specificatii Referat Poluarea Orasului Ploiesti Rafinaria Vega :

  • Tema: Poluarea Orasului Ploiesti Rafinaria Vega
  • Tip de fisier: doc
  • Numar de pagini: 21 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 15 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 10 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 40 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: deseuri, poluare, solutii, masuri, depozitare, tratare,