Lucrare Plan De Marketing Pe Produse Refigerate

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 10 August 2022

Descriere Lucrare

INTRODUCERE
      Planul de marketing este un document detaliat, bine pus la punct şi organizat. Este un document foarte important atât pentru marile companii, cât şi pentru micii întreprinzători. În esenţă, planul de marketing:
Îndeamnă personalul de marketing să privească în interiorul organizaţiei astfel încât să înţeleagă cât mai bine deciziile trecute de marketing;
Îndeamnă personalul de marketing să privească în afara organizaţiei astef încât să înţeleagă cât mai bine piaţa pe care activează organizaţia lor;
Stabileşte obiective şi direcţii pentru viitoarele eforturi de marketing pe care tot personalul organziţiei ar trebui să le înţeleagă şi să le susţină.
     Cel mai nou si mai dinamic segment pentru Romania este cel al legumelor congelate, care a atins un volum de 16,3 mii tone, in anul 2005, avand, in ultimii patru ani, un ritm anual de crestere de 35%. Importurile de legume congelate detin 90% din piata interna, dar in acelasi timp si realizarea de produse autohtone incepe sa aiba o crestere din ce in ce mai mare. De aceea, recent, Smithfield, care a achiziţionat 50% din Agroalim Distribution, prin Frigorifer Tulcea, cel mai mare depozit frigorific din Romania, membru al grupului Agroalim Distribution, investeste 6 milioane de euro in prima fabrica de legume congelate din Romania. Situata la Tulcea, fabrica va ajunge in urmatorii cinci ani la o capacitate de productie de 10.000 de tone anual, adica jumatate din volumul actual al pietei.
        În această lucrarea este prezentat planul de marketing pe gama de produse Casa Ţărănească de la firma Agroalim Distribution, lider în România pe produse refrigerate. Casa Ţărănească sunt legume congelate, produse local, adresate tuturor segmentelor de consumatori.
      Prin acest plan de marketing se identifică cele mai promiţătoare oportunităţi de afaceri pentru compania Agroalim Distribution şi se pun în evidenţă căile de acaparare şi menţinere a poziţiei pe piaţa legumelor congelate. În acelaşi timp, este un instrument de comunicare care îmbină toate elementele unui mix de marketing într-un plan de acţiune bine coordonat.

1.MISIUNEA SI OBIECTIVELE AGROALIM DISTRIBUTION
1.1 MISIUNEA FIRMEI
     Agroalim Distribution îşi propune un standard înalt de calitate, prin înţelegerea continuă a cerinţelor, a gusturilor  şi a nevoilor culinare ale clienţilor noştrii. Obiectivele companiei noastre sunt:
Să ne menţinem poziţia de lider pe piaţa produselor refrigerate din România.
Să oferim securitate pe termen lung şi să adaugăm valoare produselor şi serviciilor noastre.
       Întreaga firmă, începând cu managementul şi terminând cu muncitorii încercăm să atingem aceste obiective prin câştigarea încrederii clienţilor noştrii ghidându-ne după trei princiipii foarte importante: consistenţă, calitate şi siguranţa produselor.

1.2 OBIECTIVELE GENERALE ALE FIRMEI
George A. Steiner, recomandă zece criterii care ajută la stabilirea obiectivelor.Obiectivele trebuie să fie: 
- Corespunzătoare: obiectivele trebuie sa susţină obiectivul de bază al întreprinderii si sa ajute la atingerea lui;
- Măsurabile: obiectivele trebuie să relateze clar ce se aşteaptă să se întâmple şi cand se aşteaptă acest lucru, astfel încât sa fie uşor de măsurat;
- Fezabile: dacă nu pot fi îndeplinite, nu motivează pe nimeni.Trebuie avut în vedere ca obiectivele să fie cât mai realistice şi practice chiar dacă vor fi mai greu de indeplinit şi este nevoie de un efort considerabil;
- Acceptabile: obiectivele trebuie să fie acceptabile pentru persoanele din organizaţia respectiva sau pentru persoanele care aloca resursele pentru implementarea planului de marketing;
- Flexibile: obiectivile trebuie să fie uşor de modificat în cazul unor lucruri imprevizibile;
- Motivaţionale: obiectivele trbuie sa motiveze pe cei care lucrează la îndeplinirea lor.Dacă ele sunt grele dar pot fi atinse, vor provoca şi motiva pentru a fi atinse;
- Uşor de înţeles: trebuie sa fie cât mai simple si clare pentru a putea fi înţelese de toţi;
- Angajament: toţi cei care lucrează la planul de marketing sunt angajaţi în realizarea obiectivelor stabilite;
- Participarea oamenilor: cele mai bune rezultate se obţin atunci când persoanele responsabile pentru atingerea obiectivelor au luat parte ţi la stabilirea lor;
- În legătură: obiectivele trebuie să fie în strânsa legătura cu scopul principal al organizaţiei.

