Lucrare Activitate De Marketing (s.c. Xyz S.a.)

 • Nota 10.00
 • 0 comentarii
 • Publicat pe 12 Februarie 2021

Descriere Lucrare

    Extras din document:

    Micromediul de marketing al S.C. ”Salamander” S.R.L.

    Componentele mediului extern cu care firma intră în relaţii directe, permanente şi puternice impuse de necesitatea atingerii obiectivelor sale formează micromediul S.C. „Salamander” S.R.L..
    Conducerea compartimentului de marketing are sarcina de a crea oferte atractive pentru consumatorii vizaţi de firmă.     Managerii firmei nu se pot concentra pur şi simplu asupra nevoilor acestor consumatori. Succesul demersului lor va fi determinat şi de agenţii care compun micromediul firmei, respectiv de celelalte compartimente ale acesteia: furnizorii, intermediarii, clienţii, concurenţii şi diversele categorii de public. Furnizorii S.C. „Salamander” S.R.L. sunt acei agenţi economici care îi oferă firmei resursele de care are nevoie pentru a-şi desfăşura în bune condiţii activitatea şi pentru a satisface preferinţele clienţilor la un nivel superior.
    S.C. „Salamander” S.R.L. are relaţii contractuale cu mai mulţi furnizori din acelaşi domeniu, pentru a înlătura riscurile determinate de dependenţa de un singur furnizor.
    Furnizorii firmei sunt:
Herlitz - produse cosmetice;
Caty - produse de papetărie;
Ginnuo Rossi – produse cosmetice.
     Clienţii reprezintă cea mai importantă componentă a micromediului firmei, constituind destinaţia şi raţiunea eforturilor acesteia. Cercetarea de marketing consacră un loc central studiilor cu privire la cunoaşterea nevoilor, a cererii, a comportamentului de cumpărare şi de consum. În funcţie de statutul lor, natura solicitărilor faţă de produsele (serviciile) firmei, există următoarele categorii de clienţi                               
a) consumatorii - persoane particulare şi gospodării - care cumpără bunuri şi servicii pentru consumul propriu;                                                                                             
b) utilizatorii industriali achiziţionează produse în scopul prelucrării sau utilizării lor în procesul de producţie;                                                                                                  
c) pieţele guvernamentale alcătuite din agenţii de stat care achiziţionează bunuri şi servicii folosite, fie pentru a presta servicii publice, fie pentru a le vinde. În această categorie intră organismele publice (şcoli, spitale, instituţii militare, penitenciare etc);
d) pieţele internaţionale sunt formate din cumpărători din alte ţări: consumatori individuali, producători, comercianţi, agenţii guvernamentale.
 Specialiştii în marketing ai firmei trebuie să caute răspunsul la întrebări precum:
Unde trăiesc ei?
Ce vârstă au?
Ce stil de viaţă au?
Din ce clasă socială provin?
Ce educaţie au?
Cu ce se ocupă?
    Aceasta conduce la operaţiunea de segmentare a clientelei, adică la împărţirea pieţei în grupuri distincte de consumatori în funcţie de folosul pe care aceştia îl aşteaptă de la un anumit produs.
    Clienţii S.C. „SALAMANDER” S.R.L. sunt reprezentanţi ai oraşului Suceava, dar şi ai altor oraşe, care vin în vizită în oraşul nostru. Dacă îi împărţim pe criterii demografice, constatăm că cel mai des frecventează magazinul femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 40 de ani, având în vedere că produsele sunt destinate în special acestora.
     Intermediarii sunt persoane juridice sau fizice care acţionează  între firmă şi furnizori, respectiv între firmă şi consumatorii acesteia.
    Intermediarii S.C. „Salamander” S.R.L. sunt firme care o ajută să-şi promoveze produsele către consumatori şi Banca Comercială Română care contribuie la finanţarea societăţii sau la protejarea acesteia împotriva riscurilor pe care le implică achiziţionarea şi vânzarea mărfurilor.
        În categoria intermediarilor sunt incluşi:
    Distribuitorii cu ridicata ( angrosiştii ) şi cei cu amănuntul ( detailiştii ) care cumpără marfa, obţin dreptul de proprietate asupra acesteia şi implicit riscul asupra proprietăţii.
    Agenţii de schimb care includ brokerii, comisionarii, etc. care realizează contactul între părţi şi negociază pentru ele, intermediind tranzacţiile.

