Referat Paris

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 06 Iulie 2015

Descriere Referat

Fiecare dintre noi are propria definitie a Parisului. Daca pentru unii este doar capitala Frantei, pentru altii este locul unde si-au petrecut luna de miere (desigur ales pentru ca este orasul iubirii, alaturi de doar cateva alte orase din lume cu acest prestigiu), pentru altii este orasul unde se gaseste celebrul Tour Eiffel, Arcul de Triumf, universitati de renume, etc.
20 de arondismente, in centrul orasului aflandu-se primul, gazduieste atat francezi, dar si locuitori de alte origini, in proportie chiar semnificativa (cei mai multi imigrantii din Paris sunt arabi).
Parisul, dincolo de oferta de nerefuzat pe care o face turistilor prin nenumaratele sale atractii, este un foarte important competitor in industria constructoare de masini: Renault, Peugeot, reusind de asemenea sa se impuna si in alte ramuri ale industriei: chimice, alimentara, textila, de prelucrare a lemnului, etc. Moda pariziana, gastronomia, intreaga sa comunitate culturala (care i-a si dat numele de Orasul Luminilor), totul este la superlativ.
Doua aeroporturi imense, o retea de metrou, tramvaie, Reteaua Expresa Regionala, transport feroviar (6 gari se gasesc in Paris), toate acestea asigura un transport facil si modern. Nu putem sa nu adaugam si autostrazile din Paris, deosebita fiind soseaua circulara Boulevard Periphérique.
Daca incercam sa legam Parisul de Romania, o putem face foarte simplu in primul rand prin celebrele nume romanesti care au trait si si-au dezvoltat cariera aici: Brancusi, Cioran, George Enescu, Eugen Ionescu etc. Alaturi de aceste nume romanesti, Parisul a fost adapostul si a altor celebritati expatriati precum Ernest Hamingway (SUA), James Joyce (Irlanda), Pablo Picasso şi Amadeo Modigliani (Italia)
Extras din referat:
“Les Invalides – Pe o stradă către nord-est se află Hotel des Invalides, înfiinţat de Ludovic XIV pentru a adăposti 7.000 de veterani în vârstă sau invalizi. Enormul corp de clădiri a fost terminat în cinci ani (1671-1676). Domul placat cu aur care se ridică deasupra clădirilor spitalului aparţine bisericii Saint Louis. Domul a fost proiectat de Jules Hardouin-Mansart, care a utilizat un stil cunoscut în Franţa ca „iezuit” deorece este derivat din prima biserică a iezuiţilor din Roma, construită în 1568. Bisericile Academiei Franceze, Spitalul Val de Grace şi Sorbona, (toate din sec. XVII) au urmat acest stil. În capelele Sfântului Ludovic se află mormintele fraţilor lui Napoleon, Joseph şi Jerome, al fiului său (al cărui trup a fost readus de la Viena în 1940 de Adolf Hitler) şi ale mareşalilor Franţei. Imediat sub cupolă se află un sarcofag de porfir roşu care acoperă şase sicrie, unul în interiorul celuilalt, ce adăpostesc rămăşiţele lui Napoleon, care au fost readuse din insula Sf. Elena în 1840 prin eforturile regelui Louis Philippe. Uniformele, armele personale şi patul mortuar ale lui Napoleon sunt expuse în Muzeul Armatei din faţa Spitalului Invalizilor. O porţiune a acestuia continuă încă să servească drept spital militar, dotările fiind însă modernizate. Marea Esplanadă a Spitalului Invalizilor, mărginită de copaci, coboară uşor către Quai d’Orsay şi Podul Alexandre III. Prima piatră pentru pod care îl comemorează pe ţarul rus Alexandru III, a fost pusă în 1897 de fiul acestuia, ţarul Nicolae II. Podul a fost terminat la timp pentru Expoziţia Internaţională din 1900 şi conduce la alte două amintiri ale târgului din acel an, Grand Palais şi Petit Palais. Clădirile continuă încă să fie folosite pentru spectacole anuale şi pentru mari expoziţii de artă.”

Descarca referat