Referat Managementul Calitatii Si Controlul Tehnic De Calitate

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 22 Iunie 2022

Descriere Referat

    Notiunea de calitate a produselor si problemele legate de realizarea acesteia i-au preocupat pe oameni cu mult timp in urma. Dupa unii autori, cuvantul “calitate” sau “qualitas” isi are originea in latinescul “qualis” care are intelesul de fel de a fi.
     Calitatea productiei industriale este o categorie economica, care depinde de nivelul de dezvoltare a fortelor si relatiilor de productie, are caracter istoric si reflecta aspecte semnificative ale dezvoltarii economice a societatii si ale legaturilor fenomenelor economice.
    Valorificarea productiei industriale prin vanzarea pe piata interna sau externa este conditionata in mare masura de calitatea acesteia. Astfel, calitatea necorespunzatoare a productiei industriale influenteaza negativ eficienta activitatii unitatilor producatoare, deoarece determina cheltuieli mari cu remedierea defectelor calitative ale productiei industriale, conduce la cheltuieli ocazionate de sustinerea in instanta a intereselor proprii in litigiile cu unitatile beneficiare, are drept efect pierderea clientilor si prestigiului firmei, anularea unor comenzi.
      Diametral opus, un produs industrial este de calitate atunci cand poseda un anumit numar de proprietati cum sunt:
- fiabilitate si durata de viata ceruta de client;
- indici tehnico-economici de fabricatie si exploatare ridicati;
- raspunde cerintelor estetice si de comoditate in exploatare;
- omogenitate.
   Cresterea calitatii productiei influenteaza imbunatatirea conditiilor economice de viata ale membrilor societatii, determina economisirea materiilor prime, materialelor, combustibilului si energiei, conduce la imbunatatirea utilizarii capacitatilor de productie si la cresterea eficientei acesteia. In acest context calitatea productiei este o notiune dialectica, care se afla in continua schimbare determinata de evolutia progresului tehnic.
    De principiu, toate cerintele de calitate ale produselor se stabilesc in procesul de cercetare proiectare a acestora si se concretizeaza in documentatia tehnica aferenta.
    Principalele probleme care se vor rezolva in acest stadiu constau atat in a stabili ce doreste si ce are nevoie beneficiarul cat si in a crea astfel de produse si servicii care sa satisfaca necesitatile beneficiarului.
    In activitatea practica, pentru definirea calitatii se utilizeaza o serie de termeni ca, de exemplu:
- calitatea proiectata (calitatea conceptiei) reprezinta masura in care produsul proiectat asigura satisfacerea cerintelor beneficiarilor si posibilitatea de folosire, la fabricatia produsului respectiv, a unor procedee tehnologice rationale si optime din punct de vedere economic;
- calitatea fabricatiei desemneaza gradul de conformitate a produsului cu documentatia tehnica. Aceasta se realizeaza in productie si este determinata de procesul tehnologic, echipamentul de productie, activitatea de urmarire si control, manopera.
- capacitatea de „service”, adica masura in care producatorul si reteaua de intretinere, reparatii, marketing intervin prompt si constiincios pentru eliminarea defectiunilor, rezolvarea reclamatiilor, asigurarea obligatiilor pe perioada de garantie, prezentarea operativa si corecta a noilor produse.
    Interesul propriu-zis al beneficiarului pentru unele produse este determinat in final de marimea gradului de utilitate al produsului respectiv.
    Calitatea productiei poate fi definita ca ansamblul proprietatilor productiei, care conditioneaza capacitatea acesteia de a satisface anumite necesitati – corespunzator destinatiei sale – cu cheltuieli minime de munca sociala.
    Fiecare componenta a productiei se caracterizeaza printr-o calitate individuala, care poate fi apreciata prin cheltuielile specifice de productie.
   Calitatea de ansamblu a productiei unei unitati industriale nu poate fi apreciata numai prin cheltuieli de productie, deoarece locul unitatii producatoare in sistemul economiei nationale este determinat de sistemul de relatii cu mediul (furnizori, intermediari, beneficiari).
      Pe masura dezvoltarii productiei industriale, pe masura cresterii si diversificarii cererii de productie, notiunea de calitate a produsului a evoluat si s-a diversificat, vorbindu-se despre:
- “calitatea potentiala”, reprezentand calitatea produsului dupa proiectare, inainte de asimilarea lui in fabricatie;
-  “caliatea partiala”, reprezentand raportul dintre calitatea obtinuta si cea ceruta;
- “calitatea realizata”, acea calitate rezultata in urma verificarii la capatul liniei de productie;
-  “calitatea asigurata”, calitatea care rezulta pe baza unui program unitar cuprinzand toate activitatile de control ale calitatii (prevenire, masurare si actiune corectiva);
-   “calitatea totala”, in care se integreaza gradul de utilitate, economicitate, estetica, etc.
Descarca referat
 • Specificatii Referat Managementul Calitatii Si Controlul Tehnic De Calitate :

  • Tema: Managementul Calitatii Si Controlul Tehnic De Calitate
  • Tip de fisier: doc
  • Numar de pagini: 96 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 23 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 20 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 80 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: calitate, tehnic, management, productie,