Referat Serviciul Public

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 27 Iunie 2022

Descriere Referat

        Este subliniat rolul “serviciilor publice în reţea” ca producătorii de coeziune socială, identitate socială şi de dezvoltare economică spaţială.
        Referitor la aria de cuprindere a serviciului universal este avansată idea că beneficiile serviciului universal ar trebui să se extindă asupra tuturor celor interesaţi: existenţa posibilităţii de a instala un post telefonic, de a trimite sau primi o scrisoare, de a te racorda la reţeaua de gaze sau de electricitate la tarife neprohibitive. Existenţa unor zone mai puţin rentabile în ceea ce priveşte furnizarea unui serviciu universal este compensată în cazul monopolurilor de zonele foarte profitabile. Această compensare între cei favorizaţi din punct de vedere social şi/sau geografic şi cei defavorizaţi (zone geografice nerentabile, venituri scăzute, anumite handicapuri) nu trebuie confundată cu noţiunea de solidaritate. Aceasta din urmă ar presupune ca cetăţenii să se ajute reciproc între ei fără a exista obligaţia acestui cum este cazul impozitelor  ca masă pentru susţinerea serviciilor universale.
        Universalitatea unui serviciu este dată de recunoaşterea pe care societatea o are vis-ŕ-vis de furnizarea unui serviciu universal ca pe un drept fundamental, indiferent de grup sau zonă geografică. Tariful acestor servicii trebuie să nu provoace excluderea grupurilor social sau geografic defavorizate.
        În ceea ce priveşte serviciul telecomunicaţiilor se are în vedere:
- obligaţia de acoperire geografică şi accesibilitatea;
- tarife de acces şi de servicii abordabile;
- dezvoltarea de alternative la “tăierea” telefonului;
- acces larg rezonabil la un sistem de cabine telefonice;
- servicii specifice pentru handicapaţi;
- informaţii, apeluri urgente.
        Obligaţiile serviciului de poştă se referă în special la:
- densitatea suficientă de “puncte de contact” şi de “pct. De colectare”;
- colectarea zilnică;
- distribuirea cotidiană “din poartă-n poartă”;
- serviciul scrisorilor recomandate şi al obiectelor asigurate etc.
        Serviciul general, serviciul de interes general, serviciul public: o lumină de plecare în cazul telecomunicaţiilor şi al sectorului

Rezumat: se pun succesiv în acest articol patru întrebări:
1) De ce se încearcă astăzi, în Franţa şi în Europa, nevoia utilizării unui concept (de “serviciu universal”) punctat anterior în alte contexte?
2) Care sunt principalele accepţiuni şi justificări ale noţiunii de serviciu universal?
3) Care sunt asemănările şi deosebirile între cele două cazuri mai frecvente “subordonate problemei” serviciului universal?
4) Cum, în lumina cazurilor precedente, se stabilesc diferenţe conceptuale între aceste construcţii sociale ale geometriei variabile care sunt: serviciul universal, serviciul de interes general şi serviciul public?

“Serviciul general” – pentru ce această dezbatere contradictorie în Franţa şi “Europa de astăzi”?
        Este suficient să parcurgem abundenta literatură economică şi politică existentă pentru a constata că dezbaterile duse, în acest moment în Franţa şi în Europa în jurul acestei noţiuni sunt esenţiale vis-ŕ-vis de construcţia europeană. Miza principală este deci situată pentru moment în acest cadru geografic, dar ea poate fi în acelaşi timp internaţională. Ţările care au pus şi au tratat primele aceste întrebări sunt: Statele Unite, Australia şi Regatul Unit al Marii Britanii. În cel de al treilea caz contextul nu este cel al unei presiuni internaţionale. Se exercită influenţa monopolurilor naţionale care-şi apără domeniul rezervat lor şi pentru concurenţi potenţiali sau detractori de a le contesta acest domeniu.

Serviciile amintite anterior
        Discuţia actuală este limitată la un anumit număr de servicii, care sunt în Franţa, pentru marea majoritate, servicii publice (naţionale sau locale) aparţinând sectorului comercial.
Serviciile următoare sunt în legătură sau ar putea fi:
Serviciile care în Franţa sunt produse de marile întreprinderi naţionale “de reţea”, câteodată în concurenţă cu serviciile din sectorul privat, sau cel puţin cu anumite segmente de servicii sau de clientelă: telecomunicaţii, serviciile de curierat şi de colete, furnizarea electricităţii.
        Aceste trei sectoare sunt singurele cu adevărat în contradicţie cu denumirea de serviciu universal. În timp ce servicii publice naţionale (sau care au cunoscut acest statut) au pierdut încrederea de gaze. Dar de fapt, atunci când se evocă contribuţia lor la interesul general (amenajarea teritoriului etc.) nu se face referire la noţiunea de serviciu universal. Este adevărat că idea unui “racord universal” se aplică cu rezultate slabe în aceste servicii, în primul rând pentru că ele sunt din punct de vedere tehnic şi economic nerealiste (ar însemna existenţa unei gări în fiecare comună sau şi mai nerealist a unui aeroport, sau distribuţia “gazelor de oraş” la ţară), si în al doilea rând pentru că serviciile de substituţie existente pot contribui, într-un mod uneori mai eficient, la realizarea misiunilor de interes general vizate.
Descarca referat
 • Specificatii Referat Serviciul Public :

  • Tema: Serviciul Public
  • Tip de fisier: zip
  • Numar de pagini: 32 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 40 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 15 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 60 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: serviciul public, retea, producator, coeziune,