Referat Ambalajul Mijloc De Protejare, Informare Si Promovare

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 01 Iulie 2020

Descriere Referat

Ambalajul este o componentă fundamentală în marketing,deoarece atrage și convinge consumatorii să cumpere un produs și este cel carepermite ciculatia produselor din momentul fabricăției până la consumatorulfinal.

Importanța ambalajului este atât de mare, încât acesta poate contribui la succesul sauinsuccesul unei afaceri, mai ales dacă se ia în calcul faptul că o bunăprezentare a produselor comercializate crează o prima imagine care are un rolesențial în decizia de cumpărare. Specialiștii în domeniu spun că modul în careeste prezentat un produs poate contribui în proporție de 20% la succesulacestuia.

Importanta ambalajelor este evidențiată de principalele funcții pe care ambalajul trebuiesă le îndeplinească precum: conservarea și protecția produselor, manipulare,transport, depozitare, informarea și promovarea produselor.

Funcția de conservare și protecție a produselor

Fiind considerată o funcție elementară a ambalajelor, această face referire laproprietățile ambalajului de a opri sau inhibă reacțiile chimice sau biologicece ar putea apărea la contactul direct dintre ambalaj și produs.Această funcțiese realizează prin conservarea produsului prin protecția față de factoriiexterni, aflați în mediul înconjurător, precum: factorii fizici(umiditateaaerului, particulele de praf din atmosfera, lumina, temperatura etc.), factoriichimici și fizico-chimici(aer, apă, oxigen etc.), factoriibiologici(microorganisme, insecte etc.).

Ambalajele trebuie proiectate astfel încât produsele să se conserve în limitele stabilitede legislația și standardele în domeniu, cele mai frecvente exemple în acestsens fiind: prelungirea perioadei de valabilitate a unui produs alimentar înplus de valabilitatea să naturală sau menținerea sterilitătii produselormedicale sau alimentare.

Funcția de manipulare, depozitare și transport

Această funcție are că scop facilitarea transportului, manipulării, stocării șidistribuției produselor, fiind în strânsă legătură cu funcția de protecțiedeoarece produsele ambalate sunt supuse unor solicitări mecanice, care le potdeteriora.

Ambalajultrebuie să permită adaptarea la condițiile de transport a produselor pentru căacestea să își păstreze formă inițială. Formă și mărirea ambalajelor utilizatepentru transport și depozitare trebuie să permită stivuirea ușoară a acestoraîn depozite, precum și manevrarea lor cu mecanisme speciale. În plus, ambalajulde depozitare trebuie să conțină și înscrisuri referitoare la condițiile dedepozitare, indicațiile de stivuire și eventualele precauții de manipulare.

Funcția de informare și promovare a produsului

Ambalajul are un rol important în ceea ce privește informarea consumatorilor desprecaracteristicile unui produs prin informații cu privire la păstrare, preparareși utilizare, modalitatea de deschidere a ambalajului, dar și avertizăriprinvind produsul. În plus, consumatorul găsește pe ambalaj și informațiiprivind ingredientele, caracteristicile și beneficiile produsului, dar poateconține și informații cu privire la modul de gestionare a ambalajului cândacesta de vine deșeu după utilizarea produsului conținut. (De exemplu: Dupăgolire, ambalajul se pliază și se depune în containerul albastru).

Fiind o interfață între un produs și utilizator, rolul ambalajului nu se limiteazănumai la a conține diverse informații, ci reprezintă și un mod facil de vânzarea produsului. Ambalajul trebuie să fie eficient în promovarea produsuluiconținut, iar acest lucru se poate realiza prin utilizarea unor imagini atrăgătoare, diverse culori sau desene sau o grafică expresivă și ilustrații compatibile cu produsul ambalat. Pentru obținerea unui produs ambalat unic, serecomandă optarea pentru ambalaje personalizate. În funcție de tipulprodusului, se poate opta fie pentru ambalaje fie pentru pungi personalizatedin polietilenă.

Diversitatea materialelor folosite pentru ambalarea produselor este foarte mare.

Privit din punct de vedere tehnic, ambalajul mărfurilor este alcătuit dintr-un ansamblu de materiale destinat protecţiei calităţii si integrităţii produselor, facilitării operaţiilor de circulaţie a mărfurilor. De asemenea,calitatea produselor este influenţata de calitatea ambalajului prinfaptul   ca un ambalaj necorespunzător poate atrage după sinedeprecierea produsului, adică sa contribuie la diminuarea calităţii lui.

Dacă privim ambalajul ca un produs finit oarecare, având o destinaţieprecizata, in el se pot identifica cheltuieli cu materiile prime si cheltuielide obţinere.

Alegerea materialului folosit pentru ambalaje depinde de mai mulţi factori dintrecare am putea aminti:

 • caracteristicile produsului ce urmează a fi ambalat;
 • domeniul de utilizare a ambalajului;
 • mărimea factorilor care pot acţiona asupra produsului pe timpul manipulării, transportului si al depozitarii;
 • tehnica de ambalare utilizata;
 • destinaţia produsului;
 • nivelul de dezvoltare si puterea economica, etc.
Descarca referat
 • Specificatii Referat Ambalajul Mijloc De Protejare, Informare Si Promovare :

  • Tema: Ambalajul Mijloc De Protejare, Informare Si Promovare
  • Tip de fisier: zip
  • Numar de pagini: 22 pagini
  • Nivel: Liceu
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 199 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 30 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 120 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: ambalaj, marketing, importanta, rol, informare, promovare, protejare,