Lucrare Violenta Simbolica Politica

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 23 Iunie 2022

Descriere Lucrare

        Ori de cate ori un fenomen, eveniment, etc. devine cotidian, comunitaţile şi indivizii tind să-l defineasca în termenii normalităţii. Asimilat in această formulă în conştiinţa unei comunitaţi, evenimentul sau fenomenul în cauză este acceptat ca parte a interacţiunilor cotidiene şi defineşte astfel ca naturale, normale, obişnuite, acţiunile sociale care-i poartă amprenta. In astfel de situaţii se află fenomenul violenţei sociale şi/sau politice: 
        “Oricine este interesat de istorie şi politică nu poate să nu ţină seama de rolul imens pe care violenţa n-a încetat să-l aibă în treburile obşteşti şi în comportamentul oamenilor” . Ar putea sa para surprinzător faptul că s-a scris prea puţin cu scopul analizei acestui fenomen. Sau poate tocmai pentru că se întâlneşte la toate nivelele vieţii sociale, violenţa devine un lucru normal, asimilat si acceptat ca parte a modului uman de a fi in comunitate. Istoria ne invata ca acţiunile umane stau sub semnul violenţei, având, conform lui Renan, o “natură accidentală, inconsecvenţă, imprecisă”.  
        Alti teoreticieni definesc violenţa ca o verigă a unui întreg proces. Engels, de exemplu, priveste violenţa ca fiind acceleratorul dezvoltării economice. “Oriunde structura de putere a unei ţări intră în contradicţie cu evoluţia sa economică”, puterea politică va fi învinsă, în pofida instrumentelor sale de violenţă. 

1. Violenta starii de natura. Thomas Hobbes
        Teoreticienii ai violentei sociale si politice sunt de acord că orice societate se întemeiază pe violenţă. Contractualiştii explică apariţia societăţii umane, organizată după regulile familiare nouă, prin intermediul unui “pact”, “contract” între comunitate şi o asociaţie capabilă a asigura protecţia indivizilor împotriva eventualelor agresiuni ale “celorlalţi”. Asociaţiile de protecţie ajung să deţină monopolul asupra violenţei, prin transferul benevol al acesteia din proprietatea fiecărui individ în cea a “protectorilor”, cum ar spune Hobbes pentru care starea de natura este bellum omnium contra omnes.
          Evident, aceste asociaţii vor deveni determinantele societăţii, preluând funcţia de apărare a unui teritoriu bine delimitat spaţial şi funcţia de impunere a unor norme – legi, pe baza cărora să fie asigurat controlul manifestărilor agresive în interiorul comunităţii şi capacitatea de reacţie la agresiunile externe.
           Violenţa individuală era legea structurantă şi ordonatoare a societăţii prestatale.  Obiectul contractului, în aceste condiţii, este cedarea dreptului privat la violenţă contra garanţiei proprietăţii şi vieţii indivizilor.  Dreptul individual la violenţă este preluat de instituţii specializate, de stat şi exercitat prin intermediul unor specialişti în mânuirea instrumentelor violenţei instituţionale care asigură pacea comunităţii. 
        Se disting aici două tipuri de violenţă: cea individuală, caracteristică stării de natură şi cea instituţională a societăţii organizate, exercitate prin instrumentele statului si care au rol ordonator si organizator in societate. 
Puterea devine astfel apanajul celor care deţin controlul violenţei. Această putere “se va autodelimita prin autoinstituire.  Ea acumulează bunuri şi manipulează semne şi simboluri peste care îşi declară monopolul.  Noua Putere controlează lumea socială şi doar Ea poate stabili formula Ordinii” .  Apare astfel Statul. Violenţa care menţine coeziunea grupului-stat este violenţa represiune, temeiul ei fiind legea sau arbitrarul  unui individ sau al unui grup de indivizi.  
         Identitatea grupului este apărată prin agresivitate. În viziunea lui Hobbes, Leviathanul îşi asumă protecţia proprietăţii şi siguranţa unei coexistenţe paşnice prin monopolul asupra violenţei, dobândit prin renunţarea tuturor indivizilor la folosirea privată a V.Philippe Brand afirmă şi el că la începutul politicului se află conflictul, cu funcţia sa de elucidare a raporturilor sociale reale.  Toate societăţile fug de conflict, de violenţă. Dar în opinia lui Brand, conflictul este un fenomen pozitiv, cu condiţia să fie stăpânite costurile şi controlate posibilele derapaje.
Descarca lucrare
 • Specificatii Lucrare Violenta Simbolica Politica :

  • Tema: Violenta Simbolica Politica
  • Tip de fisier: zip
  • Numar de pagini: 94 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 22 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 2 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 8 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: violenta, politic, conducator, mit, stat putere,