Referat Tva

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 23 Aprilie 2016

Descriere Referat

Nu exista produse propuse spre comercializare care sa nu aiba o taxa pe valoare adaugata. Desi unele au un TVA mai scazut, cum ar fi cartile in cazul carora vorbim despre un procent de 9%, acest lucru nu este din pacate simtit si in pretul afisat la vanzare.
Ce este de fapt acest TVA? De ce trebuie el platit statului, pe langa toate celelalte taxe si impozite ? care sunt operatiunile scutite de TVA ? Care sunt firmele care nu platesc TVA ? Ce documente trebuie intocmite pentru acest TVA ? Cum se tine evidenta contabila ? Cum putem primi TVA-ul inapoi ? De cate feluri este TVA-ul? La toate aceste intrebari, dar si la multe altele vom afla raspunsul citind primele trei capitole ale acestui referat, ultimul, cel de-al patrulea, prezentand un studiu de caz.
De fapt, in linii extrem de simple, la baza acestui impozit, sta nevoia absoluta a statului de a incasa bani pentru a avea venituri. TVA-ul este un impozit indirect, incasat cu ocazia vanzarii de bunuri si a prestarii de servicii, dar si a importului si exportului. La nivelul tarii noastre acesta taxa se plateste din 1992 si este platit indiferent de forma juridica a platitorului, persoana fizica sau juridica, cu cetatenie romana sau straina, care isi desfasoara activitati economice in tara noastra. In alte tari, cum ar fi Franta, aceasta taxa are o vechime si mai mare, ea fiind platita inca din 1968.

Extras din referat:

    “În condiţiile trecerii la economia de piaţă a trebuit să se renunţe la impozitul pe circulaţia mărfurilor, şi să se introducă un impozit care să perfecţioneze sistemul fiscal şi să corespundă economiei de piaţă şi cerinţelor standardelor europene.
Implementarea taxei pe valoarea adăugată necesita o bună cunoaştere a mecanismului funcţionarii ei, şi mai ales pentru agenţii economici trebuie asigurată o tehnică de calcul şi formularele necesare. 
Taxa pe valoarea adăugată se aplică pe întreg circuitul economic, de la producător până la utilizatorul final al produselor şi serviciilor.
Conceperea şi funcţionalitatea ei în economie a avut în vedere şi posibilitatea limitării evaziunii fiscale, în sensul că neplata ei în fazele anterioare, duce la sporirea taxei în fazele ulterioare ale circuitului economic, determinându-i pe agenţii economici să verifice dacă furnizorul bunurilor cumpărate a calculat corect partea de taxa ce îi revenea.
Plătitorii de taxa pe valoarea adăugată sunt pasibili de amenzi contraventiionale în cazul în care nu îşi îndeplinesc obligaţiile privind depunerea documentelor la organele fiscale, ţin eronat evidenta contabilă sau nu îşi plătesc taxă pe valoarea adăugată datorată la buget.”
Descarca referat