    Publicul:

Grupurile, organizaţiile şi indivizii care, prin atitudine, opiniile sau acţiunile lor, pot avea un impact asupra intereselor firmei constituie publicul. Principalele componente ale publicului sunt:
1. Publicul financiar (bănci, societăţi de investiţii, firme de asigurări, acţionarii firmei, etc.);
2. Mass-media (grupuri de presă, posturi de presă, canale de televiziune);
3. Instituţii guvernamentale şi administraţia publică;
4. Grupuri de interese politice şi civice, organizaţii profesionale (Camera de Comerţ şi Industrie, uniuni patronale), organizaţii pentru protecţia consumatorului, a mediului, a animalelor, etc.;
5. Publicul extern (opinia publică);
6. Publicul intern (personalul intern al firmei).
Relaţiile cu publicul reprezintă o componentă de bază a mixului promoţional. Firma poate realiza programe de marketing destinate clienţilor săi, satisfăcând în acelaşi timp nevoile anumitor categorii de public.          

    Concurenţii  S.C. „Salamander” S.R.L.

    Conform concepţiei de marketing, pentru a avea succes, o firmă trebuie să satisfacă nevoile şi dorinţele consumatorilor mai bine decât concurenţii săi. 
    Astfel, operatorii de marketing nu trebuie să se limiteze la simpla lor adaptare în funcţie de nevoile clienţilor vizaţi, ci este necesar ca ei să-şi creeze un avantaj strategic, poziţionându-şi ofertele în aşa fel încât ele să se diferenţieze net în mintea acestora de ofertele concurenţilor.
    Aceasta strategie de marketing este adoptată de S.C. „Salamander” S.R.L. care ţine seama de poziţia sa în cadrul pieţei comparativ cu poziţia concurenţilor săi: Centrul Comercial „Adam şi Eva”, Hala Centrală, Centrul Comercial „Zimbru”.  
Pe piaţă există 4 categorii de concurenţă:                                 
a) concurenţa de soluţii. Pentru a explica esenţa acestui concept, să presupunem că un consumator resimte nevoia de relaxare. În vederea satisfacerii acestei nevoi el va putea recurge la una din următoarele soluţii concurente: se odihneşte sau se dedică unui exerciţiu fizic.                                                                                                                    b) concurenţa generică. Să presupunem că este aleasă soluţia efectuării unui exerciţiu fizic, caz în care consumatorul trebuie să se decidă asupra uneia din următoarele variante: jogging, baschet, fotbal, înot, ciclism.                                                            c) concurenţa de produs. În cazul în care adoptă soluţia  ciclismului, el va avea de ales între mai multe variante concurente de produs: bicicletă de cameră, de curse sau de munte.
d) concurenţa de marcă. În continuare, alegând, de exemplu, bicicleta de curse, el va  trebui să decidă asupra mărcii acesteia.     
    Firmele sunt antrenate într-un fel de cursă în care semnele de circulaţie şi regulamentele sunt în permanentă schimbare, unde nu există o linie de sosire sau un învingător. S.C. „Salamander” S.R.L. are succes pe piaţă deoarece mulţumeşte clienţii într-un mod mai atractiv decât concurenţii săi: preţurile sunt atractive, există foarte multe oferte promoţionale, vânzătorii sunt amabili şi sunt tot timpul la dispoziţia clientului, clientul are de unde alege fără constrângeri.                

    Macromediul de marketing  al S.C. „Salamander” S.R.L.

    Macromediul întreprinderii reprezintă ansamblul factorilor necontrolaţi de către organizaţie şi constituie climatul general în care îşi desfăşoară activitatea.
    Factorii care influenţează indirect elaborarea planurilor de marketing ale firmei sunt: mediul economic, mediul cultural, mediul natural, mediul politic, mediul demografic, mediul tehnologic, mediul social.
    Firma „Salamander” operează pe piaţă alături de toţi ceilalţi agenţi economici, sub influenţa unor factori componenţi ai macromediului, care creează ocazii favorabile şi ridică ameninţări la adresa sa.

