Lucrare Politica Urbanistica A Primariei Targu Mures Reflectata In Ziarul Orasul

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 23 Iunie 2022

Descriere Lucrare

      Ca localizare geografică, oraşul Târgu Mureş este situat la o longitudine de 42°14’, latitudine de 46°33’, si la o înălţime de 313 m. 
      Oraşul Târgu Mureş a dobandit un privilegiu însemnat în anul 1616 când Gavril Bethlen declara oraşul Târgu Mureş, oraş liber regesc şi îl ridică deasupra tuturor oraşelor din Secuime. 
Unul dintre întemeietorii oraşului modernizat Târgu Mureş poate fi 
considerat Dr. Bernardz Gheorghe care a muncit asiduu la dezvoltarea oraşului. 
Primarii români au fost Aurel Ghibu, Cornel Albu, Ion Hârşia, Emil Dandea, A. Popescu, Ion Pantea, M. Costin şi Petre Muscă contribuind şi ei categoric la dezvoltarea oraşului. 
Conform recensământului din anul 1930, municipiul Târgu Mureş avea o populaţie totală de 38.517 locuitori din care 19.169 erau de gen masculin si 19.348 de gen feminin. Din punct de vedere al numărului de gospodării, în Târgu Mureş la 1930 existau 8.548 de gospodării. Din punct de vedere al naţionalităţii în municipiul Târgu Mureş se înregistrau 9.493 de români, 23.359 maghiari, 735 germani şi mai existau un număr însemnat de persoane cu naţionalitate idiş in număr de 2.285.
    Din punct de vedere al religiei erau înregistraţi 4501 ortodocşi , 5286 greco-catolici, 8029 romano catolici, 13.534 reformaţi calvini şi 5193 de religie mozaică. 
În rândurile care urmează am inserat o prezentarea a oraşului Târgu Mureş făcută de profesorul Traian Popa în monografia sa despre Târgu Mureş care a fost scrisă şi la rugăminţile primarului instalat la finele anului 1922, Emil Dandea. Acest lucru este important pentru a ne putea face o imagine despre oraşul care face obiectul acestei lucrări şi anume oraşul Târgu Mureş aşa cum s-a reflectat din punct de vedere al imaginii sale şi a politicii urbanistice a primăriei în ziarul Oraşul.
Intrând în oraş dinspre Gara Mare, pe strada Principele Carol sau strada Principele Nicolae, ajungem în piaţa Unirei, în Piaţa Albina, de unde zărim deja cel mai frumos şi bine instalat palat de Primărie din România, zidit în 1907 ... În dreapta Primăriei este lângă frumosul Palat al Pensionarilor care are în laturea sa, în o grădină, spaţiosul cinematograf de vară al oraşului, grandiosul Palat Cultural al comunei cu trei şi patru etaje şi care instituţie nu are păreche asemănătoare în ţară ... Înaintând spre nord, ajungem prin un parc înfiinţat în anul 1923 la Monumentul Ostaşului Român ridicat tot în acest an;... Dela piaţa Regele Ferdinand spre ost se ridică Cetăţuia cu cel mai vechi edificiu din acest oraş: Biserica în stil gotic, azi a confesiunei reformate, unde în secolul al XV-lea erau găzduiţi călugării dominicani... Din Cetăţuie ajungem pe Bulevardul Regina Maria şi la frumosul edificiu al liceului Papiu-Ilarian... Deasupra oraşului, după Liceul militar, pe Colina numită „corniştii” (Samoş-teto) e parcul cel mai mare al oraşului şi un stabiliment tir civil” . Prin această prezentare a oraşului se poate desluşi silueta unui oraş modern, destul de bine sistematizat, cu o arhitectură care captivează automat privirea, cu spaţii publice de recreere, cultură şi alte spaţii deschise sau clădiri. Se poate spune că datorită calităţii de ziar oficial al primăriei, ziarul Oraşul  este o autoritate obiectivă care prezintă atât aspectele pozitive cât şi cele negative legate de Târgu Mureş în perioada respectivă. 
Bineînţeles că nu se poate ca oraşul Târgul Mureş să nu fi fost lipsit de probleme edilitare sau de alt gen, inerente oricărei localităţi mai mici sau mai mari, iar Târgu Mureş în acea perioadă era un oraş cu un număr destul de mare de locuitori. Lucrul cel mai important de luat în calcul era faptul că era municipiu şi reşedinţa prefecturii judeţului Mureş-Turda. Aceste lucruri vor fi evidenţiate pe parcursul acestei lucrări impreună cu alte aspecte prezente în ziarul Oraşul şi în alte documente sau cărţi publicate în acea perioadă. 
Descarca lucrare
 • Specificatii Lucrare Politica Urbanistica A Primariei Targu Mures Reflectata In Ziarul Orasul :

  • Tema: Politica Urbanistica A Primariei Targu Mures Reflectata In Ziarul Orasul
  • Tip de fisier: zip
  • Numar de pagini: 57 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 16 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 20 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 80 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: oeas, politic, ziar, targu-mures, urbanism, primarie,