Obiectivele firmei:
1. Investiţii în infrastructura internă, sistemul informatic, tehnologie şi echipamente pentru o calitatate cât mai bună a produselor;
2. Urmărirea în timp real a profitabilităţii la nivel de produs, producător, unitate logistică, canal de distribuţie, client, tranzacţie;
3. Cunoaşterea aprofundată a concurenţei: structură acţionarială, organizare teritorială, capacitate tehnică, relaţii cu producătorii, portofoliu de produse, portofoliu de clienţi, politică comercială, date de bilanţ, monitorizarea cifrei de afaceri, date din interiorul organizaţiei, iniţiative în piaţă, relaţii cu media, etc.; în vederea adoptării măsurilor optime de combatere eficientă.

2. AUDITUL DE MARKETING SI ANALIZA SWOT
2.1 AUDITUL DE MARKETING
       Auditul de marketing constă într-o evaluare detaliată a organizaţiei şi a mediului în care activează. Auditul este structurat pe două părţi. O parte include activităţile interne şi performanţele companiei, cealaltă parte include mediul extern. Auditul de marketing trebuie să fie cât mai complet şi ar trebui realizat cel puţin o dată pe an. 

2.1.1 MEDIUL INTERN
        Agroalim a fost înfiinţat în 1991 pentru a întâmpina cererea crescândă de produse alimentare de pe piaţa românească şi, la început, a importat o gamă largă de produse alimentare de bază, focalizându-se pe produse congelate şi devenind lider pe acest segment.
         Agroalim Distribution SRL este lider naţional în distribuţia de produse congelate şi refrigerate.
       Agroalim - principalul importator de produse congelate şi refrigerate. Agroalim a câştigat o poziţie de frunte pe piaţa românească, fiind primul importator din  România care oferă clienţilor săi o gamă completă de produse congelate şi refrigerate: pui şi specialităţi, peşte, fructe de mare&specialităţi, carne roşie, cartofi, fructe & legume, produse de patiserie, produse lactate şi pizza. 

Agroalim –Servicii
Distribuţie de produse congelate şi refrigerate pe tot teritoriul României;
Suport de marketing pentru promovarea brand-urilor;
Depozitarea produselor congelate şi refrigerate
Agroalim – Gama de produse
Carne de pasăre
Agroalim oferă carne de pasăre şi specialităţi, prin furnizorii săi locali şi externi.
Carnea de pasăre din ofertă este congelată şi refrigerată.
Specialităţile sunt preparate pane din carne de curcan.
Carne de porc
Carnea de porc este achiziţionată de la o multitudine de producători externi, în încercarea de a satisface toate cerinţele consumatorilor.
Carnea de porc congelată este prezentată vrac sau ambalată individual şi cuprinde carne tranşată şi organe.
Carne de vită
Carnea de vită congelată, importată din Brazilia şi Franţa, cuprinde produse de calitate superioară, ambalate individual, porţionate în funcţie de specificul produsului şi destinate în special sectorului Food Service.
Legume congelate
- disponibilitate pe tot timpul anului;
- prezentare în ambalaje atractive şi gramaje adaptate nevoilor sectoarelor Retail, Key Account şi Food Service.
Cartofi congelaţi
Cartofii congelaţi sunt alternativa facilă şi rapidă a cartofilor proaspeţi, eliminând etapa de pregătire şi reducând timpul necesar preparării.
Peşte congelat
Peştele congelat constituie unul din segmentele de baza ale ofertei Agroalim 
Specialităţi din peşte
Specialităţile din peşte cuprind diferite fructe de mare, surimi, specialităţi pane şi file porţionat.
Fructele de mare, deşi iniţial recunoscute drept produse de lux, intră treptat în meniurile consumatorilor români, prin diverse salate şi preparate exotice.
Specialităţile pane reprezintă o alternativă atractivă pentru consumatorii de peşte.
Patiserie congelată
Piaţa produselor de patiserie congelată a înregistrat un trend ascendent în ultimii ani, propunând utilizarea produselor de patiserie semipreparate: foi de plăcintă, aluat pentru foietaj, ştrudele, plăcintă, blat de pizza.
Lactate
Untul reprezintă alegerea optimă pentru acei consumatori ce vizează produsele Premium şi totodată o dietă sănătoasă, aceste produse neavând adaos de sare.
Pizza congelată
Produsele din această categorie reprezintă o grupă de semipreparate cu specific italienesc, uşor de pregătit şi frecvent întâlnite în alimentaţia tinerilor.

