Referat Forme Moderne De Pregatire A Formarii Profesionale

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 08 August 2015

Descriere Referat

Ce ne e scris, in frunte ne e pus? Sa credem aceste ziceri populare sis a pornim de la premiza ca indferent ce cale alegem sa urmam in ceea ce ne priveste meseria, caci despre cea vorbeste prezentul referat, o vom face oricum pe cea pe care “ne e dat” sa o facem? De ce ne schimbam atunci profesiile? Este aceasta epoca de tranzitie, o epoca a vitezei, o perioada in care nu mai ajungem sa ne recunoastem si sa ne regasim? Cum se intampla ca facem zeci de cursuri si de formari si tot nu ajungem sa fim multumiti de functia pe care o avem? Cum stim incotro trebuie sa mergem atunci cand ne cautam un loc de munca? Cat de mult conteaza banii si cat de mult conteaza sa facem ceea ce ne place, ceea ce ”suntem facuti” sa facem ? Ati intalnit vreodata doctori de renume care au cedat cariera in locul unei pasiuni, a picturii, de exemplu, ajungand sa fie pictori celebri ?
Cat de mult cantareste acceptul angajatorului de a ne angaja fata de acceptul constiintei noastre ? Acceptam un job pentru ca avem nevoie de el sau pentru ca suntem cei mai buni pentru respectivul job ? Sunt stima de sine si increderea in fortele proprii cale care ar trebui sa cantareasca cel mai mult atunci cand ne alegem un job? Cat este de necesara formarea profesionala si cand acesta ne-ar putea dauna?
Performanta intr-un domeniu tine de o formare continua, de studii deci, sau de practica? Care sunt indicii de eficienta ai unui angajat? Putem profesa cu succes fara pregatire profesionala sau trebuie obligatoriu sa fim in ritm cu noile tendinte?
Acestea sunt doar cateva intrebari, cateva nelamuriri pe care incearca sa le clarifice prezentul referat. Astfel, in primul capitol vorbim despre necesitatea acestor formari, indiferent sub ce denumire apar ele, chiar si cea de team-building si despre obiectivele lor, pentru ca in al doilea si al treilea capitol sa tratam tema din perspectiva celor mai eficiente si frecvente metode de instruire.

Extras din referat:

“Procesul poate fi obiectiv doar in masura in care indicatorii si nivelurile de performanta direct afectate de training sunt clar precizate. Cum insa in practica actioneaza o multime de factori ce influenteaza rezultatele pregatirii (conditii economice, initiative legislative, competititatea pietei), alegerea indicatorilor dobandeste o nota de subiectitate, iar masura in care programul produce schimbari la nivelul acestora este si ea marcata de subiectitate. 
Daca produsele finale ale programului de pregatire (cunostinte asimilate, deprinderi formate etc.) au contribuit la satisfacerea nevoilor identificate initial, putem considera ca resursele alocate au reprezentat o investitie avantajoasa.
Procesul de evaluare este cel care scoate in edenta eficienta si impactul programului de pregatire, accentuand punctele bune si identificand cai de ameliorare a performantelor. De toate aceste informatii au nevoie formatorii - pentru imbunatatirea actitatilor curente, dar si pentru proiectarea celor itoare, evaluarea indicand si in ce masura anumite formate, organizari, continuturi sau stiluri de predare s-au dovedit sau nu eficiente, ce arii trebuie detaliate sau incorporate in alte actitati. 
Participantii afla cum poate un program de succes sa contribuie la satisfacerea nevoilor lor de invatare si in ce directie sa actioneze pentru a-si continua formarea, iar pentru organizatiile care isi sustin angajatii in actitati de formare si dezvoltare, este util sa stie daca investitiile de resurse au condus la rezultatele scontate.
Uneori insa, rezultatele evaluarii pot fi si negative, situatie in care ele nu trebuie prite neaparat ca un esec, ci intr-o maniera critic constructiva, separandu-le in componente indiduale si examinandu-le una cate una”

Descarca referat