    Mediul economic :

    Acesta determină în mod hotărâtor dezvoltarea cererii şi ofertei, precum şi comportamentul consumatorilor potenţiali pe fiecare piaţă în parte. Este alcătuit din ansamblul elementelor care compun viaţa economică a spaţiului în care acţionează firma.
    Factorii de mediu economic se reflectă direct sau indirect în situaţia pieţei, determinând volumul şi structura ofertei de mărfuri, nivelul veniturilor băneşti şi mărimea cererii de mărfuri, mişcarea preţurilor, nivelul concurenţei.
    Având în vedere că nivelul inflaţiei este mare, preţurile au o dinamică mare, iar sucevenii sunt reticenţi la schimbare.     Deci, asta influenţează negativ vânzările S.C. „Salamander” S.R.L.
    Ca urmare, caracteristicile produselor trebuie adaptate la necesităţile şi preferinţele segmentului de piaţă ţintă.
Puterea de cumpărare a populaţiei sucevene este scăzută, numărul persoanelor în şomaj fiind în creştere.
    Factorii care determină mărimea şi dinamica cheltuielilor de consum sunt:
    Distribuţia veniturilor (pe categorii de populaţie)
    Economiile (comportamentul de economisire al populaţiei)
    Datoriile şi posibilităţile de creditare
    Încrederea consumatorilor reprezintă un indicator psihologic care identifică optimismul consumatorilor referitor la economie, la dinamismul mediului de afaceri. Când încrederea este în scădere, vor scădea  cheltuielile de consum, cumpărarea de bunuri de folosinţă îndelungată va fi amânată. Când optimismul creşte, va creşte consumul, crescând veniturile firmei.
    Firmele trebuie să răspundă adaptându-şi strategiile referitoare la nivelul stocurilor, politicile de preţ şi introducerea noilor produse.

Cuprins:


Argument
Capitolul I    Mediul extern al SC „Salamander” SRL
1.1 Micromediul SC „Salamander” SRL 
1.1.1 Furnizorii
1.1.2 Clienţii
1.1.3 Intermediarii de distribuţie
1.1.4 Publicul
1.1.5 Concurenţa
1.2 Macromediul SC „Salamander” SRL
1.2.1 Mediul economic
1.2.2 Mediul demografic
1.2.3 Mediul cultural
1.2.4 Mediul tehnologic
1.3 Reacţia firmei SC „Salamander” SRL faţă de evoluţia mediului de marketing
Capitolul II   Piaţa – componentă esenţială a mediului extern al întreprinderii
2.1 Locul SC „Salamander” SRL în cadrul firmei
2.2 Studierea cererii şi ofertei de mărfuri
     2.2.1 Cererea de mărfuri
     2.2.2 Oferta de mărfuri
Capitolul III   Mix-ul de marketing al SC „Salamander” SRL
3.1 Politica de produs la SC „Salamander” SRL
3.2 Politica de preţ la SC „Salamander” SRL
3.3 Politica de distribuţie la SC „ Salamander” SRL
3.4 Politica de promovare la SC „Salamander” SRL
Capitolul IV   Locul strategiei de piaţă în activitatea de marketing a SC „Salamander” SRL
Bibliografie 

Descarca lucrare
 • Specificatii Lucrare Activitate De Marketing (s.c. Xyz S.a.) :

  • Tema: Activitate De Marketing (s.c. Xyz S.a.)
  • Tip de fisier: zip
  • Numar de pagini: 40 pagini
  • Nivel: Facultate
  • Descarcari: 0 descarcari
  • Accesari: 31 accesari
  • Nota: 10.00/10 pe baza a 0 comentarii.
  • Pret: 2 Monede
  • Pret aproximativ in lei: 8 RON (pretul variaza in functie de modalitatea de plata aleasa)
   Disponibilitate: In stoc! Comanda-l acum!
  • Taguri: factorii endogeni, factorii exogeni, ,