Statistici şi informaţii financiare:
     La momentul actual, Agroalim Distribution este lider pe piaţa produselor refrigerate din România, având o cotă de piaţă de peste 35%. La sfârşitul anului 2005, principalele date din bilanţ şi din contul de profit şi pierdere sunt urmatoarele:
- cifra de afaceri :   600.000 euro
- profit brut :             51.000 euro
- profit net :               30.600 euro
- datorii totale :          76.586 euro
     Societatea a încheiat anul 2005 cu un profit cu 132% mai mare decât în anul precedent şi cifra de afaceri a crescut cu 29% faţă de anul 2004.
       Profitul brut a crescut faţă de anul precedent datorită reducerii mari a pierderilor din exploatare, această reducere fiind posibilă ca urmare a unei gestionări mai bune a costurilor (creşterea cheltuielilor nu a avut amploarea creşterii veniturilor).
       Pe parcursul anului 2005 societatea a făcut investiţii în valoare de 1,000,000 de euro având ca obiective diverse modernizări şi dotări dar mai ales extinderea parteneriatelor şi diversificarea ofertei.

Numărul  angajaţilor
2005 – 330
Gama de produse “Casa Tărănească”
Gama este concepută pentru a deservi toate segmentele de clienţi, poză în anexa 1:
Vinete tocate – 450 gr. 
Mazăre fină – 450 gr
Fasole verde fină, tăiată – 450 gr
Mazăre şi morcovi – 450 gr
Porumb boabe – 450 gr
Amestec de legume mexican – 450 gr. 
Amestec de legume de gradină  extrafine – 450 gr
Amestec de legume pentru salată de beof – 450 gr
Amestec de legume pentru ciorbiţă de vită– 450 gr. 
Căpşune – 450 gr. 
Ţelină  cuburi – 300 gr. 
Morcovi cuburi – 300 gr
Cartofi cubuleţe – 450 gr
Amestec de legume cu şuncă pentru ciorbiţă de fasole – 450 gr
Amestec de legume pentru borş românesc – 450 gr
Amestec de legume pentru ciorbă tradiţională – 450 gr
Toate produsele de mai sus  sunt destinate şi segmentului HoReCa, dar urmatoarele 4 produse sunt exclusiv pentru acest segment:
Mazăre fina vrac – 2500 gr. 
Fasole verde fină, tăiată vrac  – 2500 gr
Amestec de legume Mexican vrac  – 2500 gr
Cartofi cubuleţe – 1000 gr

Atuuri faţă de concurenţă
Raport calitate/ preţ foarte bun
Produs românesc în cea mai mare parte comparativ cu principalii competitori pe  segmentul de piaţă  economic
Brand foarte popular pe acest segment de consumatori
Până în acest moment a atins toate tipurile de puncte de vânzare (de la chiosc până la hypermarket)
Gama variată, în extindere;
Preţul de comercializare mic, spre foarte mic  

Dezavantaje faţă de concurenţă:
Concurenţă foarte mare
Lipsa unei imagini puternice în mintea consumatorului
Fidelitatea consumatorului faţă de concurenţă
Descarca lucrare
 • Specificatii Lucrare Plan De Marketing Pe Produse Refigerate :

  • Tema: Plan De Marketing Pe Produse Refigerate
  • Tip de fisier: doc
  • Numar de pagini: 51 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 42 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 1 comentarii.
  • Pret: 2 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 8 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: marketing, distributie, intreprindere, strategie,