Lucrare Circuite Integrate Analogice

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 30 Iunie 2022

Descriere Lucrare

Analiza AO741
         Tehnologia circuitelor integrate liniare a avut si are un progres foarte mare in ultimii ani, daca ne gindim de unde s-a plecat, adica la tehnologiile timpurii de fabricatii, ce erau comune , atit circuitelor  digitale cit si liniare, fiind reprezentate prin tehnologia TTL, avem o tehnologie de fabricatie mai putin critica.
         Nu doar procesul de fabricatie , ci si design-ul este revolutionar fata de inceputuri, schemele find redefinite in  mare parte .Toate aceste redefiniri au dus nu doar la o imbunatatirii circuiteleor, ci si a vietii de zi cu zi, de la aparatura electrocasnica la sisteme spatiale,astfel in pas cu dezvoltarea circuitelor circuitelor integrate mergand si tehnologiile ce concura la relizare Amplificatorul operational este un amlificator diferential de curent continuu cu câştig mare în tensiune. Aceasta înseamna că un amplificator operational ideal ar trebui să aiba o amplificare in tensiune infinita,impedanta de intrare infinita si impedanta de iesire zero.
            
Principalii parametri ai amplificatoarelor operationale sunt:
-castigul diferential in bucla deschisa =a ,si reprezinta raportul dintre variatia tensiunii de iesire si variatia tensiunii diferentiale de intrare;
-tensiunea de decalaj = Vdi,  este tensiunea continua a unui generator aplicata la una din intrarile circuitului, pentru care potentialul de iesire este nul;
-curentul de polarizare de intrare = IB, este valoarea medie a celor doi curenti de intrare;
-curentul de decalaj = Idi, reprezinta diferenta dintre cei doi curenti de intrare;
-CMRR  = raportul dintre cistigul diferential in bucla deschisa si cistigul pe mod comun in bucla deschisa;
-SVRR =  raportul dintre variatia tensiunii de decalaj de la intrare si variatia surselor de alimentare, care conduc la aceeasi deplasare a tensiunii de iesire.
-SR = viteza maxima de variatie a  semnalului de iesire, pentru un semnal trepta la intrare;
-Banda de trecere la castig unitar,reprezinta banda la 3dB in montaj repetor.
                
       Etajul de intrare- este un etaj diferential de tip parafaza. Intrarea se face pe tranzistoarele  T1 si  T2, in conexiunea colector  comun ,care comanda in continuare tranzistoarele T3 si T4 in conexiunea  baza comuna, avand o sarcina activa formata din T5 si T6. Configuratia etajului de intrare permite obtinerea unei impedante de intrare diferentiale mari si curenti de polarizare mici; in acelasi timp tranzistoarelor pnp, cuplate direct la tranzistoarele npn, permite deplasarea  nivelului de current continuu (alimentarea circuitului). Se observa ca tensiunea pe colectorul  tranzistoarelor pnp, in repaus , este  -VCC+ VR1 + ( VBE )T5 + (VBE)T7  ,deci apropiata de valoarea sursei de alimentare negative. De asemenea , pentru a nu inrautati comportarea in frecventa a etajului de intrare , tranzistoarele pnp , care , dupa cum se stie au un raspuns prost in frecventa , se utilizeaza in conexiunea cu baza comuna.; In plus , utilizarea sarcinii active , formata de tranzistoarele  T5 si T6 , permite obtinerea amlificarii integrale a etajului diferential de intrare, in conditiile iesirii simple , numai intre colectorul lui T4 si masa.
      Cuplarea etajului diferential de intrare la etajul de amplificare intermediara   , prin T17 , se face prin etajul separator,realizat cu tranzistorul T16 in conxiunea colector comun; se reduce astfel efectul de suntare  a sarcinii active a etajulu tranzistoruli precedent de catre  tranzistorul T17.Acesta fiind in conexiunea colector comun , are drept sarcina active tranzistorul T13B , obtinanduse o  amplificare foarte mari. La iesirea sa este conectat tot ca repetor pe emitor tranzistorul T23, pentru a reduce suntarea sarcinii active a lui T17 de catre impedanta de intrare in etajul final.

       Ultimul etaj este un etaj de iesire cu tranzistoare comlementare lucrand in clasa A-B in conexiunea colectorul comun; polarizarea tranzistoarelor finale T14 si T20 se face cu ajutorul configuratiei T18, T19 ,R10.

        Pe langa tranzistoarele din calea de semnal, A.O. mai are o serie de circuite anexe. Astfel, el contine o serie de surse e curent. De ex., tranzistoarele T10 si T11 formeaza o sursa de current de tip Widlar, pentru care curentul de referinta este curentul prin R5, iar curentul de iesire este T10. Tranzistoarele T8 si T9 formeaza o oglinda simpla de current  cuprinsa intr-o bucla de reactie de polarizare care fixeazacurentul de repaus pri tranzistoarele T1, T2, T3, T4, T5, si T6. De asemenea, T12 impreuna cu colectoarele A si B ale tranzistorului multicolector T13 formeaza inca doua surse simple de current , avand drept current de referinta tot curentul prin R5, iar drept curenti de iesire curentii IC13B si IC13A , corespunzand sarcinilor active ale tranzistoarelor T17 si T23.
           Pe langa aceste surse de current ,µA 741 mai contine o serie de dispozitive, normal blocate care devin active numai in conditii de suprasarcina. Astfel, T15 se deschide numai pentru curenti relative mari care determina la bornele rezstentei R6 caderi de tensiuni suficiente pentru deschiderea jonctiunii sale baza-emitor; ca urmare, cand T15 se deschide el limiteaza curentul de baza a lui T14 fata de un eventual scurtcircuit accidental la iesire.
          Tranzistoarele T21, T22 si T24 realizeaza o functie similara, protejand tranzistoarele T16, T17, T23A si t20 pentru cealalta polaritate a tensiunii de intrare.
          Emitorul suplimentar B ,al tranzistorului multiemitor T23, evita o disipare excesiva in T16, disipare care survine daca T17 este lasat sa se satureze. Pentru a explica aceasta se admite ca tensiunea aplicatala intrarea A.O. determina blocarea lui T1; atunci curentul injectat in baza lui T16 are valoatrea maxim posibila, aproximativ egala cu IA. Daca nu ar exista circuitul de limitare acest current s-ar amplifica cu β al lui T16, dand nastere unui current mare in colectorul lui T16 si implicit in baza lui T17 ceea c ear determina saturarea lui T17. Deoarece  tensiunea VCE16≈2 VCC  rezulta ca puterea disipata de T16 .tranzistor de mica putere, este β16 ∙ IA ∙ 2VCC, putand determina distrugerea lui.Emitorul suplimentar a lui T23 evita tocmai aceasta posibilitate;  intr-adevar de indata ce tensiunea pe colectorul lui T17 scade sufficient de mult pentru a deschide jonctiunea baza-emitor a lui T23B  acest transistor preia o parte din curentul injectat din colectorul lui T4, limitand astfel curentul de colector a  lui T16 la o valoare acceptabila.

Analiza  de  PSF   a  schemei  de  A.O. 
          Pentru a calcula curentii de repaus, vom considera ca tensiunea de iesire este nula, βnpn=250 , βpnp>10, VA=∞. Pentru toate tranzistoarele se va lua acoperitor Is=10 A, cu exceptia celor finale, T14 si T20, pentru care I’S=3IS; pentru tranzistorul multicolector T13 raportul celor doi curenti de colector este IC13B/IC13A=3/1.

Descarca lucrare
 • Specificatii Lucrare Circuite Integrate Analogice :

  • Tema: Circuite Integrate Analogice
  • Tip de fisier: zip
  • Numar de pagini: 35 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 53 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 2 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 8 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: analiza, tranzistor, curent, semnal,